Inicirani projekti koji spajaju tehnologiju i umjetnost

Opština Ulcinj i firma “Artec 3D Adriatica” razmatraju mogućnost skeniranja objekata u Ulcinju sa ciljem da se cijeli kompleks prikaže virtuelno

2520 pregleda 0 komentar(a)
Sa obilaska Muzeja, Foto: Opština Ulcinj
Sa obilaska Muzeja, Foto: Opština Ulcinj

Opština Ulcinj i kompanija “Artec 3D Adriatica” razmatraju mogućnost da se najznačajniji artefakti Muzeja u Starom Gradu „Kalaja“ skeniraju kako bi se stvorili virtuelni 3D modeli tih objekata, sa ciljem da se u budućnosti cijeli kompleks prikaže virtuelno i bude ponuda za sve one koji ga žele posjetiti.

To je saopšteno nakon sasatanka predsjednika Skupštine opštine Ulcinj Ardijana Mavrića sa direktorku te kompanije Anastasiu Khaytul, sa kojom je razgovarao o mogućnosti saradnje u oblasti 3D skeniranja i tehnologije, kao i realizaciji potencijalnih projekata iz oblasti kulture.

“Artec 3D priznata je kompanija koja se specijalizuje za razvoj naprednih tehnologija 3D skeniranja, a njihovi proizvodi su široko priznati u različitim industrijama, uključujući industriju proizvodnje, zatim medicinu, zabavu i dizajn. Posjeta Khaytul Ulcinju je imala za cilj istraživanje mogućnosti primjene Artec 3D tehnologija u kulturnim projektima, kao i razmatranje potencijalnih partnerstava sa lokalnim institucijama“, piše u saopštenju iz kabineta Mavrića.

Dodaje se da je Khaytul je izrazila interesovanje za podršku lokalnim inicijativama koje promovišu tehnološki napredak i kulturnu raznolikost. „Razgovori su se takođe fokusirali na mogućnosti edukacije i obuke lokalnih talenata u oblasti 3D tehnologija, kako bi se doprinijelo razvoju inovacija u crnogorskoj industriji. Očuvanje kulturne baštine je jedan prioriteta Centra za Kulturu pri čemu se naglasio potencijal za saradnju na projektima koji spajaju tehnologiju i umjetnost. Razmatrane su ideje o organizovanju radionica, izložbi i kulturnih događaja koji bi koristili Artec 3D tehnologiju za kreiranje interaktivnih i vizualno atraktivnih iskustava za posjetioce“, piše u saopštenju i dodaje da je Khaytul istakla zadovoljstvo zbog susreta sa predstavnicima Ulcinja i izrazila je optimizam u vezi buduće saradnje.

„Njena posjeta predstavlja korak ka mogućem partnerstvu koje bi imalo pozitivan uticaj na tehnološki i kulturni pejzaž regije. Posjeta je samo početak, a obje strane su izrazile spremnost da istraže konkretne projekte i inicijative koje bi spojile tehnologiju i kulturu, doprinoseći razvoju zajednice i očuvanju kulturne baštine u Opštini Ulcinj“, piše u saopštenju.

Bonus video: