FOTO PRIČA: Ovako je izgledao Festival uličnih svirača u Nikšiću

Tokom festivala, koji je održan u sklopu Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću, nastupilo je preko šezdeset izvođača
210 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 28.08.2017. 11:52h

Dvodnevnu manifestaciju Festival uličnih svirača, koja je proteklog vikenda organizovana u Nikšiću, prema procjeni organizatora, propratilo je preko dvadeset hiljada ljudi.

Ivan Radojičić, programski urednik festivala, nije krio oduševljenje što je manifestacija prevazišla njihova očekivanja.

„Prezadovoljan sam. Reakcije su fenomenalne – kako učesnika u programu, tako i publike. Interaktivnost je bila na najvećem mogućem nivou. Sve je ovo prevazišlo moja najoptimističnija očekivanja, a optimista sam po prirodi“, kazao je Radojičić.

Drugog dana festivala organizator, JU „Zahumlje“, priredila je i iznenađenje pa su, osim najavljenih izvođača, nastupila i dva dueta – iz Italije i Novog Sada.

Trupe iz Beograda i Novog Sada udruženim snagama pokazale su publici kako izgleda žongliranje vatrom, a mnogi su priznali da su njihovom perfomansu prisustvovali oba dana.

„Nastupamo po raznim festivalima u zemlji, regionu i inostranstvu. Ulični teatar je divan i mislim da je primamljiv za sve – i djecu i odrasle. On je neko kulturno uzdizanje na pozorišni, muzički i cirkuski nivo. To se ne viđa često. U Nikšiću nam je sjajno. Na ovom festivalu imate priliku da vidite divne umjetnike i muzičare iz inostranstva i regiona i koji ovo rade iz čiste ljubavi. Pokušavam već 12.godina da živim samo od ovog posla i nekako uspjevam“, kazala je Tanja Milanović, iz beogradskog Inex cirkus teatra.

Jedni od rijetkih koji su branili „domaće boje“ je etno rok grupa Džanum.

„Baš smo srećni što smo se konačno na pravi način predstavili domaćoj publici. Puno nam je srce što smo na ovakvom festivalu i što je domaća publika u većem broju čula ono što imamo da ponudimo. Festival je sjajan – različite teme, umjetnici, za svakoga ponešto“, kazala je Milena Radonjić, jedna od tri Milene koje pjevaju u pomenutoj grupi.

Tokom festivala, koji je održan u sklopu Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću, nastupilo je preko šezdeset izvođača, a publika je imala priliku da gleda klovnove, žonglere, perfomere, cirkus majstore, ulične svirače i pjevače…

Galerija

Bonus video: