Nikšić: Borci i antifašisti očistili okolinu spomenika na Vidrovanu

„U više navrata smo se obraćali nadležnim institucijama da pomognu u saniranju i restauraciji ovog spomenika, ali to je dosada bilo bezuspješno. Zato smo samoinicijativno pokrenuli uređenje i čišćenje okoline spomenika. Očišćene su fuge na postolju, ukolnjeno je nisko rastinje pored spomenika i posut otrov na korov koji izrasta između fuga i oštećuje kompoziciju spomenika“, navodi se u saopštenju za javnost

6082 pregleda 7 komentar(a)
Foto: UBNOR i antifašisti Nikšića
Foto: UBNOR i antifašisti Nikšića

Udruženje boraca narodnooslobodilačkog rata (UBNOR) i antifašisti Nikšića sa Mjesnim udruženjem iz Vidrovana organizovali su akciju uređenja i čišćenja okoline spomenika koji je u Mjesnoj zajednici Vidrovan podignut palim borcima u NOR-u 1941-1945, žrtvama fašističkog terora i borcima poginulim od 1912-1918 godine.

Kako su istakli u saopštenju za javnost, spomenik, koji je podignut 1966. godine, je u veoma lošem stanju, pojedini kameni blokovi su se razdvojili jedan od drugog, slova su izblijeđela i pokrivena mahovinom, a pojedini djelovi blokova su i slomljeni.

„U više navrata smo se obraćali nadležnim institucijama da pomognu u saniranju i restauraciji ovog spomenika, ali to je dosada bilo bezuspješno. Zato smo samoinicijativno pokrenuli uređenje i čišćenje okoline spomenika. Očišćene su fuge na postolju, ukolnjeno je nisko rastinje pored spomenika i posut otrov na korov koji izrasta između fuga i oštećuje kompoziciju spomenika“, navodi se u saopštenju za javnost.

spomenik
foto: UBNOR i antifašisti Nikšića

Na platou oko spomenika, koji se nalazi u blizini OŠ „Ivan Vušović“, apoteke, zdravstvene ambulante, pošte i prostorije mjesne kancelarije, pa je, kako ističu u saopštenju, izložen „svakodnevno pogledima i porugama onih kojima ovaj spomenik nije na srcu“, postavljeno je osam jednakih mermernih ploča sa urezanim imenima poginulih boraca.

„Imena poginulih na pločama su izblijeđela i ne mogu se pročitati pa ovim putem još jednom apelujemo na nadležne da preduzmu neophodne mjere za sanaciju ovog spomen-obilježja. Ovaj spomenik simbolizuje antifašističku borbu, otpor otimačima slobode, čuva od zaborava legendarne borce koji hrabrošću smrt pobijediše. U ovom kraju uvijek je bilo tako, jer žrtvovanje za slobodu domovine najviša je čast i obaveza. Za sve borce i antifašiste tako je bilo i tako će ostati. Nadamo se da tako misle i ovi koji danas odlučuju o tome hoćemo li sačuvati spomenike ili ih prepuštiti zaboravu i propadanju. Još jednom apelujemo sačuvajmo spomenike jer tako ćemo se najbolje odužiti našim precima koji su nam sačuvali slobodu“, zaključuje se u saopštenju za javnost.

Bonus video: