Uprava za gazdovanje šumama i lovištima negira da koristi feromonske klopke kojima je istekao rok

Iz Uprave su kazali da se ozbiljno i odgovorno odnose prema svim problemima, pa i problemu sušenja šuma usljed pojave potkornjaka

3098 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Iz Uprave za gazdovanje šumama i lovištima odbacili su navode da se u PJ Rožaje koriste feromonske klopke za potkornjake iz 2016. godine.

Oni su reagovali na navode direktora Agencije za zaštitu životne sredine, Milana Gazdića da su PJ Rožaje dobili feromonske klopke za potkornjake kojima je istekao rok.

"Moramo da počnemo da radimo na tom problemu. Od kolega iz Uprave za šume iz Rožaja sam dobio jednu fotografiju i bio sam zatečen. Oni su dobili feromonske klopke za potkornjake iz 2016. godine, a njima je rok trajanja dvije godine. Neozbiljno shvatamo ovu situaciju. Imamo veliki problem sa šumama i krajnje je vrijeme da radimo na njihovoj zaštiti", rekao je Gazdić.

Iz Uprave su kazali da se ozbiljno i odgovorno odnose prema svim problemima, pa i problemu sušenja šuma usljed pojave potkornjaka.

"Obavještavamo javnost da je nakon inicijative direktora Uprave za gazdovanje šumama i lovištima, gospodina Armina Mujevića, izvršena kontrola feromonskih klopki i preparata u PJ Rožaje od strane šumarskog inspektora", naveli su.

Dodali su da je, na osnovu kontrole postavljenih feromonskih klopki na terenu, kao i kontrole feromona koji još nijesu upotrebljeni, od strane šumarskog inspektora utvrđeno da su sve postavljene klopke u funkciji.

"Utvrđeno je da u klopkama ima uhvaćenih insekata u većem broju i da je rok upotrebe feromona, koji još nijesu upotrebljeni, januar 2022. do januara 2024. godine i od januara 2023. do januara 2025. godine, što javnost može vidjeti i iz zapisnika šumarskog inspektora i fotografija koje dostavljamo kao prilog", kazali su iz Uprave.

Feromonska klopka
foto: Uprava za gazdovanje šumama i lovištima Crne Gore

Oni su naveli da pretpostavljaju da neko, "iz nepoznath razloga", želi da nanese štetu ugledu Uprave i njenih zaposlenih, te dodali da je "zlonamjerno" fotografisano neko staro pakovanje, koje je javnosti predstavljeno kao njihov način borbe protiv potkornjaka.

Feromonska klopka
foto: Uprava za gazdovanje šumama i lovištima Crne Gore

"Neophodno je istaći da se svake godine, u zavisnosti od potreba područnih jedinica, nabavlja određen broj novih feromonskih klopki, kako bi se iste u toku te godine i koristile, zbog čega i ne vidimo smisao u ovakvim zlonamjernim optužbama niti šta bi mogao biti cilj takvih radnji, obzirom da svaka područna jedinica svake godine dobija nove feromonske klopke na korišćenje. Na kraju naglašavamo da se Uprava za gazdovanje šumama i lovištima ozbiljno bavi problemom sušenja šuma od potkornjaka, na osnovu detaljnih izvještaja i preporučenih hitnih mjera od strane stručne komisije, a koji su početkom mjeseca jula 2023. godine objavljeni na našem sajtu. Za sada zadovoljni smo postignutim rezultatima koje su dale sprovedene mjere u cilju rješavanja ove problematike, kao i funkcionisanjem postavljenih feromonskih klopki i očekujemo pozitivan krajnji ishod preduzetih urgentnih radnji", piše u saopštenju Uprave.

Bonus video: