Planiraju „pametne” vodomjere

Prekograničnim projektom od pola miliona eura biće smanjeni gubici na mreži i bolja naplata

4848 pregleda 5 komentar(a)
Sa jučerašnje prezentacije, Foto: Jadranka Ćetković
Sa jučerašnje prezentacije, Foto: Jadranka Ćetković

Tehnički direktor bjelopoljskog Vodovoda “Bistrica” Marko Bulatović kazao je, predstavljajući IPA projekat “Postupaj pametno, štedi vodu”, prekogranični projekt Crna Gora - Kosovo, a čije sprovođenje traje od 1. februara ove do januara 2025. godine, da vrijednost tog projekta iznosi 523.537 eura.

“Projektom je obuhvaćena zamjena mehaničkih sa pametnim vodomjerima, zoniranje i matematičko modeliranje dijela zone koja je obuhvaćena projektom, dizajn i ažuriranje veb sajta u vodovodima”, kazao je Bulatović.

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici opština Bijelo Polje i Peć, kao i zajednički tehnički sekretar Evropske unije.

“Cilj je da u naredne dvije godine u ozbiljnim procentima smanjimo gubitke na vodovodnoj mreži, povećamo procente naplate, sprovedemo akcije ukidanja nelegalnih priključaka, povećamo pokrivenost vodovodnom i kanalizacionom mrežom i konačno, počnemo sa uvođenjem daljinskog nadzora što podrazumijeva digitalne vodomjere i sistem daljinskog isključenja”, kazao je direktor preduzeća Esad Šele Mahmutović.

Kada su u pitanju planirani ciljevi u naredne tri godine, među prvima su, navode u prezentaciji, izgradnja rezervoara za vodu (do 5.000 kubika) zbog obezbjeđenja dovoljne količine vode i proširenja kapaciteta vodovodne mreže na hlornoj stanici Pobrnjica, smanjenje gubitaka u vodovodnoj mreži sa 75 na 62 odsto do početka 2026. godine, povećanje procenta naplate sa 86 na 95 odsto i to do kraja 2025. godine, početak uvođenja uvođenja daljinskog nadzora (digitalni vodomjeri i sistem daljinskog isključenja sa automatskim očitavanjem vodomjera), ukidanje nelegalnih priključaka na terenu sa osnivanjem službe za kontrolu terena i otkrivanje nelegalnih priključaka pomoću ispitne kamere, kao i povećanje procenta pokrivenosti vodovodnom i kanalizacionom mrežom na teritoriji opštine Bijelo Polje.

Bonus video: