Ministarstvo prosvjete: Ne postoji potreba za formiranjem privremenog školskog odbora Srednje pomorske škole u Kotoru

"Nisu se stekli zakonski uslovi da se preduzmu mjere prema direktoru odnosno Školskom odboru, pa iz tih razloga nije došlo do razrešenja"

6373 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Ministarstvo prosvjete
Foto: Ministarstvo prosvjete

Školski odbor JU Srednje pomorske škole u Kotoru funkcioniše već dvije godine, održao je 16 sjednica i ne postoji potreba za formiranjem privremenog školskog odbora.

To se navodi u saopštenju Ministarstva prosvjete povodom, kako su naveli, "netačnih informacija koje se ovih dana plasiraju" a tiču se obrazovne ustanove.

"Naime, u Opštem zakonu o obrazovanju i vaspitanju piše da 'ako se školski, odnosno upravni odbor javne ustanove ne sastaje ili ne vrši svoju funkciju, ministar na predlog direktora ili nadležne inspekcije može raspustiti školski, oodnosno upravni odbor i odrediti rok za konstituisanje novog'. Dakle, nema potrebe niti zakonskog osnova da se raspusti postojeći i formira privremeni odbor", navodi se u saopštenju Ministarstva prosvjete.

Dodaju da u "nalazu prosvjetnog inspektora... iz juna prošle godine, piše da utvrđene činjenice 'mogu za posledicu imati predlog za razrešenje'.

Iz Ministarstva prosvjete ističu da "od dana dostavljanja nalaza do danas, Prosvjetna inspekcija, čiji je to zadatak, nije učinila zvanični predlog za razrešenje direktora".

"U međuvremenu, u periodu od 3. do 7. oktobra 2022. godine, Centar za stručno obrazovanje i Zavod za školstvo, izvršili su eksternu evaluaciju rada ustanove i sačinili Izvještaj o utvrđivanju kvaliteta obrazovno-vaspitnog rada u JU Srednja pomorska škola Kotor. U skladu sa metodologijom za obezbjeđenje i unapređenje kvaliteta rada ustanova, JU Srednja pomorska škola Kotor ocijenjena je uspješno a direktor škole je dobio pozitivnu ocjenu. Prema tome nisu se stekli zakonski uslovi da se preduzmu mjere prema direktoru odnosno Školskom odboru, pa iz tih razloga nije došlo do razrešenja. Napominjemo, Ministarstvo prosvjete od 1. maja ove godine nije nadležno da odlučuje o izboru i razrešenju direktora obrazovno-vaspitnih ustanova", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: