Uprava za bezbjednost hrane: Naloženo uništavanje voća, ali zbog količine ostatka pesticida veće od propisane

Istakli su da je do davanja pogrešne informacije došlo zbog nesporazuma u telefonskom razgovoru sa inspektorima.

14075 pregleda 30 reakcija 11 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Uprava za bezbjednost hrane Crne Gore izvinila se građanima zbog netačnog navoda da je u voću kojem je spriječen uvoz u Crnu Goru porijeklom iz Srbije bilo zabranjeno pesticida Hlorpirofosa.

Kako se navodi u saopštenju Uprave za bezbjednost hrane tačno je da je naloženo uništavanje blizu 10 tona košticavog voća, ali isključivo zbog količine ostatka pesticida veće od propisane, ali onih pesticida koji su i u Crnoj Gori i u Srbiji dozvoljeni za upotrebu.

Istakli su da je do davanja pogrešne informacije došlo zbog nesporazuma u telefonskom razgovoru sa inspektorima.

"Uprava za bezbjednost hrane koristi priliku da demantuje navod da je u voću kojem je spriječen uvoz u Crnu Goru porijeklom iz Srbije bilo zabranjeno pesticida Hlorpirofosa. Tačno je da smo naložili uništavanje blizu 10 tona košticavog voća, ali isključivo zbog količine rezidua pesticida veće od propisane, ali onih pesticida koji su i kod nas i u Republici Srbiji dozvoljeni za upotrebu", piše u saopštenju.

Iz Uprave navode da se kao i u prethodnom periodu sprovode redovne i pojačane kontrole na graničnim prelazima sa svim državama iz kojih se uvozi svježe voće i povrće.

Objasnili su da je pojačanom kontrolom ustanovljeno prisustvo prekomjerne doze ostatka pesticida, te da su pošiljke povučene redovnom procedurom.

Napomenuli su da se radi o dozvoljenim supstancama, a ne o Hlorpirifosu.

"Do povećane količine ovih rezidua može doći usljed prekomjerne upotrebe pesticida ili nepoštovanja karence preporučene od strane proizvođača pesticida", navodi se u saopštenju.

"Napominjem da sa Upravom za zdravlje bilja Republike Srbije imamo saradnju na veoma visokom nivou i da je Srbija statistički gledano država u regionu iz koje imamo najmanje vraćenih odnosno neusaglašenih pošiljki", dodaje se u saopštenju.

Istakli su da je do davanja pogrešne informacije došlo zbog nesporazuma u telefonskom razgovoru sa inspektorima.

"Ono što je najvažnije je da smo postupili po pravilima i za mnogo manje opasne supstance postupili po zakonskim procedurama i kritične proizvode povukli sa tržišta što je i svrha našeg djelovanja", piše u saopštenju Uprave za bezbjednost hrane.

Poručili su da će njihovi izvještaji kao i do sada uvijek biti dostupni javnosti, a njihov rad transparentan, te da za sve dodatne inofrmacije stoje na raspolaganju.

"Još jednom se izvinjavamo javnosti Crne Gore i odgovorno tvrdimo da pomenutog pesticida nema u hrani na crnogorskom tržištu", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: