Zviždač iz ASK-a tvrdi da ga progone: Kazna za priču o rasipanju novca?

Iz Agencije za sprečavanje korupcije poručuju da je on saopštio neistine

36409 pregleda 67 reakcija 53 komentar(a)
Drakić: Kakva poruka se šalje budućim zviždačima?, Foto: BORIS PEJOVIC
Drakić: Kakva poruka se šalje budućim zviždačima?, Foto: BORIS PEJOVIC

Državni službenik Agencije za sprečavanje korupcije Dušan Drakić tvrdi da je nakon podnošenja prijave o mogućoj zloupotrebi službenog položaja u radnim grupama te institucije disciplinski gonjen i sankcionisan.

On, u izjavi “Vijestima”, tvrdi da je postupak po prijavi zviždača sproveden na nezakonit način jer nijesu uzete izjave, niti izvršen uvid u dokumentaciju.

Sa druge strane, iz ASK kažu da je Drakić samim podnošenjem prijave o ugrožavanju interesa koje upućuje na postojanje korupcije dobio status zviždača i da je lice ovlašćeno za postupanje po prijavama provjerilo navode, preduzelo mjere iz svoje nadležnosti i obavijestio zaposlenog o ishodu.

“S obzirom na to da zakon propisuje da je postupak povjerljive prirode, ne možemo Vam ponuditi više informacija. Nijedan zakon ne služi da bi bio zloupotrebljen, zbog čega će zaposleni u Agenciji kojima je povrijeđeno pravo iznošenjem neistinitih navoda od strane Dušana Drakića pokrenuti sudske postupke protiv njega, radi naknade štete”, piše u odgovoru ASK, na čijem je čelu Jelena Perović.

Perović
Perovićfoto: Boris Pejović

Drakić je “Vijestima” kazao da je dva mjeseca nakon što je podnio prijavu zbog postojanja sumnje o ugrožavanju javnog interesa koje upućuje na postojanje korupcije, dobio šturo obrazloženje od Agencije, u kojem se navodi da “nije došlo do ugrožavanja javnog interesa, koje upućuje na postojanje korupcije” i da “u slučaju da nijesam zadovoljan tim objašnjenjem isto mogu da prijavim Agenciji”.

“Dan nakon podnošenja prijave pokrenut je disciplinski postupak protiv mene i ubrzo nakon toga sam i suspendovan sa posla”, istakao je Drakić.

On je podsjetio da je u septembru 2021. godine u okviru ASK formirana Radna grupa za utvrđivanje i sačinjavanje liste javnih funkcija u Crnoj Gori, koju su činili između ostalih šefica Radne grupe – pomoćnica direktorice i članovi - predsjednik Savjeta, direktorica Agencije i drugi pomoćnik direktorice.

“Formiranje ove radne grupe sa predsjednikom Savjeta i direktorom Agencije nije ispoštovana odredba Zakona o sprečavanju korupcije i Statut Agencije u dijelu vršenja kontrole rada direktorice Agencije od strane Savjeta, gdje je Predsjednik Savjeta degradirao funkciju koju vrši radom na administrativnim poslovima u okviru radne grupe”, istakao je Drakić.

On je kazao da rad Radne grupe nije bio vremenski oročen, pa su članovi do maja 2023. godine prihodovali pojedinačno po skoro 10.000 eura, dok su ukupni troškovi za naknade svih članova radne grupe iznosila oko 100.000, za posao koji spada u jednu od osnovnih nadležnosti ASK koji je definisan u opisu sistematizovanih radnih mjesta u Sektoru za sprečavanje sukoba interesa i provjeru prihoda i imovine.

“Međutim, javnost nije upoznata sa činjenicom da je prije pomenute Radne grupe oformljena prva Radna grupa, koja je sa oročenim radom od dva mjeseca bez nadoknade sačinila u velikoj mjeri listu javnih funkcija. Od prve radne grupe se zahtijevalo da dostavi novoformiranoj Radnoj grupi dokumentaciju sa urađenom listom javnih funkcija radi provjere i daljeg nastavka rada. Upravo se moja prijava temelji na sumnji da je rad prve radne grupe u većoj mjeri iskorišćen kao rad novoformirane grupe, a po osnovu čijeg rada su navedena lica stekla korist, u vidu redovne mjesečne apanaže”, tvrdi Drakić.

“Naglasio bih da lice za prijem i postupanje po prijavi zvizdača, koje je ujedno i član posljednje dvije radne grupe za sačinjavanje liste javnih funkcija nije sprovelo postupak po prijavi zvizdača na način propisan Zakonom o sprečavanju korupcije, jer nije izvršen uvid u službenu dokumentaciju i nijesu uzete izjave od članova radnih grupa. Sada je osnovno pitanje gdje je potreban odgovor društva a to je kako spriječiti korupciju u ASK”, kazao je Drakić

On je naglasio da za dvije godine rada te radne grupe Crna Gora i dalje nema listu javnih funkcija, već listu javnih funkcija na lokalnom nivou uz iznos utrošenih budžetskih sredstava Agencije od gotovo 100.000 eura.

“U međuvremenu, imamo novoformiranu i treću radnu grupu, koja treba da završi ‘nezavršen’ posao druge Radne grupe, odnosno da sačini javne funkcije na državnom nivou, a koju između ostalih čine direktorica Agencije sa dva pomoćnika, a koja je do sada već isplaćena sa više desetina hiljada eura. I tako danas, ni nakon 20 godina od postojanja pojma javni funkcioner, mi i dalje ne znamo koje su sve javne funkcije u Crnoj Gori”, naglasio je Drakić.

On je pitao da li zaposleni u ASK može dobiti zaštitu kao zaposleni u drugim državnim organima, ako se disciplinski goni i sankcioniše odmah nakon što podnese prijavu o sumnji na moguću zloupotrebu službenog položaja.

Prema dokumentaciji o formiranju radne grupe, koju je ASK odbila da ostavi nevladinom sektoru, a u koju su “Vijesti” neposredno ostvarile uvid, utvrđivanjem liste javnih funkcija bavi se 11 osoba. Šefica radne grupe je pomoćnica direktorke Nina Paović, a članovi direktorka Jelena Perović, član Savjeta Agencije Momčilo Radulović, kao i zaposleni u toj instituciji Boris Vukašinović, Jasmina Maraš, Marina Mićunović, Marko Škerović, Veljo Brajković, Milena Kustudić, Stefan Radunović, Snežana Đuretić i Milena Lekić. Visina mjesečne naknade iznosila je 400 eura po članu radne grupe.

Bonus video: