Milatović na proslavi Dana opštine Tuzi: Odluka da Tuzi povrate status opštine ispostavila se ispravnom

On je ocijenio da je dinamika razvoja opštine Tuzi u vrlo kratkom vremenskom razdoblju dokazala zrelost i sposobnost njenih rukovodilaca

5207 pregleda 2 komentar(a)
Milatović na proslavi Dana opštine Tuzi, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Milatović na proslavi Dana opštine Tuzi, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović prisustvovao je večeras svečanosti povodom Dana opštine Tuzi, saopšteno je iz Službe za informisanje predsjednika Crne Gore.

U obraćanju prisutnima on ih je pozdravio na albanskom jeziku i poručio da opština Tuzi potvrđuje da su manje brojni narodi integralni dio crnogorskog društva, temelj državnosti i graditelji zajedničke budućnosti.

"Kao predsjednik Crne Gore, izražavam duboko uvažavanje prema vašem kontinuiranom afirmisanju zajedničkog života i njegovanju multikulturalnog nasljeđa na ovom prostoru. Uvjeren sam da razvoj demokratski orijentisanog društva u savremenom kontekstu zahtijeva beskompromisno postojanje građanskog karaktera koji se reflektuje u brižnom odnosu države prema manje brojnim narodima", kazao je Milatović.

On je ocijenio da je dinamika razvoja opštine Tuzi u vrlo kratkom vremenskom razdoblju dokazala zrelost i sposobnost njenih rukovodilaca.

"Izražavam spremnost da, sa državničke pozicije koju pokrivam, afirmišem proces decentralizacije. Takva nastojanja usklađena su sa evropskom agendom", rekao je Milatović.

On je poručio da desetine kilometara izgrađenog puta, novootvorene fabrike i razvoj malih biznisa u Tuzima potvrđuju tezu da i teritorijalno male opštine, uz viziju i posvećenost rukovodilaca lokalne samouprave mogu postići vrijedne rezultate.

"Zato je ova opština primjer kako treba raditi na stvaranju ambijenta koji privlači investicije i motiviše lokalno stanovništva da u njoj ostane, radi, obrazuje se i osniva porodicu. Izuzetno me raduje činjenica da su Tuzi izbor regionalnih investitora koji su u proteklih par godina realizovali vrijedne projekte doprinoseći privrednoj dinamici i daljem društvenom razvoju. Sve ovo ukazuje na održivu i prosperitetnu budućnost ove opštine, ali i zavrjeđuje dodatnu podršku institucija i izvršne vlasti kako bismo udruženim naporima osigurali bolji životni standard svih naših građana" saopštio je Milatović.

Dodao je da u svjetlu neizvjesne budućnosti i izazova koji su pred državom, na lokalnom i globalnom planu, solidarnost i jedinstvo predstavljaju ključ uspjeha.

"Očekujem od vas, građana i građanki Tuzi i Malesije da, u novoj eri političkog razvoja Crne Gore, jačate svijest o zajedništvu, jer svi u Crnoj Gori smo na istom zadatku i dijelimo uspjehe i poteškoće. Odluka da Tuzi povrate status opštine ukinut 1954. ispostavila se ispravnom i opštekorisnom. Stoga svim građankama i građanima Tuzi, danas, pet godina od obnove tog statusa upućujem čestitke povodom Dana opštine", zaključio je Milatović.

Bonus video: