Nikšić: Rijeku Mrkošnicu truje ko god stigne

Stanovnici negoduju zbog neočišćenog korita i smeća koje je prva kiša donijela na njihove livade

2351 pregleda 2 komentar(a)
Rijeka Mrkošnica, Foto: Privatna arhiva
Rijeka Mrkošnica, Foto: Privatna arhiva

Dok mještani čekaju da se utvrdi šta je uzrok zelene tečnosti koja se kroz kanalizacionu cijev prije desetak dana ulivala u rijeku Mrkošnicu, stanovnici čija se imanja nalaze uz korito rijeke u nikšićkom naselju Straševina, negoduju zbog neočišćenog korita i smeća kojeg je prva kiša donijela na njihove livade.

“Mrkošnica je presušila 20. jula, a nedjelju dana nakon toga potekle su fekalije iz pravca naselja Mrkošnica. Oko 700 otvora atmosferske kanalizacije, sa velikom količinom vode sa ulica i trgova, sliva se u korito Mrkošnice. Elektroprivreda nema u svojim planovima i projektima da čisti korito rijeke, iako su to trebalo da urade. Obećali su žiteljima čije se kuće nalaze pored korita Mrkošnice, ali od obećanja nema ništa. Čim je nedavno pala kiša smeće iz neočišćenog korita našlo se na imanjima mještana”, kazao je “Vijestima” mještanin Rade Vukićević.

Podsjeća da je Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) prošle godine finansirala izgradnju mosta koji je oštećen u poplavama 2020.

“Ispod mosta je ostala ogromna količina pijeska koja još nije uklonjena”, tvrdi Vukićević.

Iz Elektroprivrede su “Vijestima” odgovorili da stručne službe HE “Perućica” sopstvenom mehanizacijom svake godine čiste kanalisani dio Mrkošnice, zajedno sa ulivom u kanal Zeta, i da je to planirano i za ovu godinu.

“Tokom prethodnih godina, po zahtjevima mještana, čišćene su određene dionice nekanalisanog dijela korita što je odrađeno i u 2022. godini u dužini od oko kilometar (ulica Čađalička do starog mlina). Ove godine Elektroprivreda nije dobijala nijedan pisani zahtjev mještana po ovom pitanju”, piše u odgovoru EPCG.

Podsjećaju da je most koji su prošle godine izgradili umnogome omogućio lakši protok rijeke u tom dijelu i spriječio izlivanje po okolnim livadama, koji je stari most prouzrokovao zbog suženja profila.

“Stručne službe HE ‘Perućica’ će, u domenu svojih nadležnosti, predložiti da se čišćenje nekanalisanog dijela rječnog korita od nanosa, nagomilanog otpada i rastinja planira za sljedeću godinu. Odlaganje smeća u korita rijeka su opštepoznati problemi, pa bi ovim putem apelovali na stanovništvo da ne odlažu otpad u samom koritu kako ne bi dolazilo do sličnih situacija”, apelovali su iz Elektroprivrede.

Bonus video: