Koliko će Glavni grad morati da izdvoji za besplatan prevoz za učenike: Obećanje teško i do 7.500.000 eura

Novčana sredstva za tu uslugu, kako je predviđeno, obezbjeđivaće se svake godine sa posebne budžetske stavke. “Subvencije za korisnike linijskog prevoza putnika”, a u budžetu za ovu godinu, taj trošak nije predviđen

23719 pregleda 106 reakcija 26 komentar(a)
Grad obećava, a proračuna nema, Foto: BORIS PEJOVIC
Grad obećava, a proračuna nema, Foto: BORIS PEJOVIC

Ako bi svim osnovcima i srednjoškolcima obezbijedio besplatne autobuske karte, kako gradski oci obećavaju, Glavni grad bi u te svrhe morao da obezbijedi preko 740 hiljada eura za mjesec. Godišnje, preko 7,4 miliona.

Budžet Glavnog grada je 106,5 miliona, pa bi ovaj trošak, za deset mjeseci, na koliko je besplatan prevoz predviđen, iznosio skoro sedam odsto budžeta.

Besplatan prevoz u gradskom i prigradskom saobraćaju predviđen je odlukom koju su na predlog Demokratske partije socijalista (DPS), odbornici usvojili na sjednici Skupštine početkom avgusta.

Prema Odluci, pravo na besplatan prevoz imaju svi učenici koji pohađaju osnovne i srednje škole i imaju prebivalište, odnosno odobren stalni boravak, na teritoriji Glavnog grada.

Novčana sredstva za tu uslugu, kako je predviđeno, obezbjeđivaće se svake godine sa posebne budžetske stavke “Subvencije za korisnike linijskog prevoza putnika”.

U budžetu za ovu godinu, taj trošak nije predviđen, a iz Glavnog grada rekli su nedavno “Vijestima” da zasad nemaju odgovor o procijenjenom broju đaka koji će dobiti besplatnu kartu za prevoz.

“Kada je u pitanju procjena broja učenika, te iznos novčanih sredstava koji će se opredijeliti u ove svrhe, za očekivati je da će doći do povećanja sadašnjeg broja korisnika. Detaljnije podatke Glavni grad će imati nakon podnošenja zahtjeva, kao i dostavljenih izvještaja prevoznika kojima je povjereno obavljanje linijskog prevoza putnika na teritoriji Glavnog grada”, rekli su ranije “Vijestima”.

Prema finansijskom iskazu za 2022, neto sveobuhvatni rezultat “Puteva” za prošlu godinu iznosio je 65.441 eura. Prema istim podacima, prihod od prodaje (bez detalja na šta se odnosi) iznosio je nešto preko 6,26 miliona eura.

Sa pružanjem dijela usluga javnog prevoza na teritoriji Podgorice počeli su u julu prošle godine. Kako su nedavno rekli “Vijestima”, za godinu su prodali skoro 700 hiljada dnevnih karata. Po tom osnovu, ako je cijena karte 0,9 eura, ostvarili su prihod od nepunih 630 hiljada eura.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Podgorica lani imala preko 29.000 đaka

Prema podacima portala skolskastatistika.edu.me, koji vodi Ministarstvo prosvjete, u Podgorici je školsku 2022/2023. pohađalo 8.279 učenika srednjih i 21.330 osnovnih škola. Ukupno, to je 29.609 đaka.

Ako je cijena mjesečne karte za đake 25 eura, onda bi za mjesečne karte za sve učenike, na nivou prošlogodišnje statistike, trebalo svakog mjeseca izdvojiti 740.225 eura.

Pravo na besplatan prevoz može da se koristi tokom 10 mjeseci koliko traje školska godina - od 1. septembra do 30. juna, pa bi u odnosu na to, za tih deset mjeseci za besplatan prevoz osnovaca i srednjoškolaca trebalo izdvojiti 7.402.250 eura.

Odluka kaže jedno, građanima prenose drugo

Kako u tekstu Odluke, tako i u saopštenjima i obraćanjima javnosti, gradska uprava na čelu sa Oliverom Injac, šalje poruku da pravo na besplatan prevoz imaju svi osnovci i srednjoškolci i ne navode se ograničavajući faktori, kao recimo udaljenost adrese stanovanja od škole koju dijete pohađa i slično.

Na društvenim mrežama 28. avgusta objavljen je odgovor koji je u vezi sa besplatnim prevozom jednom od roditelja dostavio vršilac dužnosti rukovodioca Službe za građane Glavnog grada Podgorica Vladislav Dajković. On navodi da mu je iz nadležnog Sekretarijata (za saobraćaj) rečeno “da sva djeca koja pohađaju školu na teritoriji Glavnog grada imaju besplatan autobuski prevoz, bez obzira na adresu prebivališta”.

Glavni grad
Glavni gradfoto: Luka Zeković

“Vijestima” je potom nezvanično potvrđeno da je tako, ali na zvanična pitanja redakcije upućena 29. avgusta iz Glavnog grada nisu odgovorili.

“Vijesti” su pitale da li navedeno znači da je dovoljno da postoji potvrda da učenik pohađa školu u Podgorici, te da nije neophodna i potvrda o prebivalištu, odnosno boravku, kao i da li je to onda u skladu sa Odlukom, kojom je potvrda o prebivalištu, odnosno boravku obavezna.

Tuzi, Zeta, Danilovgrad

Glavnom gradu upućeno je i pitanje da li navodi Dajkovića “da sva djeca koja pohađaju školu na teritoriji Glavnog grada imaju besplatan autobuski prevoz, bez obzira na adresu prebivališta” znači i da će to pravo imati i učenici koji dolaze iz susjednih opština - Tuzi, Zete, Danilovgrada, ili je pravo ograničeno time dokle saobraća gradski/prigradski prevoz.

Prema tim opštinama, u skladu sa Zakonom o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, organizovan je međugradski prevoz.

Iz Ministarstva prosvjete prije nekoliko dana saopštili su da su imali sastanak sa predstavnicima Glavnog grada i da je na sastanku, pored ostalog, bilo riječi i o međugradskom prevozu, “posebno zbog činjenice da veliki broj učenika sa teritorije Podgorice putuje u susjedne opštine Golubovci, Danilovgrad i Tuzi”.

Iz “Puteva” su prije dva dana za dnevne novine “Dan” rekli da uvode liniju L-23, od Trga golootočkih žrtava do Veljeg brda, a da je zadnje stajalište kod Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, u Spužu. To je, kako su naveli, administrativna granica između Podgorice i Danilovgrada, i zona gradskog prevoza Podgorice.

Uz održavanje svojih linija, platiti i privatnike

U Odluci se navodi da se “prevozom korisnika... smatra linijski prevoz putnika na svim linijama prevoznika dodijeljenim po javnom pozivu, odnosno rješenjem shodno Odluci o linijskom gradskom i prigradskom prevozu putnika i definisanim ugovorom o povjeravanju obavljanja komunalnih djelatnosti”.

To znači da bi Glavni grad, osim održavanja linija koje organizuje gradsko preduzeće “Putevi”, trebalo da izdvoji i sredstva za privatne prevoznike koji, po osnovu Odluke, pružaju uslugu besplatnog prevoza.

Dokumentacija

Prema Odluci o besplatnom prevozu za učenike osnovnih i srednjih škola, maloljetna lica ostvaruju pravo na izdavanje odgovarajuće vozne isprave za učenike na osnovu podnijetog zahtjeva s potpisom jednog od roditelja, odnosno lica koje se stara o učeniku, u ime učenika.

U slučaju podnošenja zahtjeva preko osnovne škole, odnosno osnovne škole za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju, škola predaje ovjereni spisak upisanih đaka (po razredima), fotografiju učenika i potpisan zahtjev jednog od roditelja, odnosno lica koje se stara o učeniku.

Prema Odluci, prilikom predaje zahtjeva dostavlja se obrazac, kao i fotokopija lične karte (original na uvid) za punoljetne korisnike, odnosno fotokopija lične karte, pasoša, zdravstvene knjižice ili izvoda iz matične knjige rođenih (original na uvid) za đake koji nisu navršili 18 godina.

Takođe, uz uvjerenje o prebivalištu ili stalnom boravku na teritoriji Glavnog grada, prema Odluci, dostavlja se i originalna potvrda o pohađanju verifikovane osnovne ili srednje škole na teritoriji Podgorice.

Iz Glavnog grada, na komentar redakcije da se upis godinama vrši onlajn, “Vijestima” su nedavno rekli da sa resorom prosvjete rade na tome da učenicima ipak omoguće da potvrdu o tome koju školu pohađaju dobijaju - elektronski.

“Ništa tu nije razrađeno”

Prijave za besplatan prevoz, prema Odluci, trebalo je da počnu 25. avgusta i traju do 25. septembra.

Iz Glavnog grada “Vijestima” su dan prije predviđenog datuma za prijave kazali da će kasniti zbog tehničkih razloga.

Ne precizirajući kada će to biti moguće, rekli su da bi prijave mogle početi tokom ove sedmice.

Pet dana kasnije, vršilac dužnosti sekretara za saobraćaj Ninoslav Kaluđerović, za TV Vijesti rekao je da problema nema i da su prijave počele 25. avgusta, kako je to i bilo predviđeno Odlukom o besplatnom prevozu učenika. Rekao je i da nije jasno kako je predlog Odluke prošao odbore i da “ništa tu nije razrađeno”.

Pozvao je direktore škola da dostave spiskove đaka koji će koristiti prevoz, a roditelje i djecu da dođu u prostorije Glavnog grada, da se djeca fotografišu za mjesečnu kartu. Kazao je i da će u septembru, osim đaka, autobusima “Puteva” besplatno moći da se voze svi građani i građanke.

Bonus video: