Kome smeta kuća Marića

Opština Kolašin žalila se na rješenje Uprave za zaštitu kulturnih dobara, kojim je utvrđen status nepokretnog kulturnog dobra...

16609 pregleda 21 reakcija 21 komentar(a)
Kuća izgrađena početkom 20. vijeka, Foto: Dragana Šćepanović
Kuća izgrađena početkom 20. vijeka, Foto: Dragana Šćepanović

Iz incijative Zeleni Kolašin saopštili su da je Opština Kolašin izjavila žalbu na rješenje Uprave za zaštitu kulturnih dobara, kojim je krajem maja ove godine utvrđen status nepokretnog kulturnog dobra od lokalnog značaja za kuću Marića.

Žalba je, objašnjavaju, shodno zakonskoj proceduri, proslijeđena Ministarstvu kulture i medija na dalje postupanje.

“Ne znamo kada će Ministarstvo kulture i medija odgovoriti na ovu žalbu, ni kakav će biti njihov odgovor. Želimo da skrenemo pažnju javnosti na ovakav razvoj situacije i da Opštini Kolašin javno uputimo pitanje - zbog čega je došlo do ove žalbe, i šta je njen cilj? Nadamo se da je Opština svjesna kulturne i arhitektonske vrijednosti kuće Marića i posvećena očuvanju i rekonstrukciji ovog objekta, te da ova žalba nije pokušaj da se rad na zaštiti kuće Marića odloži ili zaustavi”, piše u saopštenju Incijative Zeleni Kolašin.

Oni podsjećaju da je kuća Marića, bogatih trgovaca iz Kolašina, izgrađena početkom 20. vijeka u samom centru grada. Dugo je bila u opštinskom vlasništvu, a prije desetak godina je prodata privatnoj kompaniji koja o njoj nije vodila računa.

Zbog stanja u kom se kuća nalazi, nadležni su više puta razmatrali njeno rušenje.

NVO Društvo prijatelja Kolašina i lokalni kulturni radnici i radnice su prošlog ljeta još jednom skrenuli pažnju javnosti na to da kuća predstavlja vrijedno istorijsko i kulturno nasljeđe i podnijeli hitnu inicijativu za njenu zaštitu. Uprava za zaštitu kulturnih dobara je prihvatila tu inicijativu i rješenje o utvrđivanju statusa nepokretnog kulturnog dobra od lokalnog značaja.

Iz Inicijative zeleni Kolašin očekuju da će žaba Opštine biti uskoro razriješena i da će rješenje u najkraćem mogućem roku postati pravosnažno. Takođe, kako su saopštili, očekuju da će radovi na sanaciji i obnovi kuće Marića uskoro započeti.

Bonus video: