FOTO Na Trgu u Nikšiću predstavljene gimnastičke discipline street workout i calisthenics

Događaj je organizovan uz podršku Opštine Nikšić, a u saradnji sa Gimnastičkim klubom „Montenegro Street Workout“, Gimnastičkim Savezom Crne Gore, Sekretarijatom za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje Opštine Nikšić

10767 pregleda 23 reakcija 4 komentar(a)
Sa Trga u Nikšiću, Foto: Ekološko udruženje mladih „Zeleni centar“
Sa Trga u Nikšiću, Foto: Ekološko udruženje mladih „Zeleni centar“

Na gradskom Trgu u Nikšiću, u organizaciji Ekološkog udruženja „Zeleni centar“, organizovan je street workout i calisthenics dan tokom koga su promovisane pomenute sportske discipline i zdravi stilovi života.

„Mladima smo predstavili i približili koncept street workout-a i calisthenicsa, kao vida gimnastike i sporta koji se baziraju na korišćenju sopstvene težine tijela kako bi se postigli ciljevi u snazi, izdržljivosti i agilnosti, i koji predstavljaju osnov i važan dio zdravog načina života. U današnje vrijeme, briga o zdravlju postaje sve bitnija, a baš ovi, danas popularni načini treniranja, pružaju alate za postizanje boljeg fizičkog i mentalnog blagostanja, jer su dostupni svima, bez ozbira na pol i uzrast, te podstiču holistički razvoj tijela i uma“, kazao je predsjednik „Zelenog centra“, Miloš Džiknić.

Događaj je organizovan uz podršku Opštine Nikšić, a u saradnji sa Gimnastičkim klubom „Montenegro Street Workout“, Gimnastičkim Savezom Crne Gore, Sekretarijatom za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje Opštine Nikšić.

„Partnerstvo našeg kluba i Udruženja 'Zeleni centar', uz podršku Gimnastičkog Saveza i ostalih prijatelja takmičenja, rezultiralo je tradicionalnim godišnjim državnim takmičenjima, sada već osmu godinu zaredom održavanim na praznik 13. jula u park-šumi Trebjesa u Nikšiću. Naš glavni cilj je promocija ovog sporta po cijeloj Crnoj Gori, i zato smo, po prvi put, organizovali promociju na prenosivim spravama na Trgu slobode u Nikšiću, a uskoro ćemo da obiđemo i ostale gradove u Crnoj Gori na radost svih ljubitelja ovoga sporta“, kazao je Marko Đukanović, ispred Gimnastičkog kluba „Montenegro Street Workout“.

Učesnicima događaja obratio se predsjednik Skupštine opštine Nikšić, Nemanja Vuković, koji je ukazao na važnost sporta i zdravih stilova života.

„Sport je važan za oblikovanje mladih i zajednički razvoj, a ovaj događaj promoviše ne samo fizičku aktivnost, već i zajedništvo i kreativnost. Neka ova manifestacija postane tradicija koja će unaprijediti naš grad i inspirisati nas na veće sportske uspjehe”, poručio je Vuković.

Milan Jovićević, ispred Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje Opštine Nikšić, kazao je da su do sada već nekoliko puta podržali i prisustvovali takmičenjima u park-šumi Trebjesa i da mu je drago što se prezentacija ovog sporta i zdravih stilova života preselila na trg.

„Ovdje su mnogi u mogućnosti da uživo vide sve blagodeti ovog sporta, i nadam se da će nas to sve inspirisati, a posebno mlade, da se posvete ovom dinamičnom sportu”, kazao je Jovićević.

Predsjednica Gimnastičkog saveza Crne Gore Vesna Radonić rekla je da je raduje činjenica da se „sve više pažnje posvećuje gimnastici i njenim različitim vidovima, uključujući i street eorkout i calisthenics“.

„Ova prezentacija je odličan korak u tom smjeru. Radujem se što ćemo ovaj koncept proširiti i održavati i u ostalim gradovima Crne Gore kako bi što više mladih imalo priliku da se upozna sa ovim izazovnim sportom. Čestitke organizatorima svim mladima na njihovom sportskom dugu i entuzijazmu”, poručila je Radonić.

Gosti događaja, Uroš Ašković Aške i Nikola Vejnović Kinez, predstavnici „Back to the basics street workout“ pokreta, su zajedno sa prijateljima iz tog pokreta, Milanom Živkovićem, Nikolom Simićem i Nenadom Mirčićem, demonstrirali vještine u street workout-u, dok su takmičari koji su do sada u Crnoj Gori osvajali najviše medalja u disciplinama set&feps, kao i freestyle, Zorica Mijanović, braća Muamer i Abidin Orahovac, Matija Gajović, Enis Krnić i Momo Pavićević, predstavili pomenute discipline. Sudije Boris Martinović, Goran Tomanović i Dušan Ivanović, kao i sportisti Krsto Premović i Nikola Lončarević, koji su više puta predstavljali Crnu Goru na Svjetskom prvenstvu u freestyle u Moskvi, predstavili su tri ključna elementa za bavljenje ovim sportom, dinamiku, statiku I kombinatoriku.

Događaj je privukao veliki broj mladih, pa je njih preko 40 odlučilo da se takmiči, a dvojica najizdržljivijih, Predrag Petrović I Balša Bugarin, nagrađeni su weighted vest prslucima za trening sa otežanjem.

Predstavnici „Zelenog centra“ najavili su da će nova promocija street workout i calisthenicsa u Crnoj Gori biti održana u Budvi.

Događaj u Nikšiću je dio „Septembarskih dana“, a podržali su ga i Coca Cola Hellenics, Abakus Web i Vector System Security.

Bonus video: