Uz abakus do "genijalaca"

Najmlađi Nikšićani moći će da obavljaju komplikovane računske operacije i to bez korišćenja papira, olovke ili kalkulatora
397 pregleda 1 komentar(a)
Danilo Niković, Foto: Svetlana Mandić
Danilo Niković, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 27.08.2017. 18:38h

Bez korišćenja papira, olovke ili kalkulatora najmlađi Nikšićani moći će uskoro da obavljaju komplikovane računske operacije i to isključivo misaonim putem dajući tačan odgovor za samo nekoliko sekundi.

U gradu pod Trebjesom 18. septembra sa radom počinje škola mentalne aritmetike „Genijalko“, jedina u Crnoj Gori koja je zastupnik Menar programa i namijenjena je djeci uzrasta od 4. do 12. godine.

"Škola mentalne aritmetike osnovana je kao rezultat potrebe grupe roditelja da svojoj djeci, široj zajednici, gradu i državi, ponudi koristan i kvalitetan program koji je u upotrebi širom svijeta. Menar program mentalne aritmetike uspješno se primjenjuje u pedesetak zemalja, a mi smo dobili pozitivno mišljenje od crnogorskog Zavoda za školstvo", kazao je osnivač "Genijalka" Danilo Niković.

Prema njegovim riječima, program je pažljivo osmišljen i posebno se vodi računa o individualnim potrebama djeteta, a može ga pohađati svako dijete koje je ovladalo brojevima od 0 do 9.

"Menar program pomaže djeci da razviju kapacitete do maksimuma i da na zabavan i zanimljiv način ‘otključaju’ beskonačne mogućnosti uma. Različit didaktički i specijalizovani video materijal, kao i onlajn platforma omogućavaju polaznicima jedinstven i veoma kvalitetan program”, kazao je Niković.

Nikola Radojičić, koji je završio matematiku, uspješno je savladao obuku i licencirani je master učitelj Menar programa. On će pomoći nikšićkim mališanima da nauče da računaju “napamet”.

"Mentalna aritmetika je sistem koji pomaže u razvoju mozga i zasnovan je na korišćenju abakusa (računaljke) pomoću kojeg se bilo koja aritmetička operacija rješava sa lakoćom. Program je fleksibilan, precizno zasnovan na potrebama i prilagođen individualnom tempu svakog polaznika”, objašnjava Radojičić.

Naučna istraživanja, ističe on, pokazala su da je lijeva hemisfera mozga, koja se definiše kao “akademski mozak” zbog analitičkog pristupa, stavljena u funkciju, dok je desna strana, nazvana “umjetnički mozak” jer je kreativnija i ima holistički pristup, zanemarena, pa se mentalnom aritmetikom podjednako razvijaju obje moždane hemisfere koje međusobno „sarađuju” čime se postiže maksimalan intelektualni potencijal.

“Iako su digitroni i kompjuteri zamijenili ljudski mozak u računanju, mentalna aritmetika je veoma korisna za djecu jer podstiče razvoj cijelog mozga i životnih vještina. Istovremeno korišćenje lijeve i desne hemisfera, dovešće do potpunog razvoja mozga djeteta. Zato mentalna aritmetika i rad sa abakusom nije samo alat koji pomaže djeci da poboljšaju matematičke vještine, već im pomaže i da izgrade moć pamćenja, kreativnost, poboljšaju nivo koncentracije, vještinu slušanja, kao i sposobnost analize problema. Sve to pomoći će djetetu da ostvari mnogo bolje rezultate u toku školovanja, ali i u daljem životu, kao i da se izgradi njihovo samopouzdanje”, tvrdi Radojičić.

Program se sastoji od dva nivoa, osnovnog, u toku koga se rade računske operacije sabiranja i oduzimanja, i naprednog, kada se obrađuje množenje i dijeljenje. Nastava prati školsku godinu, a grupe su sastavljeno od šestoro do 12 djece.

Na kraju svakog nivoa polaže se test i dobija se sertifikat, a polaznici će biti podijeljeni u tri grupe - predškolsku, srednju i stariju školsku. Škola se nalazi u Tehnopolisu, a roditelji će biti uključeni u rad djece.

"Vjerujemo da ćemo već nakon prve generacije imati makar jednog malog ‘genijalka’ ili ‘genijalku’ koji će biti najbolji prezenteri škole mentalne aritmetike”, poručio je Radojičić.

Osvajaju prva mjesta na Pisa testu

Mentalna aritmetika je tradicionalna istočnjačka disciplina, a osnivač Menar programa je prof. Halit Sen koji iza sebe ima 43 godine iskustva u učenju i edukaciji. U Saudijskoj Arabiji na Jubail Industrial College radio je kao predavač i proučavao naučne osnove za programe mentalne aritmetike i korišćenja abakusa. Istraživanje je nastavio na Dalekom Istoku gdje je uspješno završavio program trenera u CMA institutu i dobio sertifikat za dvoručno korišćenje abakusa pri upotrebi mentalne aritmetike. Vratio se u Tursku i u martu 2008. godine osnovao Menar mentalni aritmetički centar u Mersinu.

"Rezultati PISA testova godinama nam pokazuju da prvih sedam mjesta zauzimaju učenici iz zemalja Jugoistočne Azije, država u kojima je mentalna aritmetika uvrštena u predškolsko obrazovanje. Upravo to je i naša vizija – da ovaj program bude uvršten kao jedan od osnovnih programa u predškolsko obrazovanje. Nadamo se da ćemo u tome uspjeti", kazao je Niković.

Bonus video: