Tri NVO uplatile više od 26 hiljada eura suprugu i dvojici sinova sutkinje Mitrović: Dobro plaćena porodična saradnja

Sutkinja Mitrović navela da su podaci koje je prijavila Agenciji za sprečavanje korupcije tačni i da se odnose na angažmane supruga i sinova, ističući da ona i njena porodica važe za ugledne građane u gradu i da za sve godine nemaju nijedne mrlje. Slobodan Tomašević rekao je da mu to “namjerno smještaju neke NVO sa sjevera i Podgorice, usred konkursnih procesa, kako bi umanjili njegove šanse da prođe na istim”

44380 pregleda 134 reakcija 60 komentar(a)
Violeta Mitrović, suprug Boro i sin Boban, Foto: Facebook
Violeta Mitrović, suprug Boro i sin Boban, Foto: Facebook

Na račun supruga i dva sina sutkinje Osnovnog suda u Beranama Violete Mitrović za tri godine sa računa nevladinih organizacija čiji su osnivači Slobodan Tomašević i članovi njegove porodice iz Berana uplaćeno više od 26 hiljada eura.

Uplate na račun bliskih srodnika sutkinje Mitrović registrovane su u izvještaju koji je podnijela Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK), u koje su “Vijesti” imale uvid.

Sutkinja Mitrović je u odgovoru “Vijestima” navela da su podaci koje je prijavila Agenciji za sprečavanje korupcije tačni i da se odnose na angažmane supruga i sinova, ističući da ona i njena porodica važe za ugledne građane u gradu i da za sve godine nemaju nijedne mrlje.

Na 17 pitanja Slobodan Tomašević nije odgovorio, a u kratkom odgovoru “Vijestima” je naveo da mu to “namjerno smještaju neke NVO sa sjevera i Podgorice, usred konkursnih procesa, kako bi umanjili njegove šanse da prođe na istim”.

“Vijesti” su nedavno pisale o navodno nezakonitom dobijanju sredstva na konkursu koje dodjeljuju komisije čiji je Tomašević član, na šta je Tomašević odgovorio kontraoptužbama.

Sutkinja Mitrović je u imovinskom izvještaju Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK), na dan 31. marta 2022. godine, napisala da je od tri NVO njenom sinu Bojanu i mužu Boru Mitroviću, u prethodnoj godini, uplaćeno 9.962,48 eura, od NVO “Centar kreativnih vještina” iz Berana, NVO “Glasnici nade” i NVO “Šansa” za jednu godinu.

Od tog iznosa sinu Bobanu 5.751,08 eura i mužu Boru Mitroviću 4.201,40 eura.

Prema podacima koji su dostupni u evidenciji registrovanih NVO na teritoriji Opštine Berane, ovlašćeno lice NVO “Centar kreativnih vještina” je Slobodan Tomašević, a ovlašćeno lice NVO “Glasnici nade” Branka Tomašević, njegova supruga.

Prema zvaničnoj javno dostupnoj dokumentaciji u koju smo imali uvid (tabela svih NVO u Beranama), NVO “Šansa” je 24. marta 2015. osnovala - registrovala (duži niz godina bila ovlašćeno lice) rođena sestra Slobodana Tomaševića – Larisa Tomašević Grubačić.

Larisa Tomašević Grubačić je kćerka ovlašćenog lica NVO “Reforma” Milonje Miška Tomaševića iz Donjih Luga bb Berane, koja je odselila iz Berana. Posljednji put, završni račun NVO “Šansa” za 2019. podnijela je Larisa Grubačić, a već naredne, 2020. godine, Poreskoj upravi završni račun za NVO “Šansa” prvi put se pojavljuje, potpisuje, podnosi račun, umjesto Larise Grubačić, Boban Mitrović u šta su “Vijesti” imale uvid, sin sutkinje Osnovnog suda u Beranama.

Drugi sin sutkinje Mitrović, Stefan, član je NVO “Mladi info Montenegro” iz Podgorice.

Sutkinja Violeta Mitrović, navela je ASK-u, na dan 07. 12. 2021. godine, da je i ova NVO “Mladi info Montenegro”, sinu Bobanu uplatila 232,30 eura i sinu Stefanu 666 eura.

I u 2021. godini sudija Violeta Mitrović je prijavila da su NVO “Centar kreativnih vještina”, NVO “Šansa” i NVO “Glasnici nade” uplatile njenom sinu Bobanu Mitroviću 4.113,44 eura i suprugu Boru 1.358,68 eura. Sabiranjem uplata za dvije godine, sinovima i suprugu sutkinje, navedene NVO uplatile su 16.332,84 eura.

Istraživanje “Vijesti” je pokazalo da sve grantove organizuju bračni par Slobodan i Branka Tomašević preko NVO “Centar kreativnih vještina” i NVO “Glasnici nade.”

U javnim Fejsbuk profilima ovih NVO zapaža se da je realizator grant projekata suprug Slobodan, a supruga Branka partner u projektu (NVO Centar kreativnih vještina – NVO Glasnici nade), ili obrnuto, zatim kombinacija snaha - svekar (NVO “Glasnici nade” – NVO Reforma) i obratno, i tako dalje.

Primjera radi, kod projekata koje realizuju Centar kreativnih vještina i NVO “Glasnici nade”, koje zastupa supruga Branka Tomašević, na obje Fejsbuk stranice sa realizacije dva potpuno različita projekta u jednom ugostiteljskom objektu u Bijelom Polju, zapažaju se iste fotografije, učesnici i pozicije.

Tomašević je prije dvije godine u novokupljenom stanu u Polimskoj ulici otvorio Info centar, za čije potrebe je provalio spoljni zid zgrade, gdje je napravio ulazna vrata za radionicu.

Info centar se nalazi u stanu koji se prema listu nepokretnosti vodi na njegovog oca Milonju Tomaševića, dok se drugi stan na spratu iznad vodi na Slobodana Tomaševića, od oca Milonje, a u Listu nepokretnosti piše da je ugovor o poklonu.

Ove NVO su 2017. godine konkurisale za opštinsku raspodjelu sredstava. “Centar kreativnih vještina” nije prošao sa dva projekta zbog ‘navodnog neispunjavanja uslova’, ali da su zato nevladinim organizacijama na sestru Larisu i suprugu Branku odobreni projekti, pri čemu se kao ovlašćeno lice umjesto Branke Tomašević pojavljuje Vuko Bajić.

Uvidom u imovinske izvještaje sudije Violete Mitrović ASK, na dan 31.03.2023. i 3.04.2023. godine, a odnosi se za prethodnu godinu, zapaža se da je i u 2022. godini sinu Bobanu i suprugu Slobodanu uplaćeno ukupno 9.848,39 eura, dok Stefan primanja prikazuje od Uprave za bezbjednost hrane, gdje je zaposlen.

Tomašević: Podmuklo mi smještaju druge NVO

Slobodan Tomašević iz Centra kreativnih vještina uz ‘zahvalnost na interesovanju’, u odgovoru “Vijestima” istakao je da je shvatio da su on i njegova organizacija predmet interesovanja ‘jedne’ udružene grupice pojedinaca i nevladinih organizacija, kako sa sjevera Crne Gore tako i iz Podgorice, koja svoj nerad i brojne zloupotrebe želi da prikrije i opravda konstantnim medijskim napadima na njega.

"Jasno mi je da to rade sa namjerom sada, usred konkursnih procesa, kako bi umanjili moje šanse da prođem na istim a valjda sebi (pokvareno i podmuklo, kako jedino umiju i znaju) povećali izglede da njihove organizacije budu podržane. Što se tiče ostalih pitanja, sve informacije su javno dostupne i mogu se provjeriti kroz više različitih izvora, pa o istima ne bih gubio previše riječi”, naveo je u odgovoru “Vijestima” Tomašević.

Sutkinja Mitrović: Nemam prave informacije

Upitana za koje tačno usluge su NVO “Glasnici nade”, “Centar kreativnih vještina” i “Šansa” njenom suprugu i dvojici sinova u period od tri godine uplatili više od 26 hiljada eura (koliko tačno novca i za koje namjene), sutkinja je navela da ne može da odgovori jer nema prave informacije, ističući da je njen sin Boban vlasnik NVO “Šansa”, a da drugi sin nema nikakve veze sa pomenutim NVO, dok je suprug Boro bio angažovan na pojedinim projektima.

Kazala je da NVO “Šansa” nije imala nikakve projekte u Osnovnom sudu u Beranama.

“A za ostale projekte treba da pitate Slobodana Tomaševića, jer meni ništa od toga nije poznato”, kazala je Mitrovićeva.

Navela je da je sin Stefan radio u NVO “Mladi info Montenegro” za “Mladi Berane” po ugovoru od djelu od 1. juna do 1. septembra 2020. godine kao novinar-dopisnik i kao honorarni dopisnik, gdje nema udjela u pomenutoj NVO, već je radio svoj dio posla.

Zaključila je da je za nju neprimjereno pitanje da li su na bilo koji način sudske vlasti uključene u korupciju sa NVO.

Na pitanje da li je tačno da su njeni sinovi dobili novčane uplate od NVO “Info mladi Podgorica”, odgovorila da je njen sin Boban Mitrović preuzeo NVO “Šansu” u tom periodu, i da se zato on pojavljuje kao potpisnik.

Navela je da je tačno da njen sin Stefan radi u Upravi za bezbjednosti hrane, na mjestu PR menadžera, jer je zavšio Fakultet političkih nauka - odsjek novinarstvo i posjeduje kvalifikacije za to radno mjesto i to na određeno vrijeme po ugovoru o djelu i da na tu poziciju nije primljen “preko veze”, kazala je sutkinja Osnovnog suda.

U odgovorima je navela i to da je tačno da su primili uplate, te da je Stefan primao uplate po osnovu angažovanja.

“A jedna uplata za honorarni rad na Stefanovo ime uplaćena je na Bobanov račun, zbog nemogućnostii da Stefan tu uplatu primi na lični račun”, navela je sutkinja Mitrović u odgovorima.

Bonus video: