Učenicima prvog razreda u Pivi na poklon školske torbe od Opštine Plužine

Ove školske godine u prvi razred upisano je svega 14 učenika – i to 13 u Obrazovnom centru u Plužinama, dok je u OŠ „Bećko Jovović“ u Stabnima jedan đak prvak. Škola „Bajo Pivljanin“ u Donjim Breznima ove godine nema ni jednog učenika koji će pohađati prvi razred

2871 pregleda 2 komentar(a)
Obrazovni centar Plužine, Foto: Svetlana Mandić
Obrazovni centar Plužine, Foto: Svetlana Mandić

Opština Plužine je i ove školske godine svim učenicima prvog razreda obezbijedila školske torbe. Do prije dvije godine, Opština je obezbjeđivala besplatne udžbenike svim osnovcima, a sada to radi država.

"Opština Plužine od 2006. godine obezbjeđuje besplatne komplete udžbenika i školske torbe za sve učenike prvih razreda osnovnih škola na teritoriji Pive, dok je 2016. donijela odluku da i ostali osnovci imaju besplatne knjige za školu. Država je taj model primijenila i poslednje dvije godine finansira kupovinu knjiga za osnovce“, istakli su iz lokalne uprave.

Nekada je u Pivi, u skoro svakom selu postojala škola, bilo kao matična ustanova ili kao područno odjeljenje. Danas, pored Obrazovnog centra u Plužinama, pod čijim krovom se nalaze srednja i osnovna škola, postoje još škole u Stabnima i Donjim Breznima.

Ove školske godine u prvi razred upisano je svega 14 učenika – i to 13 u Obrazovnom centru u Plužinama, dok je u OŠ „Bećko Jovović“ u Stabnima jedan đak prvak. Škola „Bajo Pivljanin“ u Donjim Breznima ove godine nema ni jednog učenika koji će pohađati prvi razred.

“U matičnoj školi u Obrazovnom centru upisano je devet učenika u prvi razred osnovne škole, dok je po jedan učenik upisan u područnim odjeljenjima Goransko i Smriječno i dva u Borkovima“, kazali su „Vijestima“ iz lokalne uprave.

Ove školske godine u osnovnim školama u Pivi upisana su 143 učenika, šest manje nego godinu ranije. Tako ih je u Obrazovnom centru Plužine 127, u Stabnima 11 i pet u Donjim Breznima.

Broj učenika u osnovnom obrazovanju u plužinskoj opštini iz godine u godinu se smanjuje. Dok je školske 2003/04. bilo 327 osnovaca, 2013/14. skoro stotinu manje, 233, ove školske godine, 2023/24, biće ih 143.

Opština Plužine je donijela niz mjera kako bi pomogla učenicima i njihovim roditeljima. Đački dom je besplatan za sve učenike koji borave u njemu, a Opština finansira i ekskurzije, polumaturske i maturske večeri, izlete...

Bonus video: