MZ: Podrška francuskih stručnjaka za izgradnju gradske bolnice u Podgorici

„Izgradnja bolnice je kompleksan proces, koji zahtjeva precizne analize potreba stanovništva, kao i izradu brojnih studija izvodljivosti i plana finasiranja kako za izgradnju, tako i za nabavku opreme. Poseban izazov je formiranje kadra za novu zdravstvenu ustanovu, a Francuska je tu pa pruži stručnu pomoć u edukaciji vaših ljekara“, poručio je Usan

2652 pregleda 1 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo zdravlja
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo zdravlja

Francuska je spremna da pomogne u izgradnji gradske bolnice u Podgorici, saopšteno je na sastanku predstavnika crnogorskog Ministarstva zdravlja i delegacije francuskog zdravstvenog sistema.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, resorni ministar Dragoslav Šćekić je sa saradnicima razgovarao sa delegacijom francuskog zdravstva koju predvodi direktor Direkcije za međunarodnu saradnju lanca od 39 bolničkih centara Pariza, Didije Usan.

“Primarna tema sastanka bila je inicijativa za izgradnju gradske bolnice u Podgorici i podrška francuskih stručnjaka u tom projektu, kroz pripremu ekspertize i studija izvodljivosti, kao i analize potreba stanovništva Glavnog grada i okolnih opština iz oblasti zdravstva”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da je na sastanku razgovarano i o nastavku saradnje na različitim poljima zdravstva između dvije države.

Šćekić je kazao da je zadovoljan zbog posjete Usana i upoznao je delegaciju sa stanjem u crnogorskom zdravstvenom sistemu.

On je naveo da su zatekli dugogodišnje neulaganje u infrastrukturne, tehničko-tehnološke i kadrovske potencijale, ističući da su krenuli u rješavanje nagomilanih problema po prioritetima.

Šćekić je rekao da su prošle godine za kratko vrijeme izgrađene tri klinike u Podgorici, Operativni centar pri Institutu za javno zdravlje, i da završna faza pred početak gradnje bolnice u Pljevljima.

Sa sastanka
Sa sastankafoto: Ministarstvo zdravlja

Kako je kazao, transformisane su bolnice u Beranama i Kotoru u Kliničko bolničke centre za sjever i jug, kako bi građanima bila obezbijeđena brža i dostupnija zdravstvena zaštita u tim regijama.

“Pokrenuli smo proceduru za izgradnju novog Urgentnog centra i hematologije sa kabinetom za PET skener“, dodao je Šekić.

On je naglasio da je za tako veliki posao kakav je izgradnja bolnice potrebna pomoć i ekspertski analiza, kao i da će za novi zdravstveni objekat u Podgorici od velikog značaja biti stručna i finansijska pomoć Francuske.

Usan je, kako se navodi, pohvalio crnogorske zdravstvene vlasti za učinak u prethodnom periodu i dodao da je Francuska spremna da Francuska u realizaciji tog projekta.

„Izgradnja bolnice je kompleksan proces, koji zahtjeva precizne analize potreba stanovništva, kao i izradu brojnih studija izvodljivosti i plana finasiranja kako za izgradnju, tako i za nabavku opreme. Poseban izazov je formiranje kadra za novu zdravstvenu ustanovu, a Francuska je tu pa pruži stručnu pomoć u edukaciji vaših ljekara“, poručio je Usan.

Delegaciju zdravstvenog sistema Francuske boraviće do četvrtka u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Princ Nikola Petrović-Njegoš, čija je Fondacija inicijator posjete francuske delegacije, kazao je da je srećan i ponosan zbog nastavka saradnje Crne Gore i Francuske u oblasti zdravstva.

Bonus video: