Protest roditelja u Ulcinju: Učenike izmještaju u druga odjeljenja bez njihove volje i saglasnosti roditelja?

Protest nezadovoljnih roditelja đaka OŠ „Maršal Tito“ u Ulcinju održani su ispred te školske ustanove

11841 pregleda 65 reakcija 8 komentar(a)
Ulcinj, Foto: Shutterstock
Ulcinj, Foto: Shutterstock

Roditelji učenika OŠ „Maršal Tito“ u Ulcinju održali su protest danas popodne ispred te školske ustanove nezadovoljni što su njihova djeca od sedmog do devetog razreda, naprasno izmještena u tri novoformirana odjeljenja, takođe na albanskom jeziku.

Oni su sa skupa poručili Upravi škole da bi njihova djeca trebalo da pohađaju nastavu kao i do sada, u istim odjeljima u kojim su i bili.

„Neprihvatljivo je da moje dijete odjednom izmjeste iz odjeljenja, prebace ga u drugo novoformirano i tako odvoje od svojih vršnjaka sa kojima je učilo zajedno i družilo se sedam godina. To nije humano“, kazao je Vijestima organizator protesta Gazmend Čitaku.

Nezadovoljni roditelji tražili su i hitan sastanak Savjeta roditelja i Uprave škole kojem bi i oni prisustvovali.

„Hoćemo da nam daju dokaze ko je i na koji način izdejstvovao formiranje tri nova odjeljenja. Da li imaju saglasnost Ministarstva prosvjete i da li je sve urađeno po važećim zakonima o školstvu. Postupak je bio netransparentan i tražićemo odgovornost“, kazao je Čitaku.

Naveo je da je već o svemu tome obavijestio resorno Ministarstvo, Ministarstvo ljudskih i manjiskih prava, premijera, predsjednika države, ombudsmana i predsjednika Opštine Ulcinj.

Odlukom Uprave škole, kako je naveo, oko 60 učenika izmješteno je u druga odjeljenja. Kazao je da su protestu prisustvovala 24 roditelja ali da imaju širu podršku preko društvenih mreža.

„Da budem jasan, nemamo mi ništa lično ni protiv Uprave škole niti direktorice. Nezadovoljni smo jer je cijeli postupak bio netransparentan s obzirom da se nijesu pitali ni roditelji a kamoli učenici“, kazao je Čitaku.

Broj mobilnog telefona direktorice škole Medine Čoba, dostupan Vijestima, danas nije bio u funkciji tako da smo ostali uskraćeni za njen komentar o dešavanjima u školi.

Bonus video: