Ambasador Izraela: Spomenik "Velveta" će značajno uticati na turistički potencijal Nikšića

Na Kapinom polju gradi se spomenik „Velveta“ u znak sjećanja na istoimenu operaciju iz 1948. godine, kao i zahvalnost Izraela bivšoj Jugoslaviji, a posebno Crnoj Gori i Nikšiću, za doprinos u opstanku države

4233 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Opština Nikšić
Foto: Opština Nikšić

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević primio je u zvaničnu posjetu ambasadora Izraela u Crnoj Gori Jahela Vilana. Tom prilikom obišli su radove na izradi spomenika na Kapinom polju, kao i ulicu u Rudom polju koja je dobila naziv Jasenovačkih žrtava.

Na Kapinom polju gradi se spomenik „Velveta“ u znak sjećanja na istoimenu operaciju iz 1948. godine, kao i zahvalnost Izraela bivšoj Jugoslaviji, a posebno Crnoj Gori i Nikšiću, za doprinos u opstanku države.

Ambasador Vilan izrazio je zahvalnost Opštini Nikšić, ali i zadovoljstvo što ih je „ovako velika stvar povezala“, uvjeren da će izgradnja spomenika značajno uticati na turistički potencijal Nikšića. On i Kovačević obišli su Kapino polje, mjesto gdje se spomenik radi, kao i Nikšićko pozorište gdje su se dogovarali o pojedinostima organizovanja svečanosti povodom završetka spomenika.

ambasador Izraela u Nikšiću
foto: Opština Nikšić

U okviru posjete, ambasador Vilan, predsjednik Kovačević i direktor NVO Centar za afirmaciju RE populacije (CAREP), Nardi Ahmetović, otkrili su tablu sa nazivom Ulice Jasenovačkih žrtava.

ambasador Izraela u Nikšiću
foto: Opština Nikšić

Kako se navodi u saopštenju za javnost, Vilan je kazao da je bilo koji znak sjećanja na dešavanja iz Drugog svjetskog rata značajan kako se ne bi zaboravili stradali i kako bi im se odala počast, posebno ako se ima u vidu rast antisemitizma u svijetu.

„Projekat koji smo organizovali ove godine tiče se jačanja veza između Izraela i Crne Gore, odnosno Jevreja i Nikšića. Otvaranje ulice s ovim nazivom bila je takođe jedna od tih akcija: da se sjetimo šta se desilo Jevrejima, vama, srpskom narodu, tokom Drugog svjetskog rata“, istakao je Vilan.

Kovačević je kazao da planiraju brojne projekte zajedno sa Ambasadom Izraela, jer „zajedno gajimo kulturu sjećanja na žrtve antisemitizma“.

„Gledamo da oživimo kulturu sjećanja, jer je zaborav jedna vrsta izdaje, a ako zaboravimo šta se dešavalo srpskom, jevrejskom i romskom narodu u Jasenovcu, onda to znači da stvaramo neke pretpostavke da se nešto slično može desiti i u budućnosti. Upravo da se tako nešto ne bi desilo, da bismo pokazali svoje opredjeljenje da smo protiv svakog vida antisemitizma, protiv svakog vida protivljenja na takve načine bilo kom narodu i u Evropi i na svijetu, mi smo organizovali ovaj lijep događaj, na kome imamo predstavnike sva tri naroda koja su najviše stradala u sistemu koncentracionog logora Jasenovac“, naglasio je Kovačević.

ambasador Izraela u Nikšiću
foto: Opština Nikšić

Direktor NVO CAREP kazao je da je stradanje Srba i Jevreja u Jasenovcu poznata stranica istorije na ovim prostorima, ali je mnogo manje osvijetljeno stradanje Roma.

„Zahvaljujući imenovanju ulice, želimo ispraviti tu nepravdu i podsjetiti se sudbine Roma, Srba i Jevreja, koji su prolazili kroz užase logora, žrtvujući svoje živote zajedno sa drugim narodima. Želimo da se njihova priča i patnja čuju. Takođe, želim izraziti zahvalnost predsjedniku Opštine Nikšić i svim prisutnim iz Nikšića koji su podržali ovu inicijativu i omogućili imenovanje ulice, dajući glas onima čije su priče često ostale nečujne“, rekao je Ahmetović.

Bonus video: