"Školski odbor nije spao na četiri člana, povrijeđen zakon i Statut škole"

Školski odbor Pomorske škole u Kotoru neće donositi odluke dok inspekcija ne sprovede nadzor, kazali su iz tog odbora

8151 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Školski odbor Srednje pomorske škole u Kotoru nije spao na četiri člana, već radi u sazivu od šest članova, navodi se u reagovanju tog odbora na današnji tekst "Vijesti".

"Vijesti" su, između ostalog, objavile da je nastavničko vijeće Pomorske škole izglasalo juče nepovjerenje svojim predstavnicima u Školskom odboru. To je listu potvrdilo više članova Nastavničkog vijeća.

U reagovanju se navodi da je "u potpunosti povrijeđen Zakon o opštem obrazovanju, kao i Statut škole".

"To kažemo iz razloga jer je nastavničko vijeće bilo dužno da obavijesti školski odbor o smjeni dvojice svojih predstavnika i obrazloži njihovu smjenu, što nastavničko vijeće nije uradilo. Mora se uzeti u obzir da smjenjeni profesori imaju pravo žalbe na tu odluku nastavničkog vijeća. Školski odbor je mišljenja da je nastavničko vijeće svjesno prolongiralo izbor novih članova sa ciljem da se uvede prinudna uprava škole, pri tome, naglašavamo, ne poštujući zakon i zakonske odredbe. Vjerovatno bi takvo stanje odgovaralo pojedincima, a javnost ovim putem obavještavamo da je u postupku sprovođenje svih zakonskih radnji za kontrolu poslovanja škole i odgovornosti svih zaposlenih u toj školi", dodaje se.

Kazali su da Školski odbor neće donositi odluke dok inspekcija ne sprovede nadzor.

"Školski odbor ima naznake da je novonastalo stanje uzrok prethodnog dugogodišnjeg upravljanja školom. Školski odbor neće donositi nikakve odluke dok nadležni organi, tj. inspekcije, ne sprovedu kompletan inspekcijski nadzor, u skladu sa svojim ovlašćenjima. Tek nakon donjetih inspekcijskih nalaza, školski odbor će se postaviti prema donešenim nalazima i u skladu sa svojim ovlašćenjima i preduzeti sve mjere kako se više ne bi ponavljala ovakva situacija", zaključuje se u reagovanju.

Bonus video: