Podrška za ekološku aktivistkinju: Hoće da plate kaznu umjesto Ivane

Stiže podrška Ivani Čogurić iz “Ecopatriotizma”, koja je kažnjena sa 500 eura jer je tokom performansa ostavila smeće ispred prostorija Komunalne policije

48385 pregleda 80 reakcija 27 komentar(a)
Plakat podrške Ivani Čogurić, Foto: Ecopatriotizam
Plakat podrške Ivani Čogurić, Foto: Ecopatriotizam

Nakon što je nikšićka Komunalna policija aktivistkinji pokreta “Ecopatriotizam” Ivani Čogurić napisala prekršajni nalog da plati kaznu u iznosu od 500 eura, odmah su se javili nevladini aktivisti, advokati, građani, da joj pruže podršku.

Čogurić je nakon čišćenja smeća sa mještanima Kličeva, na lokalitetu Carev most, izvela performans “Ništa lično” i kese sa smećem odložila ispred prostorija Komunalne policije, kako bi, kako je kazala, poslali poruku da “više neće da trpe nemar i nerad”.

“Podrška je došla u nevjerovatnom broju. Zaista sam iznenađena. Ljudi se nude da kaznu od 500 eura plate umjesto mene, drugi hoće da otvore žiro-račun kako bi svi mogli da se udruže, advokati nude besplatne pravne usluge, aktivisti idu korak dalje - nude kamione i šlepere otpada koje će da dostave ispred Komunalne policije, pa da i njima napišu prijave”, kazala je Čogurić za “Vijesti”.

Kako je kazala, performans je njeno Ustavom zagarantovano pravo, a Komunalna policija, prema njenim riječima, umjesto da kažnjava one koji prave mini deponije svuda po gradu, kazne piše ekološkim aktivistima koji rade “posao umjesto njih” i čiste “naše smeće”.

“Smeće smo ostavile kako bismo odradile njihov posao - pokupile otpad koji ne kupi Komunalno Nikšić i ukazale da takvim neradom krše zakon. Performans je izveden da se Komunalna policija podsjeti da su primili više prijava mještana gračaničkog kraja da Komunalno preduzeće ilegalno odlaže otpad u blizini korita rijeke Gračanice i da ukoliko nemaju foto i video dokaz, najmanje što mogu da urade je da pokušaju da sami uhvate počinioca”, tvrdi Ćogurić.

Performansu održanom 27. avgusta prethodila su tri protesta kojima su građani Nikšića i ekološke aktivistkinje pokušavali da stupe u kontakt sa lokalnom upravom koja, kako ističu iz “Ecopatriotizma”, već neko vrijeme ćuti i koja je nakon prvog protesta obećala da će Komunalna policija patrolirati duž korita rijeke Gračanice i na lokalitetu Carevog mosta sa ciljem da uhvate počinioce koji nesavjesnim postupcima krše zakon i zagađuju životnu sredinu.

Iako je iznenađena postupkom Komunalne policije, Čogurić ističe da je očekivala takvu reakciju.

“Moraju da znaju da će tek sad morati da rade svoj posao, onaj za koji u velikom broju slučajeva kažu da nijesu nadležni, iako jesu. Kaznu platiti neću, jer imam nula poreskih dugovanja i nula dugovanja za komunalne usluge, što znači da uredno finansiram rad Komunalne policije i Komunalnog preduzeća, a dok to radim, uporedo radim njihov posao. Ukoliko sud odluči da sam kriva što se borim za ljudska prava i životnu sredinu, kaznu opet platiti neću. Ne prezam od odgovornosti i sve radim savjesno i iz srca”, poručila je Čogurić.

“Ecopatriotizam” postoji dvije i po godine i čine ga pet članica koje su odradile preko 150 akcija čišćenja.

“Minimum 100 akcija je odrađeno u Nikšiću, a ostale širom države. Tokom prve godine postojanja imale smo kratku podršku Komunalnog preduzeća koje je slalo kamion da pokupi otpad nakon naše akcije čišćenja. To je trajalo svega par mjeseci i ubrzo su prestali da odgovaraju na naša pitanja i prestali da se javljaju na naše pozive. I danas nam je razlog nepoznat. Komunalna policija nikad nije iskazala želju za saradnju sa nama, niti je inicirala, dok je sa naše strane postojala ponuda koja je izignorisana”, tvrdi Ćogurić.

Kako je istakla, posljednje dvije i po godine je nebrojano puta bila “prva linija odbrane životnoj sredini”, a tako će nastaviti i dalje.

“Nijesmo zastrašene. Ako misle da su nas ovom prijavom na neki način opomenuli, neka razmisle, jer zapravo mi smo opomenule njih da nećemo trpjeti nemar i nerad koji plaćamo. Ako imaju izgovor da poznanicima ne pišu kazne, onda nek nađu drugi posao. Neka ne budu dio priče ‘naša posla’. Pritom, neka im neko kaže da time krše zakon. Možda su od silne nenadležnosti to zaboravili”, poručila je Čogurić, i dodala da će do narednog protestnog performansa još intenzivnije ukazivati na pasivnost nadležnih službi i preduzeća.

Čurović: Propisi za sve važe jednako

Načelnik Komunalne policije Veselin Čurović kazao je da smatra da su oni i “Ecopatriotizam” na istom zadatku, da mu je zadovoljstvo da sarađuje sa njima, ali da zakon i propisi važe za sve jednako i da nema selektivne primjene.

“Prekršen je zakon ostavljanjem smeća ispred prostorija Komunalne policije i zbog toga je i izdat prekršajni nalog. Sankcionišemo sve koji naprave bilo koji prekršaj i smatramo da ne smije biti selektivne primjene zakona. Mi smo, nakon njihovog performansa, morali da platimo Komunalnom preduzeću da to smeće odveze”, kazao je Čurović “Vijestima”.

Veselin Čurović
Veselin Čurovićfoto: Svetlana Mandić

Ističe da su divlje deponije i nezakonito odlaganje otpada višedecenijski problem koji oni pokušavaju da riješe, ali da im je u tome potrebna pomoć građana i nevladinog sektora.

“Samo zajednički možemo djelovati i zaista će mi biti zadovoljstvo da sarađujem sa ‘Ecopatriotizmom’. Očekujem da građani i nevladini aktivisti lično, ili putem aplikacije ‘Čist grad sad’, prijave sve koji nezakonito odlažu otpad i mi ćemo ih odmah sankcionisati. Nemamo dovoljno službenika i nijesmo u mogućnosti da sve izvršioce uhvatimo na djelu, pa zbog toga i očekujemo pomoć građana i nevladinog sektora”, istakao je Čurović.

Tvrdi da su nakon prvog protesta “Ecopatriotizma” obećali da će pojačati aktivnosti obilaska rijeke Gračanice i da su to i uradili, pa su “preduzimanjem aktivnosti sankcionisali sedam osoba” koje su prekršile zako, bilo da je u pitanju odlaganje otpada, ili vađenje pijeska iz korita rijeke.

“Riješili smo svaku prijavu građana koja nam je stigla putem aplikacije ‘Čist grad sad’. Mi smo uvijek za saradnju i sa ‘Ecopatriotizmom’ i sa svima, jer radimo u interesu građana, ali propisi za sve važe jednako”, poručio je Čurović.

Bonus video: