Potpisan Sporazum o održivosti Kotora kao turističke destinacije

Predsjednik Opštine Kotor je rekao da će sporazum između CLIA, Luke Kotor i Opštine Kotor, sa jedne strane doprinijeti podizanju nivoa usluge koje pruža grad Kotor i Luka, a sa druge, mnogo važnije, unaprijediti očuvanje i upravljanje UNESCO područjem

4898 pregleda 4 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: Opština Kotor
Sa konferencije, Foto: Opština Kotor

Sporazum o održivosti Kotora kao turističke destinacije potpisan je u Hamburgu, u okviru SeaTrade-a na konferenciji Port&Destination Dialogue 2023.

Konferenciju je organizovala krovna kruzing asocijacija u svijetu CLIA, na kojoj je posebno predstavljen projekat studije održivosti Kotora kao turističke destinacije. Projekat će sprovesti GST neprofitno udruženje pri UN-u, a sufunansirati CLIA, Luka Kotor i Opština Kotor, na osnovu već potpisanog ugovora.

„Našu delegaciju u Hamburgu čine potpredsjednik Opštine Kotor Nebojša Ševaljević, predsjednica Odbora direktora Luka Kotor Ljiljana Popović Moškov, direktor Turističke organizacije (TO) Kotor Jovan Ristić i pomoćnik direktora za razvoj i marketing u Luci Kotor, Ljubo Radović“, navodi se u saopštenju Opštine Kotor.

Delegaciju iz Kotora, koja učestvuje na konferenciji, primili su izvršna direktorica CLIA-e World Kelly Craighead, direktorica CLIA-e za Evropu Marie-Caroline Laurent, direktor GSTC-a za Mediteran Ioannis Pappas, kao i direktor CLIA-e za Mediteran Nikos Mertzanidis.

Predsjednik Opštine Kotor, Vladimir Jokić, rekao je da će sporazum između CLIA, Luke Kotor i Opštine Kotor, sa jedne strane doprinijeti podizanju nivoa usluge koje pruža grad Kotor i Luka, a sa druge, mnogo važnije, unaprijediti očuvanje i upravljanje UNESCO područjem, kako samim gradom Kotorom, tako i njegovim okruženjem.

„Zajedničkim djelovanjem održavaćemo balans, sačuvati Svjetsku kulturnu baštinu a ujedno biti nesebični i omogućiti mnogobrojnim posjetiocima da upoznaju prirodno, kulturno i istorijsko bogatstvo Kotora i Boke kotorske. Razmjenom dobrih praksi i kvalitetnim upravljanjem vjerujem da ćemo postići željene rezultate, na obostrano zadovoljstvo“, kazao je Jokić.

Popović Moškov rekla je da je Luka Kotor, kao društveno odgovorna kompanija, jako zainteresovana za saradnju na ovom izuzetnom važnom projektu održivosti Kotora kao destinacije.

„Naša kompanija želi da unaprijedi svoje usluge brodskim i kruzing kompanijama do najvišeg nivoa a upravo ovaj projekat će nam u tome pomoći. Kotor je grad pod zaštitom UNESCO-a i ja ovim putem zahvaljujem CLIA-i što je prepoznala značaj naše destinacije i uključila nas u projekat od velike važnosti za naš grad“, navela je Popović Moškov.

Ona smatra da će biti izazov kreiranje studije kao i njena realizacija znajući da se Kotor nalazi u jednom od najlepših zaliva u svijetu, ima samo 22 hiljade stanovnika i oko 500 dolazaka brodova godišnje koji dovode preko pola miliona putnika.

„I pored izazova najvažnije je da u partnerstvu sa CLIOM i GSTC-em želimo isti rezultat, a to je da Kotor učinimo održivom destinacijom na duži period i sigurna sam da ćemo to i uspjeti“, navela je Popović Moškov.

Generalna direktorica CLIA-e u Evropi, Marie-Caroline Laurent, rekla je da je zadovoljstvo što su partneri sa gradom Kotorom za ovu novu studiju kao dijelom njihove posvećenosti odgovornom turizmu.

„Kruzing turizam može biti sila i ubuduće i donosi značajne društvene i ekonomske koristi zajednicama. Važno je da radimo zajedno i da destinacije odgovorno upravljaju turizmom kako bi ostale sjajna mjesta za život i posjetu“, dodala je Laurent.

Pappas je rekao da dok kreću na revolucionarno putovanje GSTC procjene destinacije Kotor, sa velikim entuzijazmom prepoznaju značaj ovog projekta, kroz partnerstvo između CLIA-e, Opštine Kotor i Luke Kotor, naglašavajući duboku posvećenost unapređenju prakse održivog turizma.

„Ovo strateško usklađivanje rezonuje sa osnovnim principima GSTC-a i odražava suštinu simbiotičkog odnosa između zainteresovanih strana u industriji, lokalne uprave i infrastrukture krstarenja, uspješnog modela holističkog pristupa održivosti destinacije“, naveo je Pappas.

On je rekao da nakon odluke Ministarstva za ekonomski razvoj i turizam da se pridruži kao član GSTC-a, procjena Kotora ne samo da jača viziju zacrtanu Strategijom razvoja turizma Crne Gore 2022-2025, već i podiže status Kotora kao odgovorne turističke destinacije.

„Ona služi kao svetionik inspiracije za globalnu turističku industriju u cjelini“, dodao je Pappas.

Sporazum je najavljen tokom CLIA dijaloga o lukama i destinacijama u Hamburgu a počeće u narednim sedmicama i očekuje se da će biti završen početkom naredne godine na vrijeme za ljetnju sezonu.

Bonus video: