Vešović: Podržavamo najavljene proteste opštinskih udruženja penzionera

Kako su istakli, inflacija raste brže od penzija i time dolazi do razornog i drastičnog poskupljenja, što se negativno odražava na penzionere.

6762 pregleda 6 komentar(a)
Vešović, Foto: Savez udruženja penzionera Crne Gore
Vešović, Foto: Savez udruženja penzionera Crne Gore

Iz Saveza udruženja penzionera Crne Gore su kazali da podržavaju najavljene proteste opštinskih udruženja i sve njihove aktivnosti koji se ispoljavaju na demokratski način u vezi povećanja penzija i rješavanje svih njihovih pitanja.

Kako se navodi u saopštenju, Savez udruženja penzionera očekuje da Vlada i nadležna ministarstva udovolje zahtjevima penzionera u vezi poboljšanja kompletne slike položaja crnogorskih penzionera i da će Vlada u svemu ispoštovati predizborna obećanja prema penzionerima.

"Najavljenim protestom iskazujemo nezadovoljstvo na ćutanje državnih istitucija na zahtjeve Saveza, koji se odnose na povećanje penzija, srazmjerno inflaciji, rastu plata i povećanju životnih troškova. Savez ima podršku preko 90.000 članova", poručio je predsjednik Saveza Branko Vešović.

"Savez će sa opštinskim udruženjima biti istrajan i odlučan u zalaganju ta poboljšanje standarda i boljeg života penzionera", dodaje se u saopštenju.

Kako su istakli, inflacija raste brže od penzija i time dolazi do razornog i drastičnog poskupljenja, što se negativno odražava na penzionere.

"Namirnice su kod nas najskuplje u Evropi, tako da penzioneri troše sav novac na ishranu. Za kupovinu ljekova nemaju sredstava. Prema posljednjim podacima, neshvatljivo je da su cijene u Barseloni mnogo niže nego u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju.

Prema podacima Saveza od 122.000 penzionera, 66.500 njih prima penziju do 406 eura, za 40.000 penzionera prosjek je 282 eura, dok 2888 penzionera prima srazmjernu penziju koja je ispod minimalne.

"Očekujemo da predstojeće usklađivanje penzija bude srazmjerno inflaciji, sa preporukom Vladi da podaci koji se dobijaju od Monstata nijesu pravo stanje, pa preporučujemo Vladi da uvaži preporuke opštinskih udruženja Crne Gore kako bi se zaštitile najugroženije kategorije penzionera. Povećanje minimalne zarade treba da rasu i penzije", rekao je Vešović.

Savez je uputio poseban apel ministru finansija Aleksandru Damjanoviću koji je, kako se navodi u saopštenju, uvijek imao razumjevanja za penzionere da iznađu mogućnost, da septembarsko povećanje penzija prati inflaciju.

Iz Saveza insistiraju i da se nastavi stambena izgradnja, bilo osnivanjem zadruge, ili da to radi Fond PIO i Ministarstvo rada i socijalnog staranja, ali da obavezno treba tu akciju.

Oni su naglasili da godinama traže da se penzije vezuju za prosječna primanja u zemlji, u odnosu 63 do 65 odsto što je Skupština Saveza udruženja penzionera Crne Gore na posljednjoj sjednici verifikovala

"Prisutno je nezadovoljstvo penzionera na planu socjalno-materijalnog položaja, čiji interesi se malo štite, a to penzioneri doživljavau kao da su teret društva, a ne da su oni izgrađivali ovu državu i stvarali materijalna dobra", kazao je Vešović.

Vešović je istakao da trenutno rade na obezbjeđivanje zimnice za penzionere i danas su tim povodom imali sastanak sa crnogorskim predstavnicima mesne industrije Goranović iz Nikšića, Franca iz Bijelog Polja, Marteks iz Cetinja i Tuko iz Nikšića.

"Meso je drastično poskupilo, pa očekujemo da usaglase cijene ove četiri kuće i pošalju nam ponudu. Onda bi se penzioneri mogli od 15. septembra upisivati za zimnicu u svojim opštinskim udruženjima", zaključio je Vešović.

Na sastanku je, kako je dodao, dovoreno da Fond PIO participira 150.000 eura, a meso (jagnjeće, polutke svinjske, teleće, juneće i suhomesnato) će biti ponuđeno na 10 beskamatnih rata.

Bonus video: