Stijepović: Besplatni užbenici za sve prvake

On je naveo da je u te svrhe Glavni grad za tri godine izdvojio 350 hiljada eura i na taj način su se potrudili da roditeljima olakšaju pripremu djece za polazak u školu
100 pregleda 1 komentar(a)
Slavoljub Stijepović, Foto: Savo Prelević
Slavoljub Stijepović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.08.2017. 12:29h

Glavni grad će za djecu iz socijalno ugroženih porodica obezbijediti novčanu pomoć za nabavku školskog pribora, rekao je gradonačlenik Slavoljub Stijepović, navodeći da će i ove godine dodijeliti besplatne udžbenike svim prvacima na teritoriji Podgorice.

„To je način da najmlađim osnovcima čestitamo predstojeći početak školske godine, a njihovim roditeljima olakšamo bar dio izazova sa kojima se suočavaju” rekao je Stijepović agenciji MINA.

On je naveo da je u te svrhe Glavni grad za tri godine izdvojio 350 hiljada eura i na taj način su se potrudili da roditeljima olakšaju pripremu djece za polazak u školu.

Kako je podsjetio Stijepović, u mandatu aktuelne gradske uprave već treću godnu zaredom realizuje se ta aktivnost, i u tom periodu Glavni grad je obezbijedio komplete udžbenika za više od 7,5 hiljada prvaka.

„Kada je u pitanju novčana pomoć za nabavku školskog pribora, 2015. i 2016. ovaj vid podrške ostvarilo je preko 500 djece osnovnog školskog uzrasta”, precizirao je Stijepović.

On je dodao da je, kada su najmlađi u pitanju, dvostruko uvećana vrijednost paketića za novorođenčad, tako da Glavni grad za tu namjenu sada godišnje izdvaja stotinu eura.

Stjepović navodi da je u partnerstvu sa resornim ministarstvom Glavni grad izgradio vrtić u Zagoriču, a u toku je izgradnja vrtića na Starom Aerodromu, kako bi se stvorile neophodne pretpostavke za bolje uslove u predškolskom obrazovanju.

„Vodeći se našom strategijom ravnomjernog razvoja grada, gradska uprava odlučno i posvećeno nastavlja da stvara sve neophodne pretpostavke za izgradnju vrtića u Bloku VI i u Tuzima, jer je to dugogodišnja potreba građana tih područja koju će, takođe, biti realizovana partnerski sa Ministarstvom prosvjete” najavio je Stijepović.

On je istakao i da pravo na odmor i rekreaciju djece u Javnoj ustanovi “Dječji savez” svake godine besplatno koristi oko 320 djece osnovno-školskog uzrasta iz porodica sa lošim materijalnim stanjem.

„Realizovana su značajna ulaganja u odmaralištu na Veruši. Prošle godine izvršeno je kompletno renoviranje kuhinje po standardima HACCP sistema, kao i djelimično renoviranje paviljona “Komovi” u šta smo uložili 150 hiljada eura” kazao je Stijepović.

On je naveo da Glavni grad pruža socijalnu uslugu „Stanovanje uz podršku” u partnerskom odnosu sa Centrom za socijalni rad i nevladinom organizacijom „Centar za prava djeteta“.

“Posredstvom ove usluge Glavni grad obezbjeđuje smještaj za određeni broj lica, bivših štićenika ustanove Dječji dom Mladost Bijela”, pojasnio je Stijepović.

Glavni grad, kako je kazao, u okviru manifestacije „Dan najboljih“ nagrađuje najbolje učenike osnovnih i srednjih škola u Podgorici.

Prema njegovim riječima. festival „Naša radost”, jedan od najprestižnijih u regionu, ove godine je održan na Trgu Nezavisnosti i obradovao je najlmađe sugrađane

Stijepović tvrdi da Glavni grad vodi odgovornu socijalnu politiku i da je ove godine opredijelio 30 stanova za osobe u stanju socijalne potrebe i 24 stana za zaposlene u lokalnoj upravi, od čega četiri za vatrogasce.

On je istakao da su u prethodnih godinu počela sa radom četiri nova socijalna servisa u Glavnom gradu i to ženski paviljon na Kakarickoj gori, Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju, Dnevni centar za podršku djeci u riziku i Prihvatilište za beskućnike.

„Kroz intenziviranje saradnje sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja, značajno je smanjenja i to za 30 odsto, cijena rezidencijalnog tretmana klijenata na Kakarickoj gori”, rekao je Stijepović.

Osim navedenog, Glavni grad, kako je kazao, vodi brigu i o starijoj populaciji.

Stijepović je podsjetio da je lokalna uprava partner u realizaciji najveće investicije za potrebe socijalnog staranja u Crnoj Gori, Doma za stare, gdje je u toku tender za izbor izvođača radova na izgradnji objekta u kojem će moći da boravi 270 osoba i čija je vrijednost deset miliona eura.

„U partnerstvu sa Udruženjem penzionera, Glavni grad je dodijelio tri lokacije za izgradnju stambenih zgrada za penzionere i oslobodio ih naknade za komunalno opremanje. Do sada je, kroz izgradnju dvije zgrade, 200 porodica penzionera riješilo stambeno pitanje, a uskoro će biti završena izgrađena još jedne zgrade sa 88 stanova za penzionere”, najavaio je Stijepović.

On je rekao da je učešće Glavnog grada u tom projektu 3,5 miliona eura.

Kako je istakao, otvorena su i dva Dnevna centra - boravka za penzionere, na lokacijama Blok IX i u novouseljenoj zgradi penzionera na Tuškom putu.

„U kontinuitetu obezbijeđujemo i uslugu „Pomoć i njega u kući“, za koju godišnje izdvajamo 100 hljada eura i koju trenutno koristi oko 90 starih lica”, naveo je Stijepović.

Prema njegovim riječima, Glavni grad učestvuje u projektu Regionalnog stambenog programa, čijom realizacijom će u mandatu aktuelne gradske uprave, na trajan i kvalitetan način, biti riješeno stambeno pitanje za preko 170 porodica, pripadnika najranjivije grupe stanovništa, doseljenika sa Kosova, koji žive na Koniku.

Stijepović je kazao da Podgorica ulaže i značajne napore u cilju afirmacije kulturnog stvaralaštva i podrške brojnim kulturnim manifestacijama.

“Podgorica je u posljednje tri godine napravila ogroman iskorak kako u kvalitativnom tako u kvanitativnom smilu. U institucijama kulture je do 40 odsto više sadržaja koji se nude građanima Glavnog grada”, rekao je Stijepović.

Kako je naveo, jedno od obilježja Podgorice već treću godinu za redom postao je višednevni muzički festival „City Groove“ čiju organizaciju podržava lokalna uprave.

„Na ovom festivalu učestvovala su neka od najvećih imena regionalne i svjetske muzičke scene”, dodao je Stijepović.

Naveo je da je Glavni grad, kroz projekat Podgorica Art Fest, podržao afirmaciju mladih lokalnih umjetnika čija su djela nepoznata javnosti, ali istovremeno i priliku građanima Podgorice da u svom gradu prisustvuju dvodnevnom festivalu po uzoru na one koji se organizuju u velikim evropskim prijestonicama i gradovima.

Stijepović je istakao da „Podgoričko kulturno ljeto” pruža priliku publici da tri mjeseca uživa u programima koji se odvijaju na različitim gradskim lokacijama.

Najavljuje da će, od početka decembra realizovati raznovrsne programe tradicionalne kulturne manifestacije „Decembarska umjetnička scena”.

Prema njegovim rijčima, u okviru manifestacije „Džada Fest“, uz brojno prisustvo građana, na nekoliko lokacija u gradu prikazivani su filmovi na otvorenom.

„I ove godine imamo plan da održimo „Internacionalni sajam knjiga”, na kojem je prošle godine učestvovalo 47 izdavačkih kuća u okviru 38 događaja sa preko 90 umjetnika regiona i Evrope” podsjetio je Stijepović.

Naveo je da osim organizacije festivala, grad ulaže i u infrastrukturu.

“U toku je izgradnja Gradskog pozorišta što je investicija od šest miliona eura, realizacija projekta Gradske knjižare vrijedna 600 hiljada eura, a sa počela je i rekonstrukcija rodne kuće Rista Stijovića vrijedna oko 400 hiljada eura”, precizirao je Stijepović.

On je reako da se u saradnji sa Turskom agencijom za međunarodnu saradnju i koordinaciju privodi kraju rekonstrukcija simbola Podgorice - Sat kule i Trga Bećir-bega Osmanagića koji koštaju oko 400 hiljada eura.

Bonus video: