Stanari Ulice Živka Nikolića u Nikšiću: Živimo u strahu da nam nešto sa gradilišta ne padne na glavu

Investitor zgrade u Ulici Živka Nikolića kaže da prilikom pada dijela dizalice, nije nije došlo do oštećenja državne imovine već njegove lične i da će se ulica nalaziti desetak metara dalje od “pješačkog prolaza”

23191 pregleda 62 reakcija 8 komentar(a)
Gradilište u Ulici Živka Nikolića, Foto: Svetlana Mandić
Gradilište u Ulici Živka Nikolića, Foto: Svetlana Mandić

Stanari Ulice Živka Nikolića u Nikšiću tvrde da ne samo što godinama čekaju da ulica bude rekonstruisana, već žive, kako kažu, u strahu da im nešto sa gradilišta “ne padne na glavu”.

“Problem je nastao kad je počela da se pravi zgrada firme ‘Grading’, investitora Milivoja Božovića. Osim što jedan sprat nije upisan, a ima ih šest, te nije sve regularno, investitor je u međuvremenu počeo da pravi trotoare ne državnoj zemlji, odnosno na ulici. Sve je raskopano, auta jedva prolaze, a posebna opasnost za pješake je kran. Osim što je kran na državnoj zemlji već pet godina, prije sedam dana se dogodila katastrofa kada se otkinula kućara za dizanje tereta i sa 20 metara visine pala na asfalt. Policija je dolazila, obezbijedila lica mjesta, ali niko nije uzeo podatke kranovođe koji je rukovodio, a nema položenu licencu. Na svu sreću izbjegnuta je veća tragedija, jer je moglo lako da se dogodi da nekome padne na glavu. Živimo na gradilištu i strahujemo kad će nešto da nam padne na glavu. Obraćali smo se raznim institucijama, ali ni inspekcija nije izlazila na lice mjesta kako bi provjerila naše navode. Svi nas ignorišu, pa smo prinuđeni da se obratimo medijima za pomoć”, stoji u dopisu koji su stanari ulice poslali medijima.

Gradilište u Ulici Živka Nikolića
Gradilište u Ulici Živka Nikolićafoto: Svetlana Mandić

Dio raskopane ulice se nalazi na privatnoj parceli

Investitor Milivoje Božović kazao je “Vijestima” da se dio Ulice Živka Nikolića i kran nalaze na njegovoj urbanističkoj parceli i da prilikom pada dijela dizalice, 28. avgusta oko 19 časova, nije došlo do oštećenja državne imovine već njegove lične.

Naglašava da će se Ulica Živka Nikolića nalaziti desetak metara dalje od “pješakog prolaza” koji se nalazi na njegovoj imovini i koji godinama koriste i pješaci i vozači, a koji je dio budućeg parkinga.

Dio krana “prizemljen” i više se ne koristi
Dio krana “prizemljen” i više se ne koristifoto: Svetlana Mandić

“Što se radova tiče, zgrada nije uvećena ni za jedan milimetar iznad građevinske dozvole, a ne za jedan sprat. To je utvrdila i republička inspekcija koja je napravila zapisnike o izvedenim radovima od temelja do krova i utvrdila da nema nikakvog prekorečenja građevinske dozvole”, kazao je Božović “Vijestima”.

Što se krana tiče, Božović je kazao da je 2021. obavljen stručni nalaz o pregledu i ispitivanju sredstava za rad u skladu sa zakonskim obavezama, što je, nakon pada dijela krana, ustanovila i inspekcija rada, kao i MUP.

“Dizalica se u ovom periodu ne koristi obzirom da su radovi na gradilištu u završnoj fazi izvođenja. Nakon otklanjanja havarije od strane servisera izvršiće se ponovni pregled i ispitivanje dizalice, radi dobijanja stručnog nalaza”, kazao je Božović.

Pokazao je izvještaje o obavljenom inspekcijskom nadzoru, koje je po nalogu Osnovnog državnog tužioca izvršio inspektor zaštite i zdravlja na radu i gdje je konstatovano sve što je Božović kazao.

Imovinsko-pravni odnosi koče rekonstrukciju

Vlada je 2012. godine usvojila odluku da ulica u Nikšiću dobije ime po Živku Nikoliću, odbornici su tu odluku potvrdili četiri godine kasnije, a 2018. je konačno postavljena tabla sa njegovim imenom.

Tada je rečeno da se čeka završetak gradnje poslovno-stambenih objekata, nakon čega će ulicu “srediti i biće jedna od najljepših u gradu”.

Ulica je ranije rekonstruisana u dužini od 70 metara, a dužina nastavka ulice do raskrsnice sa Ulicom Nikole Tesle, zajedno sa dvije bočne ulice, iznosi 164 metra. Investitor radova je Opština Nikšić, izvođač nikšićka firma “Akropolis”, a vrijednost radova je nešto preko 147 hiljada eura. Rok za završetak radova je 50 dana, ali oni nikako da počnu zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa.

Iz lokalne uprave su “Vijestima” više puta saopštili da se sa nastavkom rekonstrukcije ulice ne kasni zbog njih, već zbog eksproprijacije koja još nije završena. Direkcija za imovinu je u avgustu prošle godine Upravi za katastar i državnu imovinu PJ Nikšić podnijela predlog za eksproprijaciju zemljišta u skladu sa Programom uređenja prostora opštine Nikšić za 2022. godinu, utvrđenim javnim ineresom kroz donošenje DUP-a “Centar”.

Visina naknade za zemljište utvrđena je na iznos od 193,4 eura po metru kvadratnom zemljišta od Komisije za procjenu vrijednosti nepokretnosti Uprave za katastar i državnu imovinu, ali su se vlasnici nepokretnosti žalili na rješenja Ministarstvu finansija, kao drugostepenom organu, smatrajući da je visina naknade trebalo da bude mnogo veća od procijenjene.

Ministarstvo finansija je usvojilo žalbe jer prvostepeni organ nije riješio pitanje primjedbi na visinu naknade i naložio prvostepenom organu da u ponovnom postupku zatraži izjašnjenje od Komisije za procjenu.

“Od Komisije izjašnjenje je dostavljeno za dva bivša vlasnika za koje je prvostepeni organ u ponovnom postupku donio rješenja o eksproprijaciji, dok se za ostale Komisija još nije izjasnila, pa samim tim nijesu ni donesena rješenja u ponovnom postupku. Opština Nikšić, kao korisnik eksproprijacije je stranka u postupku koji vodi Uprava za katastar i državnu imovinu, pa samim tim ne može uticati na pomenutu Upravu na brzinu rješavanja ove pravne stvari. Zakonom o eksprorpijaciji propisano je vrijeme i način ulaska u posjed eksproprisane nepokretnosti”, kazali su nedavno “Vijestima” iz lokalne uprave.

Bonus video: