Geografsko društvo Crne Gore pokrenulo portal: Vrijedna baza podataka iz geografije

Portal je podjeljen u nekoliko sekcija. Tako je sekcija Regije teritorijalno podijeljena na prostor Crne Gore, Balkana, Evrope i svijeta

3697 pregleda 87 reakcija 1 komentar(a)
Geografsko društvo Crne Gore, Foto: Geografsko društvo CG
Geografsko društvo Crne Gore, Foto: Geografsko društvo CG

Sa ciljem da široj javnosti, prevashodno mladima, ponudi mjesto gdje mogu pronaći pouzdane i provjerene informacije iz oblasti geografije, Geografsko društvo Crne Gore, koje postoji od 1947. godine, pokrenulo je svoj portal. Glavni urednici portala su prof. dr Miroslav Doderović i dr Slobodan Kasalica, dok uredništvo broji devet članova.

„Na portalu se mogu pronaći sadržaji koji predstavljaju naučne radove objavljene u regionalnim ili međunarodnim časopisima, izdvojene djelove naučnih knjiga, seminarskih, diplomskih, master i doktorskih radova, kao i članke koji su striktno napisani za potrebe portala. Sve to predstavlja vrijednu bazu podataka iz oblasti geografije, koja pored edukacije mladih može poslužiti studentima kao polazna tačka u istraživanju, ali i svim ljubiteljima ove naučne oblasti kako bi proširili svoje znanje iz pojedenih oblasti“, kazao je mr Ivan Mijanović, član uredništva portala.

Portal je podjeljen u nekoliko sekcija. Tako je sekcija Regije teritorijalno podijeljena na prostor Crne Gore, Balkana, Evrope i svijeta; dok se u sekciji Geografske teme nalaze članci koji su striktno vezani za naučne oblasti geologija, geomorfologija, pedologija, klimatologija, hidrologija, kartografija i GIS, demografija, politička i regionalna geografija, regionalizacija i prostorno planiranje, i zaštita životne sredine.

Portal Geografskog društva Crne Gore
Portal Geografskog društva Crne Gorefoto: Geografsko društvo CG

U sekciji Geografski godišnjak naći će se elektronsko izdanje publikacije čiji je izdavač Geografsko društvo Crne Gore (novi broj je u pripremi), dok u sekciji Blog čitaoci mogu naći tekstove i novosti iz svih oblasti koji su predmet istraživanja geografije. U poslednjoj sekciji, O Geografskom društvu Crne Gore zaiteneresovani mogu naći uputsvo kako da dostave svoj rad koji će biti objavljen na portalu, ali i fotografije kolege Strahinje Živaljevića koji obilazi i fotografiše sve krajeve Crne Gore.

Do sada je objavljeno preko 200 članaka iz različitih oblasti geografije, a za određen broj je urađen veliki broj kartografskih priloga.

„Naše društvo je pokrenulo i youtube kanal gdje ljubitelji geografije mogu pronaći video zapise iz raznih djelova Crne Gore, ali i sa drugih destinacija. Ovi video zapisi mogu predstavljati vrijednu bazu podataka, jer će u budućnosti istraživači moći detektovati promjene koje su se desile tokom protoka vremena. Pokrenuli smo i facebook stranicu, gdje se mogu pronaći, između ostalog, veliki broj fotografija prirodnih ljepota Crne Gore, kao i Demografski atlas Crne Gore u kojem se objavljuju karte čija tema su demokrafska kretanja i promjene tokom perioda od 1948. do 2011. godine“, kazao je Mijanović.

Bonus video: