Protest u Podgorici: "Gašenjem Instituta u Igalu ukinućete pravo na liječenje svima u Crnoj Gori"

"Ljudski resurs je ono što se mora sačuvati, to su oni koji rade u Institutu Igalo", kazala je ispred Vlade predsjednica Sindikata Instituta Igalo Marija Obradović

24775 pregleda 83 reakcija 32 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Mirko Kotlaš
Sa protesta, Foto: Mirko Kotlaš
Ažurirano: 07.09.2023. 16:21h

Gašenjem Instituta u Igalu ukinućete pravo na liječenje svima u Crnoj Gori, kazala je predsjednica Sindikata Instituta "Simo Milošević" Marija Obradović na protestnom skupu za očuvanje Instituta koji je danas održan u Podgorici.

Članovi Sindikalne organizacije Instituta "Simo Milošević" i Unije slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) okupili su se na protestnom skupu za očuvanje Instituta "Simo Milošević" ispred zgrade Vlade.

Oni su nakon toga krenuli u protestnu šetnju od Karađorđeve ulice do raskrsnice na Bulevaru Stanka Dragojevića i Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog.

Učesnici protesta su u jednom trenutku blokirali Most Blaža Jovanovića iz pravca centra grada.

USSCG je početkom avgusta, u saradnji sa sindikalnom organizacijom Instituta i Opštinom Herceg Novi, pokrenuo kampanju za spas i očuvanje tog renomiranog brenda crnogorskog zdravstvenog turizma.

Kampanja se održava pod nazivom "Svi zajedno kao jedan, Institut je svima vrijedan", a organizovana je u više crnogorskih gradova gdje su građani potpisivali peticiju za spas tog preduzeća.

"Ljudski resurs je ono što se mora sačuvati, to su oni koji rade u Institutu Igalo", kazala je ispred Vlade Marija Obradović.

Ona je rekla da zbog pacijenata rade posvećeno bez obzira na isplaćivanje zarada.

"Gašenjem Instituta ukinućete pravo na liječenje svima u Crnoj Gori", kazala je Obradovićeva, i upitala "zar je cilj da se sve devastira i uništi zarad brze zarade?".

Obratila se i premijeru Dritanu Abazoviću.

"Gospodine Abazoviću, kazali ste da ćete potpisati našu peticiju. Za to Vam hvala. Ono što tražimo od Vas je potpis na verifikaciju kolektivnog ugovora", dodala je.

Kazala je i da se nada kako će "oba potpisa staviti".

"Ne zahtijevate valjda od radnika da se bave smjenom menadžmenta i smjenama direktora" dodala je.

Ministru finansija Aleksandru Damjanoviću poručila je da "dug Jugobanke nije samo dug zaposlenih", te dodala da je on "naš dug".

"Molim Vas da ga rješavate", kazala je Obradovićeva.

Rekla je i da će ministartvo zdravlja pod Dragoslavom Šćekićem ostati upamćeno "kao ono koje je devastiralo Institut".

"Institut je jedini bastion odbrane koji je ostao. Moramo ga sačuvati jer pripada svim građanima. Tražimo hitno potpisivanje kolektivnog ugovora, odnosno njegovu verifikaciju, isplatu zaostalih plata, rjesavanje pitanja Jugobanke, statusnog pitanja Instituta. Hitno počnite pregovore sa manjinskim akcionarima, Institut mora biti državno vlasništvo", navela je Obradovićeva prilikom obraćanja.

Prisutnima se obratila Ivana Mihajlović ispred USSCG.

"Institut je svima vrijedan i sačuvaćemo ga. Institut ima zaposlene koji su možda najznačajniji ambasadori Crne Gore", kazala je Mihajlovićeva.

Naglasila je da je tužna što umjesto priče o proširenju Instituta, govore o čuvanju njegovih djelova.

Ivana Mihajlović
Ivana Mihajlovićfoto: Mirko Kotlaš

"Imam osjecaj da niko nikad neće odgovarati za stanje u Institutu", kazala je ona.

Ponovila je zahtjeve sindikata Instituta i zahvalila radnicima što čuvaju Institut.

"Poručujem Vladi da poslušaju glas građana i radnika, da na narednoj sjednici daju zeleno svjetlo Kolektivnom ugovoru", kazala je ona.

"Institut je jedina institucija za liječenje naše djece i bez njega neće biti pravog mjesta za njihovo liječenje", kazao je okupljenima Savo Knežević iz NVO Nacionalna asocijacija zaštite djece sa smetnjama u razvoju.

Knežević
Kneževićfoto: Mirko Kotlaš

Knežević je rekao da gubimo stručni kadar.

"Gdje ćemo da vodimo djecu, ko će da nas uputi i gdje", upitao je on.

Knežević je apelovao na institucije da pomognu u rješavanju problema Instituta, bez obzira na trud i novac.

"Svaka podrška Institutu je podrška djeci sa invaliditetom i smetnjama u razvoju, kazao je Milisav Korać iz NVO Naša inicijativa, te dodao da "nije mali broj djece koja su izliječena u Institutu".

Milisav Korać
Milisav Koraćfoto: Mirko Kotlaš

On je naglasio da je "zajednički zadatak" da se spasi ova ustanova.

"U Institutu se liječe svi, od djece i radno sposobnih do starijih, za njih je Institut ruka nade i spasenja", rekla je prisutnima predsjednica udruženja fizijatara Crne Gore Milena Adžić.

Milena Adžić
Milena Adžićfoto: Mirko Kotlaš

Adžićeva je dodala da je za pacijente Institut mjesto ne samo fizičkog odmora već i psihičkog.

"Institut je baza fakulteta za fizioterapiju. To, uz sve ostalo, opravdava našu borbu za ovu ustanovu", kazala je ona.

Bonus video: