Fekalije će i dalje ići u Port Milenu

Stali radovi na rekonstrukciji podvodnog kanalizacionog ispusta zbog začepljenja u dužini od 3,3 kilometara

5154 pregleda 2 komentar(a)
Nekada čuveno mrestilište, danas veliki problem, Foto: Samir Adrović
Nekada čuveno mrestilište, danas veliki problem, Foto: Samir Adrović

Povezivanje novoizgrađenog morskog cjevovoda dužine 120 metara sa starim kolektorom otpadnih voda koji seže do kilometar i po u more od obale, trenutno nije moguće jer je stari kolektor gotovo u potpunosti začepljen.

To je “Vijestima” potvrdio sekretar za investicije u Opštini Ulcinj Minir Karamanaga.

On je kazao da su istraživanja koja su toku, pokazati da li je moguće osposobiti stari kolektor ili je potrebno izgraditi novi iste dužine.

“To je novi momenat i trenutno ne znamo da li je moguće osposobiti stari kolektor, odnosno osigurati propust kroz taj cjevovod. Druga mogućnost je izgradnja novog kolektora koja bi koštala oko 800 hiljada eura. Mi ta sredstva nemamo jer je to neplanirani posao čije finansiranje nije bilo predviđeno kreditom od KfW banke”, kazao je Karamanaga.

Minir Karamanaga
Minir Karamanagafoto: Samir Adrović

On je podsjetio da je ranije ove godine, Sekretarijat za investicije zaključio ugovor sa jednom renomiranom ronilačkom firmom za inspekciju i kontrolu kompletnog morskog cjevovoda, odnosno kolektora otpadnih voda, dužine oko 1,5 km. Kazao je tada da je u pitanju identifikacija problema, nakon čega će Opština raspisati tender i riješiti problem odlivanja fekalija u Port Milenu.

“Skorašnja istraživanja pokazala su da stari kolektor nije bio zapušen samo prvih 120 metara, zbog čega smo izgradili novi podmorski ispust iste dužine u namjeri da ga povežemo sa ostatkom cjevovoda. Još uvijek ne znamo da li postoji mogućnost da stari kolektor nekako u potpunosti otčepimo. U suprotnom, slijedi zahtjev KfW banci za nedostajuća sredstva kako bi kolektor što prije bio u punoj funkciji, a Port Milena svježija i čistija”, kazao je Karamanaga.

Kredit u iznosu od 20 miliona eura sa grejs periodom od pet godina, Opština Ulcinj je preko Vlade dobila 2015. od KfW banke dok je dvije godine kasnije zaključen aneks ugovora. Grejs period istekao je prošle godine i Opština Ulcinj već plaća polugodišnje anuitete u iznosu od po 900.000 eura.

Ugovor o rekonstrukciji i modernizaciji ulcinjske vodovodne i kanalizacione mreže, u okviru kojeg je i sanacija kolektora na Rtu Đerane, sa prvorangiranim ponuđačem MPP “Jedinstvo Sevojno” potpisan je u julu prošle godine.

Predsjednik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari tada je kazao da je to najveći infrastrukturni projekat u Ulcinju u posljednjih 40 godina, kao i da se njegovom realizacijom stvaraju preduslovi za čišćenje kanala Port Milena, a time i za velike turističke investicije na Velikoj plaži.

Projektom je predviđeno da se vodovodna mreža izgradi u naseljima gdje je sada nema, zamijenjene azbestne stare cijevi novim ekološki prihvatljivijom...

S. A.

Bonus video: