Tivat: Da nema donatora, do pacijenata bi išli pješke

U Zavodu za hitnu medicinsku pomoć ne znaju kada je posljednji put država kupila ambulantno vozilo za HMP Tivat. Oduzeto sanitetsko vozilo 2016, uprkos obećanju, nikada nije vraćeno

33898 pregleda 90 reakcija 15 komentar(a)
Prostorije Hitne pomoći u Tivtu, Foto: Siniša Luković
Prostorije Hitne pomoći u Tivtu, Foto: Siniša Luković

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore (ZHMP) ne zna se kada je država Crna Gora posljednji put svojim sredstvima kupila ambulantno vozilo za potrebe jedinice Hitne medicinske pomoći (HMP) u Tivtu, a nije sigurno da li će ta jedinica HMP dobiti bar jedno od tranše od deset novih ambulantnih vozila čiju kupovinu ZHMP planira u narednoj godini.

To je rezime odgovora koje su “Vijesti” dobile od PR službe ZHMP na set pitanja o opremljenosti HMP u Tivtu koja se već decenijama, kada je vozni park u pitanju, oslanja na sredstva raznih donatora, a ne sistemske nabavke iz državnih fondova koje i građani Tivta pune svojim poreskim sredstvima.

HMP Tivat trenutno raspolaže sa dva ambulantna vozila, malim “fiat doblo” iz 2008. i reanomobilom “renault traffic” iz 2014.

Posljednji uz pomoć donatora nabavljeni reanomobil iz 2014.
Posljednji uz pomoć donatora nabavljeni reanomobil iz 2014.foto: Siniša Luković

Oba ova sanitetska vozila nabavljena su donatorskim sredstva - “fiat” je prije 15 godina tivatskoj Hitnoj pomoći kupila kompanija Adriatic Marinas - Porto Montenegro, dok je tada moderni “renault traffic” prije devet godina obezbijeđen većinskom donacijom Luštice Development, a ostatak sredstva za to vozilo obezbijedili su drugi donatori i sam ZHMP.

Iz ZHMP na čijem je čelu direktor dr Vuk Niković smatraju da je ovaj broj i starost ambulatnih vozila sasvim primjeren potrebama grada koji se zbog ubrzanog turističkog razvoja i najvećeg broja stranih direktnih investicija koje se trenutno odvijaju u Crnoj Gori, naziva “crnogorskim Monte Karlom”.

Tivat ima oko 15.000 stalnih stanovnika, dok se taj broj tokom ljetnje sezone skoro udvostruči, ali to do sada nisu pratila adekvatna ulaganja države u lokalni zdravstveni sistem čije potrebe za novom opremom, vozilima ili uređenjem prostorija u kojima ljekari rade, najčešće podmiruju lokalna uprava i brojni donatori.

Državu koja se ne osvrće na potrebe Tivta kada je razvoj lokalnog zdravstvenog sistema u pitanju, to međutim ne sprečava da sebi u javnosti pokušava da prigrabi zasluge.

Najeklatantniji primjer tog desio se krajem jula kada su na svečanosti otvaranja rekonstruisanog i uređenog pedijatrijskog odjeljenja Doma zdravlja Tivat koje je sa preko 63.000 eura isključivo finansirala Luštica Development, vrpcu presjekli premijer Dritan Abazović (URA) i ministar zdravlja Dragoslav Šćekić (SNP).

Iako država za tu rekonstrukciju nije dala ni centa, to ministra Šćekića nije spriječilo da novinarima tog dana poruči da je Ministarstvo zdravlja najzaslužnije za to ulaganje u kapacitete Doma zdravlja jer su kako je kazao oni “otvorili vrata donatoru i bez naše saglasnoti ne bi moglo da bude ove investicije”.

Iz PR službe ZHMP Crne Gore “Vijestima” su rekli da oni planiraju da rekonstruišu prostorije HMP Tivat, ali nisu precizirali kada će se to tačno desiti.

“Zavod u narednom periodu planira adaptaciju prostora jedinice HMP u Tivtu, kako bi njeni prostorni kapaciteti zadovoljili standarde Evropske unije. Od 23 jedinice ZHMP, šest je u potpunosti adaptirano i savremeno opremljeno, a u planu je još osam, među kojima je i Tivat”, kazali su iz Zavoda.

Na pitanje kada će ZHMP konačno sopstvenim sredstvima kupiti i novi reanomobil za potrebe tivatske HMP, poručili su samo da je na nivou države, “u procesu potraživanja sredstava za nabavku dodatnih 10 vozila, te se nadamo da će u narednom periodu vozni park izgledati još savremenije”.

Međutim, neizvjesno je da će, čak ukoliko i država prihvati da u budžetu za narednu godinu obezbijedi novac za nabavku 10 novih reanomobila, jedan od njih završiti u Tivtu. Niković je istakao da kada je on imenovan za direktora, ZHMP je “uz podršku Ministarstva zdravlja, otpočeo obnovu zapuštenog voznog parka”.

“Do sada je nabavljeno 17 novih sanitetskih vozila, sa kompletnom opremom, od čega 12 iz kapitalnog budžeta, dva iz EU projekta i dva vozila iz sopstvenih sredstava. Kako je vozni park zatečen u veoma lošem stanju, distribucija novih vozila vrši se po prioritetima. Jedinica ZHMP u Tivtu raspolaže sa dva vozila, od čega je jedno nabavljeno iz donacije 2014. godine. Trenutnim planom za 2024. godinu, Zavod planira nabavku 10 novih vozila, od kojih će dio biti opredijeljen za primorske opštine”, kazao je direktor ZHMP-a “Vijestima” preko PR službe te ustanove.

Niković je naglasio da se “budžetska sredstva po prvi put troše namjenski, te ne postoje zloupotrebe, kako sredstava iz donacija, tako i državnog novca”.

Nije, međutim, precizno odgovorio na pitanje koji je razlog dugogodišnje nebrige i neulaganja ZHMP Crne Gore u transportne kapacitete Službe HHMP u Tivtu.

“Odgovaram za period svog mandata, koji je počeo 15. juna 2021. godine, a na državnim nadležnim organima je da provjere šta se dešavalo u prethodnom desetogodišnjem periodu, te im stojim na raspolaganju za sva dodatna pitanja i potrebnu dokumentaciju, koja bi pokazala poslovanje Zavoda u tom periodu”, saopštio je Niković.

Iz vremena kada je ZHMP direktorovao njegov prethodnik Saša Stefanović datira i svojevrsno otimanje sanitetskih vozila Tivtu jer je ZHMP 2016, navodno zbog potreba građana, jedan od tivatskih ambulantnih automobila marke “fiat ducato” koji je ovdašnjoj zdravstnemoj ustanovi 2006. kupila Opština Tivat, odvezao prvo u Ulcinj, a onda i u Podgoricu, te ga uprkos obećanju da će to učiniti, nikada više nije vratio Tivćanima.

Bonus video: