Naredne godine skuplja voda u Pljevljima

Odbor direktora Vodovoda donio odluku o povećanju cijena, posljednju riječ imaće odbornici

3293 pregleda 10 komentar(a)
Odluka na sjednici Skupštine opštine: Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Odluka na sjednici Skupštine opštine: Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Odbor direktora pljevaljskog opštinskog preduzeća Vodovod donio je odluku o povećanju cijene vode, na koju je saglasnost dala i Regulatorna agencija za energetiku i regulisane komunalne usluge.

Ukoliko novi cjenovnik izglasaju i odbornici lokalnog parlamenta, nove cijene vode počeće se primjenjivati od januara naredne godine.

Zbog složenog načina na koji se obračunava teško je iskazati koliko iznosi povećanje cijene vode, jer će to zavisiti od potrošnje, s obzirom na to da na računu postoji fiksni i varijabilni dio od kojeg zavisi konačni iznos računa.

Od 1. januara građani Pljevalja metar kubni vode plaćaju po cijeni koja je za deset odsto umanjena u odnosu na decembarski račun, a ova cijena važiće do kraja godine. Nižu cijenu vode gađani Pljevalja dobili su zahvaljujući činjenici da lokalni parlament, u kojem je većinu imao DPS sa koalicionim partnerima, prošle godine nije održao sjednicu na kojoj je trebalo da se da saglasnost na nove cijene koje je utvrdila Regulatorna agencija.

Regulatorna cijena za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti krajem prošle godine utvrdila je cijenu vode za građane i privredu Pljevalja, koja je trebala da bude povećana između osam do deset odsto u odnosu na prošlogodišnju cijenu. U Vodovodu su izračunali da će domaćinstva koja mjesečno troše 10 metara kubnih dobijati mjesečni račun od 9,88 eura sa PDV-om što je za 3,54 eura ili 55,91 odsto više u odnosu na dosadašnji račun.

Za istu količinu vode pravna lica plaćaće 16,58 eura ili 16,05 odsto više nego do sada.

Domaćinstva koja mjesečno troše 30 metara kubnih dobijaće račun od 25,86 što je za 76,17 odsto veći račun od sadašnjeg.

Pravna lica za tu količinu vode platiće 44,42 eura ili 26,87 odsto više nego do sada. Fiksni dio na računima biće umanjen za domaćinstva 12,77 odsto i iznosiće 1,89 eura a za pravna 2,65 eura i biće manji za 32, 29 odsto. Uz račune za vodu iskazuje se i usluga prihvatanja i odvođenja komunalnih otpadnih voda.

Vršiteljka dužnosti direktorice Vodovoda Biljana Đondović kazala je da je u najvećoj mjeri razlog zašto dolazi do povećanja cijena varijabilnog dijela usluga taj što za 2024. godinu nisu predviđene subvencije Opštine za izmirenje troškova poslovanja Vodovoda.

“Te subvencije se uključuju kao element za utvrđivanje regulatornog prihoda, odnosno cijena usluga. Subvencije nisu bile planirane ni za 2023. godinu, međutim, budući da Društvo nije dobilo saglasnost na cijene od Skupštine opštine Pljevlja, u 2023. godini se primjenjuju privremene cijene koje su za 10 odsto manje u odnosu na decembar 2022. godine”, rekla je Đondović “Vijestima”. Ona je upravljanje vodovodom preuzela prije dva i po mjeseca.

Vodovod je prošle godine poslovao sa gubitkom od skoro 235.000 eura, dok je ukupan neraspoređeni gubitak iz prethodnih godina dostigao iznos od 2,65 miliona eura. Po osnovu reprograma poreskog duga iz 2014 preduzeće duguje 905.000 eura, a 976.000 eura po osnovu reprograma iz 2022 godine. Preduzeće nije uplatilo nijedan cent po osnovu obaveza iz ugovora o reprogramu poreskog duga koji je potpisan u novembru prošle godine na iznos 976. 134 eura. Preduzeće je, kako se obavezalo ugovorom, trebalo da uplati odmah deset odsto iznosa duga, a ostatak da otplaćuje u ratama od 14.650 eura.

Krajem prošle godine godine u Vodovodu je stalno zaposleno bilo 118 radnika, a preko agencije za privremeno ustupanje zaposlenih angažovano je 15 radnika. Od navedenog broja, na postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda je angažovano njih 29 za koje, u skladu sa ugovorom o povjeravanju poslova upravljanja i održavanja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, troškove bruto zarada nadoknađuje Opština Pljevlja.

Ukupni rashodi u 2022. godini iznosili su 2.181.673 eura. Na zarade, naknade zarada i ostala lična primanja potrošeno je 1.243.895 eura. Prihod Vodovoda po osnovu usluga javnog vodosnabdijevanja i prihvatanja i odvođenja komunalnih otpadnih voda prošloj godini iznosio je 804.000 eura, a za narednu godinu planirani su od 1.014 miliona eura.

Predsjednik Odbora direktora Vodovoda Miroslav Anđelić nedavno je saopštio da je bivše rukovodstvo Vodovoda, koje su predvodili kadrovi DPS-a, samo u aprilu i maju zaposlilo je deset novih radnika na neodređeno vrijeme, a za više njih koji su angažovani po ugovoru o djelu produžilo ugovore do kraja godine.

Miroslav Anđelić
Miroslav Anđelićfoto: Demokratska Crna Gora

“Pored izrazito teške finansijske situacije firma je opterećena sa još deset zarada. Pritom, ljudima koji su angažovani preko Agencije produženi su ugovori do kraja godine, a sve je to urađeno prije nego što smo mi došli na čelo Vodovoda. Nekim od njih kojima su ugovori isticali u junu oni nisu čekali da isteknu, već su ih produžili do kraja godine. Oni su nam na taj način vezali ruke i čini mi se da im je namjera bila da dođemo u što goru situaciju”, kazao je Anđelić.

U Vodovodu smatraju da bez dokapitalizacije osnivača, Opštine Pljevlja, Vodovod ne može izaći iz sadašnje situacije i neće imati novca da finansira redovne aktivnosti.

Kazao je da Vodovod u posljednjih petnaestak godina svake godine poslovao sa gubitkom koji se kretao između 150.000 i pola miliona eura.

Bonus video: