Iz "Ljubovića" pobjegla i maloljetnica osumnjičena za trgovinu ljudima

V. D. i njena maloljetna sestra D. D. smještene su u tu ustanovu rješenjem Centra za socijalni rad Podgorica u julu

49131 pregleda 194 reakcija 24 komentar(a)
Centar za djecu i mlade “Ljubović”, Foto: Luka Zekovic
Centar za djecu i mlade “Ljubović”, Foto: Luka Zekovic

Maloljetna V. D. koja je osumnjičena za krivično djelo trgovina ljudima, nakon dvadesetak dana od kako se drugi put samovoljno udaljila iz Centra za djecu i mlade “Ljubović”, vraćena je u ponedjeljak u tu ustanovu.

Već sljedećeg dana, u utorak ujutro, ponovo je, mimo znanja nadležnih, i treći put napustila “Ljubović”.

V. D. i njena maloljetna sestra smještene su u tu ustanovu rješenjem Centra za socijalni rad Podgorica u julu. Smještaj je uslijedio nakon što su maloljetnice i njihova majka osumnjičene da su počinile krivično djelo trgovina ljudima.

Uprava policije saopštila je 24. jula da je D. D. (41) sa Kosova uhapšena zbog sumnje da je izvršila krivično djelo trgovina ljudima, a da su zbog sumnje da su izvršile isto djelo, krivične prijave podnijete i protiv njene dvije maloljetne ćerke.

Kako su saopštili tada iz UP, sumnja se da je uhapšena D. D. izvršila pomenuto djelo na štetu ženske osobe stare 14 godina.

“One su, kako se sumnja, od početka juna do 22. jula, izvršile navedeno krivično djelo na način što su u kontinuitetu, upotrebom sile i prijetnje, zloupotrebom povjerenja i odnosa zavisnosti, koristile maloljetnu žensku osobu staru 14 godina u cilju prinudnog rada, prosjačenja i seksualne eksploatacije, a sve radi sticanja protivpravne imovinske koristi”, rekli su tada iz UP.

Iz Centra “Ljubović” ranije su potvrdili “Vijestima” da se jedno od dva maloljetna lica za koje se sumnja da su počinili krivično djelo trgovina ljudima, ne nalazi u ustanovi.

V. D. se, prema nezvaničnim informacijama, prvi put iz “Ljubovića” udaljila 2. avgusta. Potražna jedinica podgoričke policije vratila je u ustanovu pet dana kasnije, ali je ona nedjelju kasnije ponovo samovoljno napustila taj centar.

Kako su postojala dva samovoljna udaljavanja u periodu od svega 12 dana, iz “Ljubovića” su, kako je nezvanično rečeno “Vijestima”, postupajućoj tužiteljki uputili molbu da se razmotri svrha takvog vida smještaja, “pogotovo imajući u vidu njene lične karakteristike i krivično djelo za koje se sumnjiči”.

Iz Centra su, prema istim informacijama, istim dopisom tužiteljku obavijestili na ograničenost djelovanja te ustanove u pogledu samovoljnog udaljavanja.

Iz “Ljubovića” su, kako su rekli “Vijestima”, nakon što se korisnica udaljila iz ustanove, osim tužioca, o svemu obavijestili i postupajućeg sudiju i nadležni centar za socijalni rad.

V. D. je u “Ljubović” drugi put vraćena nakon što su se “Vijesti” kod nadležnih interesovale o statusu te maloljetnice.

Redakcija je pitanja uputila podgoričkom Centru za socijalni rad i Višem državnom tužilaštvu, koje je formiralo predmet u ovom slučaju.

Iz Centra za socijalni rad potvrdlii su navode uprave “Ljubovića” i kazali da su informisani da je jedna korisnica samovoljno napustila ustanovu.

“Nije nam poznato pod kojim okolnostima se to desilo, uzimajući u obzir činjenicu da se maloljetnica nalazi pod stalnim nadzorom vaspitača i zaštitara u toj ustanovi. O tome šta preduzimaju nadležni organi možemo samo reći da oni postupaju u skladu sa svojim nadležnostima i njihovim pravilima”, rekla je redakciji Nađa Labudović, voditeljka slučaja u Službi za djecu i mlade CSR Podgorica.

Iz Višeg državnog tužilaštva u Podgorici u odgovoru redakciji prije nekoliko dana ponovili su ranije navode da je formiran predmet protiv jednog punoljetnog lica D. D. i dva maloljetna lica zbog krivičnog djela trgovina ljudima.

“I po predlogu ovog tužilaštva od strane Višeg suda u Podgorici donijeto je rješenje za određivanje pritvora za punoljetno lice, dok prema maloljetnim licima od strane tužilaštva nije predlagan pritvor, niti bilo koja druga mjera bezbjednosti”, navodi u odgovoru “Vijestima” rukovoditeljka Lepa Medenica.

MRSS: Žrtve će fizički biti odvojene

Po smještanju u “Ljubović” maloljetnica koje su osumnjičene za trgovinu ljudima, otvoreno je pitanje o valjanosti plana države da na lokaciji gdje se smještaju maloljetni počinioci krivičnih djela, nalazi i sklonište za djecu koja su žrtve.

Vlada je krajem prošle godine donijela odluku da se “postojeća JU za smještaj djece sa problemima u ponašanju organizuje kao JU za smještaj djece i mladih sa problemima u ponašanju i djece i mladih žrtava trgovine ljudima”. Odluku je potpisao premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović.

UNDP je 12. jula objavio javni poziv za adaptaciju i uređenje budućeg skloništa, a projekat sprovode u ime Ministarstva rada i socijalnog staranja.

“MRSS sprovodi projekat ‘Adaptacija skloništa za djecu i mlade žrtve trgovine ljudima’ u okviru kompleksa JU Centar ‘Ljubović’, uz tehničku podršku Kancelarije Programa UNDP u Crnoj Gori. Projekat finansira Vlada Crne Gore”, rekli su “Vijestima” iz resora Admira Adrovića.

Kako su kazali, rok za dostavljanje ponuda produžen je do 18. avgusta i u toku je postupak evaluacije. Nakon izbora najboljeg ponuđača, očekivani rok za izvršenje radova adaptacije je četiri mjeseca, što je, kako su rekli, podložno promjenama usljed vremenskih uslova.

Dodali su i da će objekat, čiji je kapacitet 10 korisnika, “biti adaptiran u skladu sa međunarodnim standardima propisanim za pružanje ove usluge”.

“Poseban akcenat biće stavljen na bezbjednost žrtava koje budu smještane u skloništu. U skladu sa navedenim, objekat je projektovan sa fizičkom i tehničkom zaštitom u skladu sa pravilnicima za ovu vrstu objekata, a korisnici usluge skloništa će biti fizički odvojeni i neće imati kontakt sa korisnicima drugih usluga koje pruža JU Centar ‘Ljubović’”, rekli su iz MRSS i dodali da će nakon završetka radova na adaptaciji objekta, Centar “Ljubović” proći proces licenciranja za obavljanje djelatnosti - pružanje usluge smještaja u prihvatilištu-skloništu djetetu koje je žrtva trgovine ljudima.

Unicef: Ranjive kategorije ne smiju u “Ljubović”

Takvo rješenje kritikovali su ranije iz druge UN organizacije - Unicefa.

Krajem jula, “Vijestima” su kazali da je Crna Gora, kao država koja je ratifikovala Konvenciju o pravima djeteta i Konvenciju o borbi protiv trgovine ljudima, u obavezi da poštuje ljudska prava i međunarodne standarde sigurnosti i zaštite sve djece.

“To uključuje obavezu da se djeci u riziku i djeci žrtvama trgovine ljudima obezbijedi maksimalna sigurnost i zaštita kroz pristup specijalizovanim uslugama u skladu sa potrebama i najboljim interesom ove djece, kao i prikladan i bezbjedan smještaj, koji isključuje mogućnost kontakta žrtve sa počiniocem krivičnog djela”, kazali su iz Unicefa.

Kako su tada rekli, Unicef već duži niz godina apeluje da prestane smještanje ranjivih kategorija djece u Centar “Ljubović”.

“Poput djece žrtava nasilja i eksploatacije (prevashodno prosjačenja i trgovine ljudima), djece koja zbog uzrasta nisu krivično odgovorna, djece koja su u riziku da počine krivično djelo i djece koja su zatečena na ulici, jer to nije nije u skladu s međunarodnim standardima zaštite prava djeteta”, rekli su tada “Vijestima”, uz poziv Vladi da za djecu koja su izložena bilo kakvom bezbjednosnom riziku, svjedoci su ili žrtve nasilja, eksploatacije ili ispoljavaju probleme u ponašanju, obezbijedi specijalizovane usluge podrške u porodici i zajednici.

Bonus video: