Pogledajte: Festival ulične umjetnosti napunio nikšićki Trg

Program je sastavljen iz tri djela – zabavljačkog, koji je namijenjen najmlađoj publici, umjetničkog i muzičkog
182 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.08.2017. 11:40h

Već prvog dana dvodnevna manifestacija Festival uličnih svirača opravdala je svoj cilj – nikšićki Trg, Njegoševa ulica, plato ispred Robne kuće i gradski park bili su puni. Izašlo je, jednom rječju, i staro i mlado da pogleda šta im to majstori ulične umjetnosti nude. A imali su dosta toga da im ponude. Bilo je tu i žonglera, klovnova, perfomera, hodača na štulama, uličnih svirača i pjevača, a Trg su krasili esponati vajara Marka Petovića Njegoša iz predstave “Što je čoek do li biciklista”.

“Poenta nam je bila da sve ono što postoji i razvija se u tim zatvorenim sredima bude izvedeno na otvoreno i da im damo neku nekonvencionalnu formu, što i jeste cilj i ideja vodilja uličnih svirača. Bio nam je cilj da se okrenemo nekim saavremenijim formama zabava i umjetničkih djeltnosti i čitavoj interaktivnosti koja provijava između autora i publike”, kazao je programski urednik Festivala Ivan Radojičić.

Program je sastavljen iz tri djela – zabavljačkog, koji je namijenjen najmlađoj publici, umjetničkog i muzičkog.

“Svaki od ovih djelova se prožima i ne postoji jasna razlika između njih. Pripremljeno je 13 sati kvalitetnog programa na raznim lokacijama u centru grada. Svaki prostor je aktivan na svoj način. Čak i prazan prostor ima svoju aktivnost, a nikšićki Trg je u svim svojim periodima bio scena na otvorenom i nadam se da ćemo mu udahnuti i novi urbani pečat”, kazao je Radojičić.

Festival je otvorio Darko Đurčinovski, profesionalni žongler klovn iz Skoplja poznat kao Arlekin.

“Ovom profesijom bavim se 16.godina. Moj šou se sastoji od žongliranja i humora. U današnje vrijeme je zbog brzog načina života mnogo teško nasmijati ljude. Mislim da je to jedan od najtežih poslova danas. Međutim, ja ne mogu zamisliti da radim nešto drugo. Za uličnu umjetnost ima nade ali teško na Balkanu”, kazao je Arlekin koji je polusatnim nastupom uspio da izmami osmijeh i aplauz publike.

Na Festivalu pored gostiju iz regiona i Evrope nastupa i zabavljač iz Argentine Edgaro Papito kome jezička barijera nije smetala da nasmije nikšićke mališane, ali i njihove roditelje, da ih uključi u svoj šuo i dobije gromoglasan aplauz.

“Moj nastup je kombinacija akrobacije, magije i humora. Oduvijek sam nastupao na ulici za sve ljude bez obzira na socijalnu pripadnost. Prethodno sam nastupao sa teatarskim družinama, a zadnjih deset godina samostalno. Iako sam nastupao svuda po svijetu, bio nekoliko puta, prvi put sam u Crnoj Gori. Moj zadatak je da ostvarim konekciju sa publikom i mislim da sam u tome uspio”, kazao je Papito koji iza sebe ima preko 300 nastupa.

Osim njih nastupili su Inox teatar iz Srbije, ulični svirači Judaš iz Hrvatske, Tambura iz Srbije, Lorenco Mena iz Španije, Džodi Kuper iz Velike Britanije, Cigo one man bend iz Hrvatske, svirački perfomeri Trance N dance, Ludifico teatar, ritam sekcija “Mićun – kako bubanj kaže”, “Kreativni pogon”, “Borelli”, “Barka dilo”, a druženje je, sat iza ponoći, završeno uz Senora Markuzena iz Španije, čovjek bez koga su svi važniji festivali, ulične i umjetnosti uopšte, širom Evrope i svijeta gotovo nezamislivi.

Galerija

Bonus video: