NADLEŽNI NEMOĆNI ILI NE ŽELE DA SE IZBORE SA EKOLOŠKIM PROBLEMOM?

Na Lovanji opet gore gume: BF pozvao građane da sami riješe problem

Iz Bokeškog Foruma optužili su tivatski DPS da lokalni i državni organi namjerno tolerišu nelegalno spaljivanje otpada na Lovanji „radi 50-tak glasova koje od žitelja Lovanje DPS dobije na izborima“
90 pregleda 2 komentar(a)
požar Lovanje, Foto: Bokeški forum
požar Lovanje, Foto: Bokeški forum
Ažurirano: 27.08.2017. 10:11h

Nakon što je skinoć po ko zna koji put izbio požar na bivšoj deponiji smeća Lovanja u blizini aerodroma Tivat, strpljenje Tivćana je došlo do kraja, pa su iz Bokeškog Foruma pozvali na okupljanje građana i organizovani odlazak na Lovanju, ukoliko se i ove noći ponovi nešto slično.

Dio žitelja bespravnog improvizovanog romsko-egipćanskog naselja na nekadašnjoj kotorskoj deponiji smeća bavi se sakupljanjem sekundarnih sirovina zbog čega oni na Lovanji često pale stare automobilske gume i elektro-kablove, kako bi iz njih uzvadili leličnu žicu, odnosno bakar. To su ponovno po svemu sudeći uradili i juče poslijepodne, a vatra je zahvatila i naslage starog smeća na zatvorenoj kotorskoj deponiji.

Gusti i toksičan dim obavio je stoga sinoć i jutros gotovo čitav Tivatski zaliv, a smrad i miris paljevine osjećali su se u cijelom gradu. Posebno je teško bilo stotinama ljudi koji su se sinoć zatekli u koloni na Jadranskoj magistrali odmah pored Lovanje, a gdje je zbog udesa bio jednočasovni zastoj u odvijanju saobraćaja.

Požar na Lovanji gasili su kotorski vagtrogasci kojima su poslavši im dvije cisterne vode, pomogle i kolege iz Tivta, ali se zapaljene naslage smeća izuzetno teško mogu ugasiti bez angažovanja građevinskuih mašina koje će ih prekriti zemljom.

Sličan požar na Lovanji desio se i prije oko mjesec dana, a i nakon njega gotovo sbbakodnevno se dešavalo podmetanje manjih namjernih požara kako bi se spalile gume i kablovi, o čemu svjedoče strubovi gustog crnog i toksičnim materijama prepunog dima koji se dižu iznad Lovanje.

Nakon brojnih pritužbi građana, prvenstveno žitelja najbližih naselja Kavač, Gradiošnica i Brda, i lokalna uprava Tivta zatražila je odlučniju akciju nadležnih da se spriječi skoro svakodnevna ekološka katastrofa koja se dešava na ovom prostoru, ali to do sada nije rezultiralo nikakvim napretkom.

Iz Bokeškog Foruma optužili su tivatski DPS da lokalni i državni organi koji su pod kontrolom te partije, namjerno tolerišu nelegalno spaljivanje otpada na Lovanji „radi 50-tak glasova koje od žitelja Lovanje DPS dobije na izborima“.

Nakon što je sinoćnji požar prouzrokovao možda i najgoru situaciju do sada i potpuno zagadio atmosferu iznad Tivatskog zaliva dimom i toksičnim isparenjima, predsjednik BF dr Andrija Petković pozvao je građane da se samoorganizuju i sami riješe problem koji opštinske i državne instuticije neće ili ne mogu riješiti.

„Ovo su slike sa Lovanje sinoć. Smrad i dim su postali nemogući... Truju nas, a nadležni lokalni organi žmure. Poštovani prijatelji, žrtvuju naše živote zbog 50-tak glasova. Pozvam vas da budete noćas spremni i kad dim sa Lovanje krene, odemo skupa tamo da vidimo ko nas truje!!!! Da se borimo za naša prava, dosta je bilo”, napisao je Petković na svom FB profilu, objavivši fotografije koje pkazuju enormnu koncentraciju toksičnog dima sa Lovanje na nekoliko lokacija u Tivtu.

Petković je najavio da će BF podnijeti krovične prijave protiv svih nadležnih u državi koji ne spriječavaju masovno trovanje građana, kao i protiv samih počinilaca nelegalnog paljenja otpada na Lovanji.

Preporučujemo za Vas