CEGAS: Finansirati rad mjesnih zajednica budžetom opštine

"Odluke o radu mjesnih zajednica moraju biti ujednačene na prostoru cjelokupne države, kao i da se mjesnim zajednicama moraju obezbijediti adekvatni prostori za rad", naveli su iz CEGAS-a

918 pregleda 0 komentar(a)
Centar za građanske slobode, Foto: CEGAS
Centar za građanske slobode, Foto: CEGAS

Centar za građanske slobode (NVO CEGAS) podržava i pohvaljuje napore Glavnog grada da nakon komunikacije sa zainteresovanom stručnom i laičkom javnošću konačno uđe u fazu rješavanja pitanja funkcije i načina rada mjesnih zajednica te opštine, saopšteno je iz te nevladine organizacije (NVO).

"Za rad mjesnih zajednica opštine moraju izdvajati novac koji će se opredjeljivati iz budžeta opštine posebnom Odlukom o finansiranju mjesnih zajednica.

Kako su naveli iz CEGAS-a, pored ankete o mjesnim zajednicama organizovali su i mogućnost davanja mišljenja o nužnoj izmjeni Odluke o radu mjesnih zajednica u okviru Glavnog grada.

"CEGAS je kroz svoj dugogodišnji rad u oblasti uspostavljanja neposredne demokratije i decentralizacije, kao i kroz saradnju sa razvijenim mjesnim zajednicama poput MZ Župa, MZ Vražegrmci i MZ Spuž, više puta precizirao koji su najpotrebniji uslovi, kako normativni tako i institucionalni. Ti uslovi na kojima treba da počiva rad jedne mjesne zajednice bi smanjili mogućnost da dođe do političke zloupotrebe", navodi se u saopštenju.

Odluke o radu mjesnih zajednica, kako su kazali, moraju biti ujednačene na prostoru cjelokupne države, kao i da se mjesnim zajednicama moraju obezbijediti adekvatni prostori za rad.

"Mjesne zajednice pored svog prostora moraju imati pristup internetu, obezbijeđenu zvaničnu email adresu, pokrenutu i ažurnu internet stranicu, kao i telefon koji će građanima/kama biti dostupan u toku radnog vremena. Mapu svog lokaliteta kao i spisak građana i građanki morala bi imati svaka od mjesnih zajednica, kako bi brinula o zakonskim pravima i potrebama svojih građana i građanki", dodaje se u saopštenju.

Mjesne zajednice, prema njihovim riječima, moraju imati otvorene brojeve žiro računa koji će biti javno dostupni na stranicama mjesnih zajednica, kao i uredno prikazane finansijske izvještaje o svom radu uz periodične izvještaje o radu i aktivnostima članova mjesne zajednice.

"Sekretar i članovi Savjeta moraju biti birani neposredno od strane građanki i građana toga lokaliteta i za rad ovih lica moraju biti obezbijeđena adekvatna sredstva koja ne smiju biti niža od minimalne cijene rada. Posebno se mora voditi računa o tome da sekretar i članovi Savjeta ne smiju biti nosioci političkih i državnih funkcija", saopšteno je iz CEGAS-a.

O svim aktivnostima koje sprovode mjesne zajednice nužno je, kako su naveli, transparentno i blagovremeno obavještavati građane i građanke preko sajtova i otvorenih društvenih mreža.

Bonus video: