Britanska ambasada: Ispraćaj četiri nova dobitnika prestižne Čivning stipendije

Britanska ambasadorka Don Meken je rekla da Čivning stipendisti koriste vještine i znanje koje steknu tokom studiranja u Ujedinjenim Kraljevstvu kako bi pokrenuli promjene, unapređujući živote i za ljude širom svijeta da žive, rade i da napreduju

2787 pregleda 5 komentar(a)
Dobitnici Čivning stipendije, Foto: Britanska ambasada u Podgorici
Dobitnici Čivning stipendije, Foto: Britanska ambasada u Podgorici

Britanska ambasada je sinoć u Podgorici organizovala ispraćaj četiri nova dobitnika prestižne Čivning stipendije, a ovogodišnji stipendisti su Anđela Đuković (Univerzitet Glazgov), Danilo Đukanović (Londonska škola ekonomije i političkih nauka), Marija Marinović (Univerzitet Kembridž) i Vladimir Rakočević (Londonska škola ekonomije i političkih nauka), saopšteno je iz Britanske ambasade.

Britanska ambasadorka Don Meken je ovom prilikom čestitala i dobitnici prestižne Women in STEM stipendije, Nađi Goranović.

"Ova stipendija Britanskog savjeta za žene iz STEM oblasti nudi istraživačicama da nastave svoje studije u STEM-u uz jednogodišnju, potpuno finansiranu stipendiju kako bi završile master studije na prestižnim univerzitetima u Ujedinjenom Kraljevstvu. Prijave za školsku 2024/25. godinu za ovu stipendiju biće otvorene početkom 2024. godine", ističe se u saopštenju Britanske ambasade.

Oni su dodali da se čivning stipendije dodjeljuju pojedincima koji dokažu da imaju predanost i vještine potrebne da postanu budući lideri i na koji način će im magistarska diploma jednog od najboljih britanskih univerziteta pomoći da stvore pozitivne promjene u svojoj zemlji.

"Stipendija nudi potpunu finansijsku podršku za jednogodišnje studije na bilo kojem od preko 150 univerziteta u Ujedinjenom Kraljevstvu, a istovremeno pruža i pristup širokom spektru ekskluzivnih akademskih, profesionalnih i kulturnih iskustava. Stipendiju finansira britansko Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodnog razvoja, a dobitnike bira ambasada", piše u saopštenju.

Meken je rekla da Čivning stipendisti koriste vještine i znanje koje steknu tokom studiranja u Ujedinjenim Kraljevstvu kako bi pokrenuli promjene, unapređujući živote i za ljude širom svijeta da žive, rade i da napreduju.

"Čivning predstavlja ono najbolje iz Ujedinjenog Kraljevstva i svijeta, a naši stipendisti postaju dio globalne Čivning mreže od preko 55.000 bivših studenata. Uvijek me inspiriše strast i posvećenost članova Čivning zajednice, a mi u ambasadi se radujemo podnešenim prijavama stipendista sljedeće generacije", dodala je Meken.

Iz Britanske ambasade su rekli da od kada je Čivning program kreiran 1983. godine, preko 55.000 profesionalaca je imalo priliku da svoju karijeru podigne na viši nivo.

"Ovaj program potvrđuje stalnu posvećenost Ujedinjenog Kraljevstva razvoju budućih lidera, posebo u ovoj godini kada Čivning slavi svoju 40. godišnjicu. Novi rok prijave za Čivning stipendiju počinje 12. septembra i trajaće do 7. novembra", zaključuje se u saopštenju Britanske ambasade.

Bonus video: