Donja Lastva konačno dobija kanalizacionu mrežu

U Tivtu uskoro počinju radovi na fazi V-2 unapređenja kanalizacionog i vodovodnog sistema

4182 pregleda 4 komentar(a)
Detalj iz Donje Lastve, Foto: Siniša Luković
Detalj iz Donje Lastve, Foto: Siniša Luković

Opština Tivat uskoro bi trebalo da počne sa realizacijom nekih od mjera na unapređenju gradskog vodovodnog i kanalizacionog sistema, predviđenih tzv. fazom V-2 dugoročnog programa koji se finansira prvenstveno iz kreditnih sredstava Njemačke razvojne banke KfW.

Kako se navodi u informaciji o raspodjeli kreditnih sredstava KfW banke za faze V i V-2 mjera koje se realizuju u primorskim gradovima, a koju je razmatrala Vlada na posljednjoj sjednici, za fazu V-2 Opštini Tivat su proslijeđena kreditna sredstva u iznosu od 11 miliona eura ugovorom potpisanim sa Vladom, odnosno Ministarstvom finansija još krajem jula 2017.

Ta sredstva koja još nisu upotrijebljena, inače su raspoloživa za trošenje do 31. decembra 2024.

Državna agencija Vodacom iz Tivta preko koje se realizuje čitav višegodišnji program unapređenja vodovodne i kanalizacione infrastrukture na primorju koji se finansira sredstvima KfW banke, u međuvremenu je potpisala ugovor o pružanju konsultantskih usluga za fazu V-2 sa kompanijom Dorsch International Consultants GmbH iz Njemačke i njenim partnerom u zajedničkom ulaganju (Joint Venture), konsultantskom kompanijom PRO-ING d.o.o iz Srbije.

Formalni investitor poslova koji će se u u sklopu faze V-2 realizovati u Tivtu je opštinsko preduzeće Vodovod i kanalizacija Tivat (VIK), mada iza svega zapravo stoji Opština Tivat kao investitor koji će u konačnom, i vraćati dugoročni kredit Njemcima. Prema navodima menadžmenta VIK-a, fazom V-2 čija bi realizacija uskoro trebalo da počne jer je izbor izvršioca radova u završnoj fazi, obuhvaćena je izgradnja kanalizacionog sistema u naselju Donja Lastva, završetak prije nekoliko godina započete izgradnje primarnog kanalizacionog kolektora u tom naselju, kao i rješevanje konfliktnih situacija u kojima će se buduća kanalizaciona mreža ovdje preklapati sa postojećom vodovodnom.

Isto to radiće se i u naselju Dumidran, dok će se u Gradiošnici raditi kanalizaciona mreža.

Naknadno je u ovu fazu ubačena i planirana izgradnja kanalizacione i nove vodovodne mreže za područje lokaliteta Ruljina u Donjoj Lastvi gdje je u međuvremenu krenula realizacija jednog većeg novog rezidencijalno-turističkog kompleksa. Fazom V-2 obuhvaćeni su i radovi na zamjeni postojećih vodovoda Radovići-Gošići, odnosno Radovići-”Plavi horizont”, spajanje novoizgrađenog rezervoara Gradiošnica sa mrežom regionalnog vodovoda za Crnogorsko primorje, završni radovi i uređenje terena oko tog rezervoara, kao i izgradnja vodovoda na relaciji Pod kuk - Đurđevo brdo.

Iz VIK-a su istakli da je projektna dokumentacija za sve ove segmente radova predviđenih fazom V-2 završena, te da će se njihovoj realizaciji pristupiti po segmentima, u skladu sa raspoloživim finansijskim sredstvima jer su u međuvremenu inflacija i poskupljenje materijala i radova, učinili da će ukupna ova investicija biti veća nego što se prvobitno planiralo. Tivat je stoga prema Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, odnosno Ministarstvu finansija već iskazala potrebu i za dodatnim sredstvima iz do sada od države podignutih kredita KFW banke.

Dodatna sredstva tražile su i opštine Kotor i Ulcinj u kojima se takođe realizuje faza V-2. Međutim, kako preostali iznos sredstava koje je država već uzela od KfW banke nije dovoljan za realizaciju svega što su tražile te tri opštine, sredstva su, kako je navedeno u informaciji koju je razmotrila Vlada, “proporcionalno umanjena”. Stoga će, umjesto traženih 13,2 miliona, Opština dobiti još dodatnih 3,5 miliona eura. Od toga će 2,5 miliona biti kredit koji će Tivćani vraćati Njemcima, a milion eura će Opštini Tivat biti proslijeđeno u vidu granta..

Bonus video: