Nema zastoja u radovima na Mateševu

Rekonstrukcija regionalnog puta ide po planu i prilagođena je turističkoj sezoni

5383 pregleda 2 komentar(a)
Radovi na rekonstrukciji regionalnog puta, Foto: Bemax
Radovi na rekonstrukciji regionalnog puta, Foto: Bemax

Rekonstrukcija regionalnog puta R-13 Mateševo-Kolašin, i pored brojnih izazova, biće završena u roku, kazali su “Vijestima” iz Uprave za saobraćaj.

Radovi na toj saobraćajnici počeli su 24. aprila, a, rok za završetak je osam mjeseci. Plan je da ta dionica bude rekonstruisana do početka zimske turističke sezone i na kvalitetan način poveže auto-put i Kolašin.

Kako objašnjavaju iz Uprave, nema zastoja u radovima, već je dinamika “usporena i prilagođenja uslovima tokom trajanja Ijetnje turističke sezone” i da su preostali radovi na kolovoznoj konstrukciji.

”Dinamika izvođenja radova je usporena i prilagodena uslovima tokom trajanja Ijetnje turističke sezone i još velikom broju vozila koji saobraća ovim putnim pravcem. Tokom prošle nedjelje, tim putem je prolazilo oko 8.600 vozila dnevno. Iz finansijskog ugla, do sada je izvedeno nešto preko 50 odsto vrijednosti radova. Preostali radovi se izvode i najvećom dinamikom, pa samim tim rok za izvođenje radova nije doveden u pitanje”.

Radovi na rekonstrukciji regionalnog puta
Radovi na rekonstrukciji regionalnog putafoto: Bemax

Iz Uprave podsjećaju da je, tokom izvođenja radova bilo više problema vezanih za stabilnost kosina, a u u početku su radovi izvođeni otežano zbog izuzetno loših vremenskih uslova.

Rekonstrukcija regionalnog puta počela je od kada je raspisan tender početkom jula prošle godine. Posao je dobila kompanija “Bemaks” koja je bila jedini ponuđač. Procijenjena vrijednost radova je 5,3 miliona eura bez PDV-a, dok je cijena sa PDV-om 6,41 milion eura. Rekonstrukcija te dionice je važna da bi povezala Kolašin sa lani otvorenom dionicom auto-puta od Smokovca do Mateševa i za magistralni put od Podgorice do Bijelog Polja. Dužina puta je oko osam kilometara, pri čemu se na tri dionice ukupne dužine oko 1,5 kilometara obavlja korekcija postojećih elemenata situacionog puta, dok se na ostatku dionice obavlja struganje postojećeg i presvlačenje novim habajućim slojem asfalta. Garantni rok je tri godine od primopredaje radova.

Bonus video: