Šćekić prvo tvrdio da novinari "Vijesti" ne pišu istinu, pa priznao da je zaboravljena oprema za pljevaljsku bolnicu

Ministar zdravlja kazao da taster i džepni novinari zlonamjerno iznose neistinite i degutantne informacije u korist lobija i tako nanose štetu zdravstvenom sistemu Crne Gore

26238 pregleda 73 reakcija 41 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić kazao je na današnoj sjednici Vlade da je ovih dana na veliki pritisak na zdravstveni sistem od strane "taster i džepnih novinara" i određenih medija koji "spinuju javnost i zlonamjerno iznose neistinite informacije zarad neke svoje lične, male, jadne koristi."

Šćekić je svoje izlaganje počeo tvrdnjom da određeni lobiji i krugovi žele da koriste određene političke momente kako bi stavili u negativan fokus Ministarstvo zdravlja i zdravstveni sistem, ne shvatajući koliko neistinito i zlonamjerno nanose štetu sistemu i državi.

"Ono što je urađeno za ovih godinu dana odgovorno tvrdim može da se poredi sa prethodnih 15 godina kada je u pitanju rekonstrukcija, adaptacija, opremanje zdravstvenih ustanova. To pokazuje koliko se neistinito i spinovano šalju informacije javnosti, a one utiču na one ljudi koji treba da dođu u Crnu Goru", rekao je ministar.

Tvrdi da zna zbog čega dolaze udari određenih lobija i kompanija.

"U prethodne dvije godine su zasutavljeni odlivi sredstava iz javnog zdravstva u njihove kompanije i privatne džepove za preko 30 miliona eura. Znam šta znači kad nekima uzmete iz džepa preko 20 miliona, onda imaju svoje taster novinare i određene medije koji pokušavaju da svoju neku ličnu, malu, jadnu korist prenesu na zdravstveni sistem Crne Gore".

On je komentarisao tekst "Vijesti" u kome se navodi da je pljevaljska bolnica ove godine ostala kratkih rukava kada je u pitanju nabavka medicinske opreme, ali i početak gradnje novog objekta za tu ustanovu, iako su poslanici u Skupštini krajem 2022. izglasali da za ovu godinu 300.000 eura bude namijenjeno za medicinske uređaje i instrumente koji fale pljevaljskoj bolnici.

Iako tvrdi da novinari "Vijesti" spinuju, i da njihovo pisanje nije tačno, Šćekić je na sjednici priznao da je u okviru formiranja budžeta izostavljen dio koji se odnosi na nabavku medicinske opreme.

"Budžetom su opredijeljena sredstva za pljevaljsku bolnicu, ali je izostao dio koji se tiče opreme i iz tog razloga ta sredstva ne mogu da se namijene. Onda je potreban rebalans budžeta", rekao je Šćekić.

Kazao je da su u bolnici zatekli opremu staru preko 50 godina.

"Mi kad hoćemo da kupujemo i rješavamo te probleme hoće neko da nam natovari da je to neki problem. Sredstva jesu trenutno zarobljena, tražimo način... Sredstva su na kapitalnom budžetu, ali zbog računovodstvenih stvari ne mogu se trenutno za tu svrhu upotrijebiti, ali ćemo mi svakako naći način da se kupi ta oprema u najskorije vrijeme", rekao je Šćekić.

Poručio je da je ovom društvu potreban novi, pozitivan pristup.

"Da pričamo ljudski, odgovorno, da poštujemo nešto i zajednički radimo u pravcu boljitka. A ne da spinujemo javnost zahvaljući pojedincima, zlonamjernim, džepnim novinarima imamo informacije koje su potpuno degutantne i spinovane", zaključio je.

Premijer Dritan Abazović kazao je kako se Vlada svakodnevno suočava sa propagandom.

"Pljevlja su grad prema kojem je načinjena najviša nepravda. Grad koji drži energetski sistem. Naša vlada se potrudila da se taj odnos promijeni. Pomogli smo bolnicu i nešto oko infrastrukture. Ovo što je rekao Šćekić je ključno u vezi sa najavljenim projektima. On je najavio izgradnju nove bolnice u Pljevljima.

On je pohvalio rad zdravstvenog sistema tokom ljetnje sezone i istakao da nije zabilježen ncident i pored velike gužve.

Bonus video: