Milatović: Crna Gora posvećena obavezama iz Pariskog sporazuma

Milatović je kazao da UN igraju ključnu ulogu u podsticanju međunarodne saradnje, rješavanju globalnih izazova, promovisanju mira, bezbjednosti i održivog razvoja

6811 pregleda 2 komentar(a)
Milatović i Lundberg, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Milatović i Lundberg, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Crna Gora je spremna da odigra ulogu odgovornog člana međunarodne zajednice i posvećena je Ciljevima održivog razvoja (SDG) i obavezama koje proističu iz Pariskog sporazuma o klimatskim promenama, rekao je predsjednik države Jakov Milatović.

Kako je saopšteno iz Službe za informisanje predsjednika, on je posjetio sjedište Ujedinjenih nacija (UN) u Podgorici i razgovarao sa Rezidentnim koordinatorom Piterom Lundbergom i šefovima UN Agencija koje djeluju na prostoru Crne Gore.

Milatović je kazao da UN igraju ključnu ulogu u podsticanju međunarodne saradnje, rješavanju globalnih izazova, promovisanju mira, bezbjednosti i održivog razvoja.

On je naveo da Crna Gora, kao zemlja članica, visoko cijeni principe i vrijednosti UN- a kao i da je duboko posvećena da sa tom organizacijom radi na ostvarenju zajednički postavljenih ciljeva.

„Današnji sastanak označava snagu našeg partnerstva i značaj koji pridajemo saradnji sa UN. To je prilika za nas da potvrdimo svoju posvećenost i istaknemo podršku koju pružaju UN u jačanju puta naše države ka demokratskom i ekonomskom razvoju”, naveo je Milatović.

On je rekao da su izazovi sa kojima se današnji svijet suočava složeni - od klimatskih promjena i ekološke održivosti do pitanja mira i bezbjednosti, humanitarnih kriza i globalnih zdravstvenih prijetnji.

“Nijedna zemlja nije imuna na sve te promjene, stoga je pomoć UN temelj na kojem možemo da gradimo održivi rast i prosperitet“, poručio je predsjednik Milatović.

On je podsjetio da zajednički napori u oblastima koje su definisane nacionalnim Okvirom saradnje, pokazuju obostranu posvećenost ubrzanju napretka Crne Gore ka Agendi 2030 i pristupanju Evropskoj uniji (EU).

Milatović je istakao da je izuzetno važno da se preduzmu konkretni koraci za suočavanje sa izazovima sa što većom brzinom i efikasnošću.

„Fond za ubrzanje je odličan primjer kako se to može postići, ne samo kao finansijski mehanizam, već moćno sredstvo uticaja, s obzirom da se neprimjetno usklađuje sa našim nacionalnim razvojnim programom, pojačavajući našu sposobnost da ostvarimo razvojne ciljeve”, kazao je Milatović.

On je dodao da taj fond obezbjeđuje resurse potrebne za povećanje napora Crne Gore, investiranje u inovativna rešenja i napredak u svim oblastima održivog razvoja.

Milatović je zahvalio UN na trudu i konstantnim naporima koje ulažu zalažući se za rješavanje ovih pitanja.

“Crna Gora je spremna da odigra ulogu odgovornog člana međunarodne zajednice i posvećena je SDG-u i obavezama koje proističu iz Pariskog sporazuma o klimatskim promenama”, naveo je Milatović.

On je naglasio da će na predstojećoj Generalnoj skupštini UN i Samitu, Crna Gora potvrditi svoju posvećenost tim idealima na globalnoj sceni i odlučnost da se izbori sa izazovima koji pred njom stoje na ovom putu.

Lundberg je iskazao zadovoljstvo temeljnim pripremama Crne Gore za predstojeći Samit o SDG.

“Posebno pozdravljamo nacionalnu izjavu o posvećenosti kojom Crna Gora artikuliše konkretna opredjeljenja za ubrzanje Agende 2030 koju će Predsjednik predstaviti na Samitu”, rekao je Lundberg.

On je naveo da je ta vizija iznjedrena kroz veoma participativan proces, čime je osigurano da nacionalna opredjeljenja odražavaju cjelokupnu viziju društva.

Kako je Lundberg dodao, zato je od posebne važnosti što je Vlada Crne Gore usvojila nacionalnu izjavu o posvećenosti i obavezala se na njeno sprovođenje.

On je, kako se navodi u saopštenju, naglasio punu spremnost tima UN da podrži zemlju u ispunjavanju tih obaveza kako bi ubrzala ostavarivanje Ciljeva održivog razvoja.

Iz Službe za informisanje predsjednika su najavili da će Milatović ove godine predvoditi delegaciju Crne Gore na zasijedanju Generalne skupštine UN i Samitu o SDG.

Kako se navodi, na marginama tog Samita planirani su brojni susreti sa visokim zvaničnicima drugih zemalja, akademskom zajednicom i crnogorskom dijasporom.

“U cilju jačanja angažmana i vidljivosti Crne Gore u multilateralnom sistemu, a kroz planirane aktivnosti na ovogodišnjem zasijedanju Generalne skupštine UN, delegacija predsjednika države posebnu pažnju će posvetiti promociji kandidature naše države za članstvo u Savjetu bezbjednosti UN u periodu od 2026. do 2027. godine”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: