DPNCG: Šćekićeva izjava ukazuje na neznanje uloge medija i novinara u društvu

"Ministru na žalost nije ni prvi a ni posljednji put da proziva novinare, pa ga pozivamo da nauči šta je uloga medija, kakve su njegove obaveze, kakva je praksa u uređenim društvima, šta piše u Zakonu o medijima"

6159 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) pozvalo je javne zvaničnike da povedu računa o ophođenju prema novinarima, ocijenama koje iznose na njihov rad i da, kako se navodi u objavi DPNCG na Fejsbuku, "nauče, ako već ne znaju, da su dužni da trpe kritike."

Istakli su da današnja izjava ministra zdravlja Dragoslava Ščekića koji govori o "taster" novinarima koji iznose neistine zarad lične koristi, ukazuje na neznanje uloge medija i novinara u društvu.

"Društvo profesionalnih novinara Crne Gore - DPNCG poziva javne zvaničnike da povedu računa o ophođenju prema novinarima, ocijenama koje iznose na njihov rad i da nauče, ako već ne znaju, da su dužni da trpe kritike. Današnji istup ministra zdravlja Dragoslava Ščekića koji govori o "taster" novinarima koji iznose neistine zarad lične koristi, ukazuje na neznanje uloge medija i novinara u društvu", navodi se u saopštenju.

"Takođe i na obavezu ministra da istrpi kritike, jer je to standard Evropskog suda za ljudska prava i slobode", dodaje se u saopštenju DPNCG.

Oni su poručili da se netačne činjenice demantuju, te da zbog toga postoji Zakon o medjjima i ombudsman.

Naglasili su da se novinari ne optužuju bez dokaza jer se ministru ne sviđa kako rade svoj posao.

"Ministru na žalost nije ni prvi a ni posljednji put da proziva novinare, pa ga pozivamo da nauči šta je uloga medija, kakve su njegove obaveze, kakva je praksa u uređenim društvima, šta piše u Zakonu o medijima", zaključuje se u saopštenju DPNCG.

Bonus video: