SIDCG: Krug targetiranih širi se i na druge esnafe, da li građani CG plaćaju zdravstvo za 100.000 Rusa i Ukrajinaca?

Istakli su da se ipak neke stvari ne mogu sakriti a među njima su kako nezadovoljstvo "bijelih mantila" tako i nezadovoljstvo samih građana koje će se uskoro preliti na ulicama u vidu protesta i štrajkova

7247 pregleda 28 reakcija 13 komentar(a)
Igor Ljutica, predsjednik SIDCG, Foto: Privatna arhiva
Igor Ljutica, predsjednik SIDCG, Foto: Privatna arhiva

Nakon progona i represije nad "bijelim mantilima" u možda najtežih godinu dana ikada u Crnoj Gori za iste od strane 43. Vlade i njenog resornog ministarstva na čijem čelu se nalazi Dragoslav Sćekić danas smo svjedoci da se krug targetiranih širi i na druge esnafe, saopšteno je iz Sindikata izabranih doktora Crne Gore (SIDCG) povodom današnjih izjava ministra zdravlja.

Oni su poručili da nakon što je ministar koristio javni servis kako bi, kako se navodi u saopštenju, ljekare prikazivao kao kriminalce, lopove, kukolj samo zato jer nisu ćutali na drastično smanjenje zarada i rapidno urušavanje ionako vulnerabilne zdravstvene zaštite sada je odlučio da se obračuna sa novinarima koji su se “drznuli” da prenesu istinite informacije koje građanima mogu dočarati pravu sliku i priliku crnogorskog zdravstvenog sistema.

"Svi znamo koliko je teško običnim građanima da se izbore sa ozbiljnom medijskom artiljerijom PR centara režima poput ovog koji budu plaćeni iz džepa građana Crne Gore. Izgleda to nije dovoljno pa bi uvaženi minister po uzoru na nekadašnjeg predsjednika koji mu je očigledno idol u političkom habitusu (svojevremeno prijetio ljekarima mahajući prstom) najradije zabranio svima u Crnoj Gori da se uopšte oglašavaju, pogotovo ljekarima i novinarima ne bi li se stvorila slika idealnog stanja u zdravstvenom sistemu", navodi se u saopštenju SIDCG.

Istakli su da se ipak neke stvari ne mogu sakriti a među njima su kako nezadovoljstvo "bijelih mantila" tako i nezadovoljstvo samih građana koje će se uskoro preliti na ulicama u vidu protesta i štrajkova.

Naglasili su da sve dok postoji makar jedan novinar koji će prenositi i drugu stranu, onu stranu kontra režima koji radi na štetu građana ima nade za Crnu Goru pa nazivali ga i taster novinarom jer "taj taster poštenije radi svoj posao od svih Vaših domaćina u emisijama gdje odgovarate na pitanja koja samo Vama prijaju i gdje ste isključivo jedini gost u studiju o trošku građana Crne Gore."

SIDCG je izrazio punu podršku slobodnim medijima u Crnoj Gori.

Oni su se i osvrnuli i na konstataciju premijera Abazovića koji je na sjednici podržao ministra Sćekića i "pokazao zašto je svih ovih mjeseci ćutao dok se radilo na štetu izabranih ljekara."

"Premijer Abazović ne treba sebi i svojim ministrima da prisvaja tuđe zasluge i hvali se time sto su ljekari tokom sezone besprekorno radili svoj posao. Ljekari pogotovo izabrani to znaju i iz ljubavi prema drzavi i empatiji prema građanima nisu htjeli tokom sezone nastaviti proteste i stupiti u štrajk već su riješili da sačekaju nove ljude nakon izbora sa kojima bi sjeli za što da ispravljaju greške aktuelne Vlade", dodaje se u saopštenju.

Iz SIDCG su zamolili ministra Sćekića i premijera Abazovića da javnosti odgovore na pitanje koliko broj Rusa i Ukrajinaca utiče na opterećenost crnogorskog zdravstvenog sistema, te da li građani Crne Gore plaćaju zdravstvo za oko 100.000 njih.

"Trenutno u Crnoj Gori levitira oko 100.000 Rusa i Ukrajinaca koji opterećuju zdravstveni sistem Crne Gore jer osim pravne obaveze da koriste sistem samo za Urgentna i hitna stanja oni najnormalnije koriste kompletan set usluga poput svih građana Crne Gore. Posjedujemo informacije da postoji i veliki broj među njima sa ozbiljnim oboljenjima za koje je potrebna veoma skupa terapija. Postavlja se pitanje da li to građani Crne Gore plaćaju zdravstvo za oko 100.000 Rusa i Ukrajinaca? Da li je to ušteda koju ste napravili svojim građanima i svojoj zemlji? Kako ste to pravno izveli? U slučaju da to nije tako molimo Vas da nama i javnosti prezentujete model koji ste sklopili sa njima i da prikažete gdje idu ti novci?", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: