U Nikšiću otvoren bazar domaćih proizvoda

Bazar, na kome je učešće uzelo oko 40 domaćih izlagača, ali i gosti iz Trebinja, Bileće, Plužina i Žabljaka, organizuju Turistička organizacija (TO) Nikšić u saradnji sa Mikro finansijskom institucijom (MFI) „Alter Modus“, a uz podršku Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj

6366 pregleda 2 komentar(a)
Detalj sa bazara, Foto: Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju
Detalj sa bazara, Foto: Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju

"Čim se nešto ponovi i ne stane na prvom putu, to znači da ima određeni kvalitet i da ima predispozicije da preraste u tradiciju. Vidimo da ove godine imamo puno više izlagača nego prošle godine, što znači da su i naši domaći proizvođači prepoznali ovaj bazar kao dobru priliku da predstave svoje proizvode“, kazao je predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević, otvarajući na Trgu slobode drugi bazar domaćih proizvoda.

Bazar, na kome je učešće uzelo oko 40 domaćih izlagača, ali i gosti iz Trebinja, Bileće, Plužina i Žabljaka, organizuju Turistička organizacija (TO) Nikšić u saradnji sa Mikro finansijskom institucijom (MFI) „Alter Modus“, a uz podršku Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj.

Kovačević se zahvalio „Alter Modusu“ na inicijativi da se bazar organizuje i ove godine, uz nadu da će manifestacija prerasti u tradicionalni događaj.

„Ovo je prilika da podržimo i promovišemo naše lokalne proizvođače i njihove proizvode, jer kupovinom domaćih proizvoda pomažemo u očuvanju tradicije i nasleđa našeg kraja“, istakla je predstavnica „Alter Modus“-a Ivana Mijušković.

Kao i prošle godine, i ove je najposjećeniji štand bio korisnika Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom Nikšić, koji su još jednom pokazali šta njihove vrijedne i spretne ruke, uz pomoć cjelokupnog tima mogu, a novac prikupljen prodajom ukrasa namijenili su za liječenje sugrađanina.

Bazar je promotivnog, ali i prodajnog karaktera, a u kulturno-umjetnickom programu učestvovali su hor OŠ „Milija Nikšević“ iz Kličeva, dječji zabavljač Šanta Panta i „Remake“ bend, a bila je upriličena i likovna radionica Ateljea „Put“, kojom rukovodi profesorica Angelina Janjušević.

Za ekološki karakter bazara pobrinula se Samostalna izviđaka četa „Tibor“.

Bazar je podržan je u okviru projekta "Promovisanje ekonomske diversifikacije u ruralnim područjima jugoistočne Evrope ( SEDRA II ) - izgradnja kapaciteta lanaca vrijednosti u poljoprivredi i ruralnom turizmu kroz promovisanje mogućnosti zapošljavanja", koji sprovodi SWG u partnerstvu sa GIZ.

Održava se u sklopu „Septembarskih dana“, sa ciljem podsticanja i prezentacije domaće proizvodnje, i trajaće do 10. septembra.

Bonus video: