Braunović naslijedio buku u Budvi, vašarište, bolovanja

Od hapšenja Mila Božovića popustila disciplina Komunalne inspekcije i Komunalne policije, pa su tokom ljetnje sezone u prvi plan izašli svi problemi, od nedozvoljene gradnje, sive ekonomije do odlaganja otpada

25261 pregleda 85 reakcija 45 komentar(a)
Vladan Braunović, Foto: Vuk Lajović
Vladan Braunović, Foto: Vuk Lajović

Opština Budva imenovala je juče za novog vršioca dužnosti načelnika Komunalne inspekcije i komunalne policije Vladana Braunovića.

To je “Vijestima” potvrđeno iz kabineta predsjednika Opštine.

Braunović, diplomirani menadžer, je na to mjesto zamijenio dosadašnjeg prvog čovjeka Komunalne inspekcije i policije Miloša Tajića, koji je tom najznačajnijom opštinskom službom upravljao od kraja avgusta prošle godine.

Kako je “Vijestima” rečeno, Braunović je u Komunalnoj inspekciji i policiji zaposlen od 2017. godine, a protekle dvije godine radio je na poziciji komunalni inspektor I reda, odsjek za komunalno stambenu djelatnost i gradsku infrastrukturu.

“Ovim postavljenjem obezbjeđuje se kontinuitet u radu službe Komunalne policije i komunalne inspekcije jer se radi o kadrovskom rešenju koje dolazi iz sistema i koji je dobro upoznat sa nadležnostima i sistemom rada”, pojašnjeno je iz Opštine.

Pred Braunovićem, koji preuzima Komunalnu inspekciju i policiju nakon ne baš dobro odrađene sezone, sa naslijeđenim velikim problemima, su veliki izazovi, te kako od nje zaista učiniti efikasnu opštinsku službu od čijeg rada zavisi i uspjeh same lokalne uprave.

“Glavni zadaci s kojima će se novi v. d. načelnika službe suočiti su smanjenje buke u zoni Starog grada, suzbijanje sive ekonomije, rad taksista i taksi udruženja, nelegalni objekti i nelegalno poslovanje u svim zonama sa posebnim akcentom na lokalitet šetališta. Takođe, tu je bespravna gradnja, kontrola radnog vremena ugostiteljskih objekata, nelegalno odlaganje otpada i brojni drugi problemi”, istakli sui z Opštine uvjereni da će Braunović odgovoriti zadacima koji su postvaljeni pred njim.

Ono što se od Braunovića očekuje je da tu službu učini zaista profesionalnom.

“Takođe, poseban akcenat staviće se na profesionalizaciju službe i kadrovskih rješenja kako se ne bi dešavalo da u toku sezone dolazi do zloupotrebe prava na bolovanje i prava na godišnji odmor”, naglasili su “Vijestima” iz kabineta predsjednika Opštine.

Tezge ponovo “nikle” na šetalištu
Tezge ponovo “nikle” na šetalištufoto: Vuk Lajović

Nakon što je od Odbora povjerenika koji su tada upravljali Budvom imenovan za predsjednika, Milo Božović kao prvo kadrovsko rješenje za profesionalizaciju uprave sproveo je imenovanje Miloša Tajića.

I zaista Komunalna poicija i inspekcija izvela je do tada, imajući uz sebe gradsku upravu, najveću akciju suzibijanja buke, pa su dvije diskoteke na otvorenom, na gradskom šetalištu, bile zatvorene. To je izazvalo revolt ugostitelja, ali Komunalna policija ostala je istrajna imajući uz sebe čelne ljude Opštine. I ova služba uvela je red u gradu, međutim od hapšenja Božovića, od aprila, dešava se sasvim drugačiji rad Službe, po ocjeni građana, ali i opozicije.

To je pokazala i ljetna sezona, gdje su u prvi plan izašli svi oni problemi, na kojima je insistirala Božovićeva administracija da će biti riješeni. Izostanak Božovića bio je vidljiv svuda u gradu, jer je praktično popustila disciplina u toj ključnoj opštinskoj službi, koja je morala da reaguje i sprečava, počev od gradnje, koja se duboko u sezoni izvodila, iako su građevinski radovi morali biti stopirani najkasnije 15. juna, do buke i sive ekonomije…

Opština Budva je u susret sezoni donijela i novu Odluku o komunalnom redu, koja je imala i pooštrenu kaznenu politiku sa kaznama od gotovo deset hiljada eura.

Naravno, u opremanje Komunalne policije uloženo je dosta, pa je Božovićeva administracija zaposlila nove kadrove, kako bi osnažila efikasnost Komunalne policije i inspekcije, kupila nova vozila, motore, a sve u cilju da ovogodišnja sezona bude reper kako treba da Budva izgleda.

Umjesto toga, ono što se dešavalo na ulicama poslužilo je Božovićevim političkim oponentima za brojne kritike.

Komunalna policija do prije pola godine brojala je osam ovlašćenih komunalnih policajaca, 12 ovlašćenih inspektora, 35 službenika za saobraćaj, a kako je tada najavljeno njihov broj biće povećan, jer je to predviđeno i novom sistematizacijom.

Nova Odluka o komunalnom redu donijela i niz novih zabrana

Novom odlukom osim što je turistima bilo zabranjeno da u kupaćem kostimu šetataju Starim gradom i kontakt zonom, novom Odlukom o komunalnom redu bilo je propisano niz zabrana kako bi grad bio uređen.

“U cilju zaštite čistoće i obezbjeđenja komunalnog reda, pored zabrana propisanih Zakonom, na javnim površinama i površinama u javnom korišćenju zabranjeno je: izlivanje otpadnih voda, odlaganje komunalnog otpada (uključujući i kabasti otpad), zemlje, šuta i slično, kao i izlivanje masti, ulja, hemikalija i drugih štetnih materija iz ugostiteljskih i drugih objekata; cijepanje drva i slično; rasturanje reklamnih listića, objava i sličnih natpisa; pranje i/ili popravljanje vozila, ostavljanje olupina ili havarisanih plovila, plovila, kamp prikolica i sl…. Zabranjeno je betoniranje i/ili popločavanje javnih površina, bez odobrenja odnosno prijave radova; postavljanje stvari i predmeta bez odobrenja nadležnog organa; nuđenje, nagovaranje i prodaja usluga smještaja; hodanje u kupaćem kostimu u zoni Starog grada i gradskim ulicama, osim u kupališnoj zoni; postavljanje uređaja za reprodukciju muzike sa zvučnim kutijama van poslovnog prostora, kao i u unutrašnjosti prozora i štokova (u zoni Starog grada) i vožnja motornih vozila na javnim zelenim površinama, osim vozila koja se koriste za održavanje tih površina i/ili objekata i/ili urbanog mobilijara na tim površinama. Zabranjeno je narušavanje komunalnog reda stvaranjem buke upotrebom mehaničkih uređaja i uređaja i opreme za hlađenje/grijanje odnosno ventilaciju iz ugostiteljskih objekata i objekata stambene i stambeno-poslovne namjene, suprotno odredbama Zakona”, piše u u odluci.

Bonus video: