Moraju da putuju u Nikšić da bi djecu pregledao pedijatar ili da bi ih vakcinisali

Prvi Porodični karavan posjetio Plužine i Nikšić

7421 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Udruženje Roditelji
Foto: Udruženje Roditelji

Porodični karavan posjetio je u subotu Plužine i Nikšić, a roditelji koji su posjetili događaj su tom prilikom iznijeli probleme sa kojima se suočavaju kada su u pitanju zdravstvene usluge.

Iz Udruženja Roditelji navode kako su se roditelji iz Plužina požalili na nedostatak ljekara za djecu, pa ih tako, da bi ih pregledao pedijatar, kada im je potreban, ili da bi se vakcinisala, moraju odvesti nekoliko desetina kilometara dalje od mjesta prebivališta, u Nikšić.

"Ni Nikšić nije opština koja ima dovoljan broj pedijatara da bi nadležni mogli organizovati posjete okolnim opštinama, kao ni vanrednu vakcinaciju vikendima, kao što je praksa u nekim gradovima već neko vrijeme", saopšteno je iz tog udruženja..

Kako su naveli, predsjednik Opštine Plužine Slobodan Delić kazao je da pokušavaju organizovati dolazak pedijatra barem jednom mjesečno, kao i da je Opština spremna da finansijski podrži organizaciju tih posjeta. Prema njegovim riječima, lokalna uprava na različite načine podržava porodice i roditelje već godinama i nastaviće to da radi u želji da ih zadrže i omoguće im uslove za zdravo odrastanje djece. Zbog toga će, osim igrališta i prostora za sportske aktivosti koje djeca i sada koriste u značajnoj mjeri, jer su veći dio vremena napolju, posebnu pažnju posvetiti i obezbjeđivanju medicinske i stručne podrške poput psihologa, koje takođe nema u toj opštini, jer i u školi radi samo jedan pedagog.

Iz Udruženja Roditelji su saopštili i da su roditelji kao jedan od problema naveli i nedovoljan broj asistenata u nastavi, odnosno činjenicu da u opštini radi jedan, kako za matičnu tako i za područne škole, što mu onemogućava fizički da se posveti djeci.

U Opštini Nikšić kažu da su djeca u u fokusu te lokalne samouprave i da če tako biti i ubuduće, kao i njihovi roditelji za koje se trude da u kontinutitetu organizuju, kako kažu, različite sadržaje.

Porodični karavna
foto: Udruženje Roditelji

Savjetnik predsjednika te opštine Vojin Striković je naveo da posebnu pažnju žele posvetiti djeci sa smetnjama u razvoju, zbog čega se već neko vrijeme trude da uspiju u namjeri da otvore lokalni centar za autizam, koji bi bio podrška i djeci i roditeljima.

On je želio da poruči roditeljima da provjeravaju izvore informisanja, posebno kada je riječ o zdravlju djece, i da se o tim temama uvijek konsultuju sa ljekarima, za koje smatra da bi trebalo da budu mnogo glasniji nego sada.

Specijalizanskinja higijene u Institutu za javno zdravlje Marina Stamatović Savović uputila je roditelje u osnove pravilne ishrane i zdrave stilove života i posavjetovala ih da, pored raznovrsne ishrane, vode računa o unosu aditiva i emulgatora i vještačkih boja, koji su, kako je naglasila, veoma štetni za zdravlje.

Epidemilog Adis Martinović pozvao je roditelje da vakcinišu svoju djecu, baš kao što je to uradio i on, i poručio da sve svoje nedoumice podijele sa ljekarima.

Roditelji iz obje opštine iskoristili su priliku da porazgovaraju sa ljekarima o konkretnim nedoumicama i pitanjima koja se tiču njihove djece. Najmlađi su učestvovali u radionicama kreativnog izražavanja, vježbali krupnu i finu motoriku igrajući se sa Sova kockicama, a sa Renta party animatorima su se razmrdavali, igrali igre poput Istina/izazov ali i vježbali sa roditeljima.

Porodični karavan dio je projekta koji udruženje Roditelji realizuje u saradnji sa UNICEF-om, a uz finansijsku podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori. Cilj karavana je uključivanje i osnaživanje lokalnih zajednica da obezbijede uslove neophodne za optimalan rast i razvoj djece. U toku karavana planirano je nekoliko različitih tematskih aktivnosti koje će doprinijeti boljem informisanju roditelja o važnim temama koje se odnose na rast i razvoj djece, kao što su dojenje, ishrana, vakcinacija, fizička aktivnost, značaj kontakta, igre i ograničavanja upotrebe tehnoloških sredstava koja nisu namjenjena djeci.

Porodični karavan na put kreće svake subote, a plan je da do 25. novembra obiđe po dva grada i da se tokom posjete organizuje mini porodični događaj. U toku dvosatnog programa održavaju se animatorske tačke i kreativno - edukativne radionice za djecu, a karavanski tim roditelje upoznaje sa ključnim stavovima struke u vezi sa rastom i razvojem djece.

Bonus video: