Inicijativa predsjednika "Breznice": Referendum za otcjepljenje Pljevalja

"Ima se novca za stadion u Ulcinju, ima se novca za gradnju skijališta po Hajli, ima se novca za pomoć lokalnoj televiziji u Nikšiću, ali se nama para za Bolnicu u Pljevljima, koja nema hiruškog konca za zašivanje rana, a kamoli šta drugo", kazao je Mitrović

43713 pregleda 355 reakcija 138 komentar(a)
Pljevlja (Ilustracija), Foto: Goran Malidžan
Pljevlja (Ilustracija), Foto: Goran Malidžan

Predsjednik ekološkog društva Breznica Milorad Mitrović namjerava da pokrene inicijativu za organizovanje referenduma na kome bi se građani Pljevalja izjasnili da li podržavaju da se Pljevlja otcijepe od Crne Gore i formiraju posebnu nezavisnu državu, kako bi konačno mogla da nesmetano raspolažu svojim prirodnim bogatstvima i novcem koji, kako tvrdi, centralne vlasti nekontrolisano izvlače iz te sredine.

Smatra da je to jedini razuman način da bi se spasili građani od ekstremnog siromaštva i ta, jedna od najbogatijih crnogorskih opština od potpune ekološke i ekonomske propasti.

Mitrovića je na takvo razmišljanje postakla aktuelna Vlada Crne Gore koja je nastavila kao i prethodne, “kolonijalni odnos prema Pljevljima i pljačku njenih privrednih resursa”. Isključivu odgovornost, tvrdi Mitrović, za ovakvo katastrofalno stanje u kojem se Pljevlja nalaze, snosi vlast iz Podgorice.

“Vlada Crne Gore donijele je odluku da već opredijeljena sredstva za izgradnju nove zgrade Opšte bolnice u Pljevljima, za koju je u 2023. godini planirano 505.900 eura, rasporedi na “više tekućih projekata” u Nikšiću i Rožajama, tačnije za izgradnju ski centra na lokalitetu Hajla kod Rožaja i pomoć lokalnoj televiziji Nikšić. Dakle, više je nego jasno da je izgradnja ski centra i pomoć lokalnoj televiziji važnije od zdravlja Pljevljaka, ili jednostavnije, Pljevlja i građani Pljevalja su uvijek na posljednjem mjestu za sve dosadašnje vlasti, uklučujući i ovu posljednju. Ova vijest koja će postati afera, biće kap u čaši koja će preliti i pokrenutu Pljevljake na razmišljanje da li i dalje žele da žive u ovoj i ovakvoj Crnoj Gori i u ovakvim uslovima nedostojnim čovjeku u dvadeset prvom vijeku”, rekao je “Vijestima” poznati pljevaljski ekolog.

Radikalan potez: Milorad Mitrović
Radikalan potez: Milorad Mitrovićfoto: nema

Političke odluke kreirane u Podgorici, ističe on, napravile su od Pljevalja koloniju i najobičniju kasabu iz koje ljudi bježe glavom bez obzira.

“Nakon ranijih, ali i ovih posljednih postupaka aktuelne vlasti, mi smo sa razlogom zabrinuti za sudbinu grada i njegovih žitelja. Rudnik uglja i EPCG se hvale nezapamćenim profitom, obaranjem rekorda u proizvodnji i sticanju profita, pa kad je već tako, zašto se dio tog velikog profita ne uloži u razvoj zdravstva u Pljevljima, nego Opšta bolnica nema ni konca za zašivanje rana, a kamoli šta drugo. I sad je krivac direktor bolnice koji je saopštio istinu i izgovorio da je car go, pa se odmah javljaju da objasne kako je on u stvari zlonamjeran i “imputira neistine”, rekao je Mitrović.

Ističe da se i nakon brojnih upozorenja posljednjih godina stanje u kome se nalaze građani Pljevalja i Opština Pljevlja i dalje “nastavilo sa kolonijalno–pljačkaškim odnosom i odnošenjem svega što im dođe do ruku, a što se može iskoristiti i unovčiti”.

“I sadašnja vlast, kao i prethodna i dalje radi po svome i samo obećava i obmanjuje građane Pljevalja da će se krenuti u rješavanje nagomilanih egistencijalnih pitanja u sredini u kojoj je život postao nepodnošljiv. Uz politička zapošljavanja i međusobnu podjelu plijena nakon izbora građanima ne preostaje ništa drugo do izjašnjavanja na referendumu o tome da li žele i da li je moguće, na ovaj način (pre)živjeti u Pljevljima i ovakvoj Crnoj Gori”, rekao je Mitrović.

505.900 eura je u 2023. godini planirano da se rasporedi na “više tekućih projekata” u Nikšiću i Rožajama, tačnije za izgradju ski centra na lokalitetu Hajla kod Rožaja i pomoć lokalnoj televiziji Nikšić

Podsjetio je da su prije samo godinu, političari koji su dolazili u Pljevlja, “isticali značaj Pljevalja i pljevaljskog bogatstva, a danas isti ti ljudi, novac građana Pljevalja ulažu u neke druge sredine i za neke druge i ‘preče’ projekte”.

“Ima se novca za stadion u Ulcinju, ima se novca za gradnju skijališta po Hajli, ima se novca za pomoć lokalnoj televiziji u Nikšiću, ali se nama para za Bolnicu u Pljevljima, koja nema hiruškog konca za zašivanje rana, a kamoli šta drugo. Nema se novca za građane koji su oboljeli od najtežih i najopasnijih bolesti. Građani Pljevalja su na zadnjem mjestu po prioritetima. Smatramo da je ovo jedini razuman način sa koji bi se spasilo ovo područje i građani koji se nalaze na ivici ekstremnog siromaštva i rubu potpune ekološke i ekonomske propasti”, rekao je Mitrović.

Referendum će, kaže on, imati jedno pitanje, da li žele da se Opština Pljevlja odvoji od Crne Gore i formira posebnu i nezavisnu državu. Biće ponuđena dva odgovora, “da” i “ne”.

“Nakon održavanja referenduma, shodno rezultatima demokratskog izjašnjavanja punoljetnih građana, pristupiće se realizaciji predloga ili ostajanja u današnjem obliku. A ako se, pak, građani na referendumu izjasne da žele nastavak ovakvog oblika kolonijalne ekspolatacije bogatstva koji njima pripada, a koje drugi koriste, onda će to biti početak kraja i građana i ovog bogatog, ali siromašnog područja. Džordž Orvel je davno rekao. ‘Narod koji izabere korumpirane, prevarante, lopove i izdajnike, nije žrtva, već saučesnik’”, zaključio je Mitrović.

Bonus video: