Završena rekonstrukcija u cetinjskom Domu zdravlja vrijedna više od 300.000 eura

''Dom zdravlja Cetinje, uz nesporni kvalitet zdravstvenih usluga koje pruža građanima zahvaljujući medicinskom kadru, od sada će raditi u boljim i sigurnijim uslovima, što naša Prijestonica i njeni građani i te kako zaslužuju'' kazao je ministar zdravlja Dragoslav Šćekić

5683 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Ministarstvo zdravlja
Foto: Ministarstvo zdravlja

U Domu zdravlja na Cetinju završena je rekonstrukcija kompletne krovne konstrukcije i fasade objekta vrijedna više od 300 hiljada eura.

Sredstva za te radove obezbijeđena su iz fonda Nacionalnog koordinacionog tijela, koja su građani i privrednici donirali tokom kovid pandemije.

Povodom završetka radova, održana je svečanost na Cetinju, kojoj su prisustvovali predsjednik Vlade Dritan Abazović, ministar zdravlja Dragoslav Šćekić, kao i predstavnci lokalne samouprave, privrednici i građani.

Dom zdravlja Cetinje
foto: Ministarstvo zdravlja

Abazović je kazao da Cetinje po svemu zaslužuje da nakon puno godina ima rekonstrukciju Doma zdravlja.

''Čestitam direktoru Radoviću i njegovom timu na svim aktivnostima koje su preduzeli u prethodnom periodu", naveo je premijer, rekavši kako se nada da će se u kontinuitetu permanentno unapređivati zdravstvena zaštita i da će se, svima kojima je potrebno, servis pružiti u najbržem mogućem roku i na najbolji mogući način.

Dom zdravlja Cetinje
foto: Ministarstvo zdravlja

Šćekić je, kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, zahvalio građanima na doniranim sredstvima i strpljenju, koje, kako je rekao, pokazuju godinama unazad zbog zapuštene infrastrukutre zdravstvenih objekata. Naveo je kako se nada da će takve prakse ubrzo postati prošlost.

''Dom zdravlja Cetinje, uz nesporni kvalitet zdravstvenih usluga koje pruža građanima zahvaljujući medicinskom kadru, od sada će raditi u boljim i sigurnijim uslovima, što naša Prijestonica i njeni građani i te kako zaslužuju'' kazao je Šćekić.

Dom zdravlja Cetinje
foto: Ministarstvo zdravlja

On je poručio da je, nakon spoljašnjih radova, prioritetni zadatak menadžmenta Doma zdravlja i Vlade, kao i lokalne samouprave, nastavak rekonstrukcije unutrašnjosti objekta, s ciljem obezbjeđivanja veće funkcionalnosti, komfora i efikasnosti u radu.

''U protekle dvije godine u cetinjski dom zdravlja uloženo je preko 130 hiljada eura budžetskih sredstava za nabavku medicinske opreme, uređenje prostora i unapređenje voznog parka. Do kraja septembra biće završeni radovi na adaptaciji i opremanju mikrobiološke laboratorije, u sklopu projekta koji finansira Evropska unija, a koji obuhvata devet domova zdravlja u Crnoj Gori. Ovom adaptacijom biće znatno unaprijeđeni uslovi za rad laboratorije, kako u pogledu prostora tako i opreme, a sve u skladu sa EU standardima'', poručio je ministar.

Dom zdravlja Cetinje
foto: Ministarstvo zdravlja

Šćekić je, govoreći o kadrovskoj strukturi cetinjskog Doma zdravlja, kazao da se na stručnom usavršavanju nalazi sedam specijalizanata, koji će nakon završetka školovanja nastaviti radni angažman u toj ustanovi.

''Posebno želim da naglasim da se početkom sljedeće godine očekuje povratak dva ljekara sa specijalizacije iz oblasti pedijatrije i interne medicine, pa će ljekarski timovi biti dodatno osnaženi, a pacijetnima biti dostupnije zdravstvene usluge'', naveo je on.

Gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković pozdravljajući je izrazio zadovoljstvo zbog, kako je kazao, ‘’realizacije značajnog projekta koji svjedoči o koraku naprijed u našim naporima da rješavanjem višedecenijskog problema unaprijedimo i pružimo kvalitetne uslove i zdravstvenu zaštitu stanovnicima Prijestonice’’.

Dom zdravlja Cetinje
foto: Ministarstvo zdravlja

Đurašković je naglasio da kontinuiranim ulaganjem u zdravstvene ustanove "ostajemo posvećeni najvažnijem cilju" - zaštiti zdravlja pacijenata, odgovornosti prema njima, ali i zdravstvenim radnicima, koji kroz ovakve projekte dobijaju napredniji ambijent za boravak i rad, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

‘’Nadam se da će naše sugrađanke i sugrađani biti zadovoljni unaprijeđenim uslovima u Domu zdravlja, te da će, kao i do sada, ova zgrada biti mjesto koje će na brz, siguran i kvalitetan način u potpunosti pružati usluge koje su im neophodne i mjesto gdje ćemo zajedno graditi bolju i zdraviju budućnost za našu zajednicu", rekao je gradonačelnik Cetinja.

Direktor cetinjskog Doma zdravlja Marko Radović kazao je da je ovo veliki dan za tu ustanovu, koja je, kao i cijela primarna zaštita, ponijela veliki teret tokom kovid pandemije.

''Mislim da su sredstva koja su oprijediljena iz NKT-a utrošena na pravi način jer su višedecenijski problemi sa prodorom atmosferske vode, vlagom i kondenzacijom dostigli svoj vrhunac. Benefite ove investicije će osjetiti svi zaposleni, od Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, preko bolničkih ambulanti, kolega iz privatnog sektora, zaposleni u Domu zdravlja, ali ono što je najbitnije, građani i građanke Cetinja koji su korisnici zdravstvenih usluga'', kazao je Radović.

On je rekao da se menadžment u posljednje dvije godine intenzivno bavio rjuešavanjem problema energetske efikasnosti i stvaranjem pozitivnog okruženja za sve zaposlene. Radović se zahvalio predsjedniku Vlade i ministru zdravlja na velikoj pomoći prilikom realizacije važnog projekta.

Bonus video: