Žele osnažiti mlade za pokretanje biznisa i preduzetnički aktivizam

Projekat „Aj rabotaj - Idemo u EU!“ Mreže za evropske politike - MASTER

2088 pregleda 2 komentar(a)
Foto: MASTER
Foto: MASTER

Mreža za evropske politike - MASTER pokrenula je projekat „Aj rabotaj - Idemo u EU!“, koji ima za cilj da zainteresuje mlade za preduzetništvo, da ih informiše o mogućnostima za proizvodnju i finansiranje, te da ih podstakne na razvijanje sopstvenih poslovnih ideja, a sve u skladu sa evropskom praksom.

"Visok nivo nezaposlenosti mladih smatra se posljedicom teškog ekonomskog konteksta regiona i zastarjelih obrazovnih sistema koji ne ispunjavaju potrebe tržišta rada, te razvoj omladinskog preduzetništva u Crnoj Gori predstavlja jedan od načina koji mogu doprinijeti rešavanju ovog problema i našem bržem putu ka EU", navodi se u saopštenju.

Kroz realizaciju projektnih aktivnosti, kako su naveli, žele da neformalnom edukacijom, umrežavanjem i mentorstvom osnaže mlade u Podgorici za pokretanje biznisa i preduzetnički aktivizam.

Projektne aktivnosti će se realizovati tokom narednih deset mjeseci i obuhvataju izradu Vodiča o mogućnostima za pokretanje sopstvenog biznisa u skladu sa evropskom praksom, Retreat kamp za umrežavanje potencijalnih i mladih preduzetnika, održavanje radionica za sticanje vještina i znanja, mentorstvo, kao i kreiranje motivacionih klipova koji će, između ostalog, doprinijeti promociji mladih preduzetnika.

Projekat je podržan u okviru ReLOaD2 programa, koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP u partnerstvu sa 14 lokalnih samouprava u Crnoj Gori, udruženih u pet klastera.

"Osim navedenih aktivnosti, mladi će putem našeg portala i društvenih mreža redovno dobijati sve neophodne informacije i savjete o pokretanju biznisa sa primjerima dobre prakse iz EU i Crne Gore, stoga pozivamo sve mlade da nas zaprate na društvenim mrežama- Smatramo ključnim da podstaknemo mlade u Podgorici da razviju osobine i načine razmišljanja za preuzimanje inicijative i odgovornosti, a kroz primjere dobre prakse na EU nivou stvorimo pozitivan stav prema mladim preduzetnicima koji su pokrenuli uspješne biznise", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: