Počeli radovi na Domu digitalne revolucije u Nikšiću

Za potrebe te ustanove biće rekonstruisan dio Doma revolucije, a Opština je ustupila 930 metara kvadratnih u suterenu Doma. Vrijednost radova je oko 720.000 eura, a rok za završetak je mart 2024. godine

2800 pregleda 0 komentar(a)
Lokacija gdje će se graditi Dom, Foto: Svetlana Mandić
Lokacija gdje će se graditi Dom, Foto: Svetlana Mandić

Stari objekat Doma revolucije, pored toga što je simbol naše prošlosti, dobija priliku da postane i simbol moći inovacije, ne samo u graditeljskom i arhitektonskom pogledu, već i u pogledu funkcionalnosti.

To je kazala ministarka nauke i tehnološkog razvoja Biljana Šćepanović prilikom ozvaničenja početka radova na Domu digitalne revolucije u Nikšiću.

Za potrebe te ustanove biće rekonstruisan dio Doma revolucije, a Opština je ustupila 930 metara kvadratnih u suterenu Doma. Vrijednost radova je oko 720.000 eura, a rok za završetak je mart 2024. godine.

"Očekujemo da Dom digitalne revolucije postane prostor susreta prošlosti i budućnosti, time što će veličanstveno zdanje iz prethodnog vijeka otvoriti vrata modernim sadržajima i postati dinamično središte ideja naše sjutrašnjice, za koju već sa sigurnošću znamo da će imati digitalni karakter“, kazala je ministarka nauke.

Tabla građevinskih radova
foto: Svetlana Mandić

Početak radova omogućen je sinhronizovanom aktivnošću i uspješnom saradnjom Opštine Nikšić, Inovaciono preduzetničkog centra (IPC) Tehnopolis, Uprave za kapitalne projekte i Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja.

"Ovaj objekat zamišljen je kao dinamično mjesto koje će zadovoljiti raznolike potrebe ne samo Nikšića i Crne Gore, već i regiona. Dom digitalne revolucije vizualizujemo kao mjesto koje je svjetionik za talente iz cijelog regiona, gdje kreativnost ne poznaje granice, gdje snovi dobijaju moć da postanu stvarnost, gdje ideje slobodno teku, a preduzetnički duh cvjeta“, poručila je Šćepanović.

Izvršni direktor IPC Tehnopolis Đorđije Malović istakao je da je cilj projekta da inovativnim pristupom, kreativnim i pomišljenim tetmanom postojećeg prostora, valorizacijom njegovih potencijala i opreme, nastane prostor za razvoj kreativne industrije kako u Nikšiću, tako i u Crnoj Gori.

“Adaptirani i rekonstruisani prostor planiramo da opremimo specijalizovanom opremom studija za postprodukciju tona, slike i animaciju, Crowdfunding studija, Fab laba, Coworking prostora, multimedijalne sale, ali i savremenom opremom za podršku gejming industrije. Opremanjem navedenih prostora za potrebe pružanja neophodne podrške i pružanja komercijalnih usluga dodatno bi osnažilo kapacitete Tehnopolisa za kreiranje i rast inovacionih kompanija iz sfere kreativne industrije koje bi dale dodatan impuls razvoju lokalne i nacionalne ekonomije, a time pozicionirala i Nikšić kao centar kreativne industrije u Crnoj Gori”, rekao je Malović.

Sa jučerašnje svečanosti
foto: Svetlana Mandić

Predsjednik Opštine Marko Kovačević istakao je da će grad pod Trebjesom dobiti jedan novi multifunkcioalni prostor za razvoj kreativne industrije i drugih inoativnih komercijalnih usluga.

“Znamo da je pokojni Dugo Krivokapić govorio da nije čudo što se Dom revolucije ovoliko gradi kada je naslonjen na Skadarsku ulicu. Tako da je on na neki način dugo vremena predstavljao i nikšićki Skadar na Bojani. Neka upravo ovaj Dom digitalne revolucije bude i ona mlada Gojkovica koju ćemo u taj Skadar na Bojani ugraditi i da ga konačno izgradimo do kraja“, rekao je Kovačević.

Očekuje od Uprave kapitalnih investicija da vrlo brzo raspišu tender za multifunkcionalnu salu koju će moći da koriste Tehnopolis, Dom digitalne revolucije, Opština i sve državne institucije.

"Zajedno radimo, stvaramo preduslove da se naš grad razvija. Svi znamo da kada se razvija Nikšić, da se onda razvija i Crna Gora i to je ono na čemu zajedno želimo da radimo“, poručio je Kovačević.

Prema riječima Maje Delić, iz Uprave za kapitalne projekte, krajem jula ugovorili su posao opremanja Doma digitalne revolucije, u vrijednosti više od 937 hiljada eura.

“U toku je završna faza usaglašavanja projektne dokumentacije, tako da ćemo uskoro pristupiti raspisivanju javnog nadmetanja kako bi se izabrao izvođač radova koji će raditi na rekonstrukciji djela objekta površine preko 1.600 metara kvadratnih za potrebe Doma digitalne revolucije. Riječ je o multimedijalnoj sali za koju je u ovoj godini iz kapitalnog budžeta opredijeljeno million eura, a ukupna vrijednost investicije je skoro dva miliona eura”, kazala je Delić i predstavila dosadašnje investicije Uprave za kapitalne projekte u okviru nikšićkog Doma revolucije.

Predsjednik Skupštine opštine Nikšić Nemanja Vuković istakao je da će u najkraćem mogućem roku Dom digitalne revolucije postati “dom dobrih ideja i istinskih stvaralaca - pojedinaca i kompanija spremnih i sposobnih da daju vlastiti pečat zajedničkim nastojanjima da, unapređujući lokalnu i nacionalnu infrastrukturu i ekonomiju, kvalitet života u Nikšiću i Crnoj Gori podignemo na veći nivo”.

Prema njegovim riječima, Tehnopolis postaje centar kreativne industrije u Crnoj Gori, a početak radova na izgradnji Doma digitalne revolucije je “novi dokaz da se do željenih rezultata najlakše i najbrže dolazi onda kada postoji puna sinergija u ciljevima i djelovanju svih relevantnih adresa”.

Bonus video: