Crnogorski med je jedan od najboljih u Evropi i svijetu

Na području pljevaljske opštine ima oko 300 domaćinstava koja se bave pčelarstvom, sa oko 3.500 pčelinjih društava

7154 pregleda 25 reakcija 14 komentar(a)
Sa izložbe meda i pčelarske opreme, Foto: Goran Malidžan
Sa izložbe meda i pčelarske opreme, Foto: Goran Malidžan

Izložba meda i pčelarske opreme, na kojoj je učestvovalo četrdesetak izlagača iz Crne Gore, Srbije i BiH, održana je danas na gradskom šetalištu u Pljevljima.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Stevan Gajević kazao je da je u Crnoj Gori registrovano 2.206 pčelara koji imaju ukupno 96. 965 košnica.

Gajević je rekao da je ove godine povećan budžet koji je namjenjen za pčelarstvo sa prošlogodišnjih 280 hiljada na 355 hiljada eura. Smatra da to nije dovoljno i da izdaci po tom osnovu trebaju da budu veći.

„Ono što nije dobro je mali odziv pčelara za IPARD . U zadnjih pet godina imali smo samo pet projekata, a u pitanju su bespovratna sredstva. Pozivam vas da učestvujete u IPARD projektu. Mi smo prije dva mjeseca počeli sa akcijom beskamatnih kredita u poljoprivredi. Znači svi registrivani pčelari i svi registrovani poljoprivrednici mogu da dobiju beskamatni kredit od 10.000 preko Investiciono-razvojnog fonda. Vlada je u prethodnom periodu u Kuću meda uložila preko oko miliona eura, što je jedan od najznačajnijih poljoprivrednih projekata Crne Gore. Svi tamo možete da kupite opremu po subvencioniranim cijenama i predate med. Cilj je da se poveća količina proizvedenog meda koji se može izvesti. Mi imamo zahtjeve Ujedinjenih arapskih emirata, i još nekih zemalja. Ako vam kažem da je maloprodajna cijena meda u Ujedinjenim arapskim emiratima deset puta veća nego ovdje to je dovoljan motiv da se taj izvoz na kvalitetan način i odradi. Poznata je činjenica da je med u Crnoj Gori jedan od najbiljih u Evropi i svijetu „ rekao je Gajević.

Pljevlja
foto: Goran Malidžan

Prisutne je pozdravio predsjednik Opštine Pljevlja Dario Vraneš i predsejdnik Saveza pčelarskih organizacija u Crnoj Gori Radule Miljanić.

Miljanić je kazao da je izložba meda u Pljevljima jedna od najprestižnijih pčelarskih manifestacija u Crnoj Gori.

Rekao je da je ova godina bila uspješna za crnogorske pčelare.

„Ova sredina već decenijama afirmiše vrsne pčelare i vrijedne domaćine koji svako na svoj način doprinosi razvoju i prosperitetu pčelarstva crnogorske poljoprivrede uopšte.

Pljevlja
foto: Goran Malidžan

Na području pljevaljske opštine ima oko 300 domaćinstava koja se bave pčelarstvom, sa oko 3.500 pčelinjih društava.

Oni koji su juče izložili svoje proizvode u Pljevljima kazali su da su zadovoljni ovogodišnjim prinosima meda, iako početak paše nije to nagovještavao zbog česte kiše.

Med se juče prodavao po cijeni od 13 do 15 eura po kilogramu.

Pečar Mišo Odović, koji se pčelarstvom s kraćim prekidima bavi 35 godina, kaže da je zadovoljan ovogodišnjim prinosima koji su se kretali od 13 do 15 kilograma po košnici.

Pljevlja
foto: Goran Malidžan

U pljevaljskom selu Boščinovići posjeduje uljanik sa šezdesetak pčelinjih društava koja tokom sezone paše seli na Žabljak i Danilovgrad.

Izložba se kako su saopštili organizatori organizuje s ciljem uspostavljanja bliže saradnje između pčelara, pčelarskih udruženja i efikasnije povezanosti proizvođača i potrošača.

Regionalnu izložbu organizovao je Sekretarijat za privredu pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Bonus video: