Vojne vježbe širom Venecuele nakon Trampovih prijetnji

U saopštenju, koje je objavljeno na državnoj televiziji, pozivaju se svi državljani Venecuele, između 18 i 60 godina, da daju doprinos "integralnoj odbrani zemlje od ratobornih prijetnji Sjedinjenih Američkih Država"
65 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.08.2017. 18:20h

Širom Venecuele danas su održane vojne vježbe, a civili su pozvani da se pridruže rezervnim jedinicama za odbranu od mogućeg napada, nakon što je američki predsjednik Donald Tramp prije dvije sedmice pomenuo "vojnu opciju" protiv te krizom pogođene zemlje.

U saopštenju, koje je objavljeno na državnoj televiziji, pozivaju se svi državljani Venecuele, između 18 i 60 godina, da daju doprinos "integralnoj odbrani zemlje od ratobornih prijetnji Sjedinjenih Američkih Država", prenosi Rojters.

Danas i sjutra u Venecueli će biti raspoređena vojna vozila i trupe, a uvježbavaće se, između ostalog, gađanje i nadlijetanja avionom, pri čemu će oko 200 hiljada vojnika i 700 hiljada pripadnika paravojnih snaga, rezervista i civila učestvovati u vježbama nazvanim "Bolivarski suverenitet 2017".

Kako je ranije objavljeno, više od 900 hiljada ljudi biće mobilisano danas i sjutra za vojne vježbe koje je naložio venecuelanski predsjednik Nikolas Maduro kao odgovor Trampu, koji je prije dvije sedmice nagovijestio mogućnost vojne intervencije u cilju rješavanja krize u Venecueli.

Vojska je, inače, glavna podrška venecuelanskoj socijalističkoj vladi, koja joj je pridala veliki politički i ekonomski značaj, navodi francuski Figaro.

Maduro, koji je kritikovao Trampove komentare o "vojnoj opciji" za Venecuelu, ranije ovog mjeseca naredio je svojim vojnim snagama da 26. i 27. avgusta izvedu nacionalnu vježbu kao reakciju na eventualnu američku vojnu akciju.

Bijela kuća je, međutim, sinoć isključila mogućnost vojne akcije u Venecueli "u bliskoj budućnosti", ali je i objavila nove oštre finansijske sankcije protiv Karakasa, saopštivši da je Tramp potpisao izvršnu uredbu kojom zabranjuje trgovinu novim obveznicama i akcijama venecuelanske vlade i njene državne naftne kompanije PDVSA.

U saopštenju se navodi da nove sankcije imaju cilj da se izvrši pritisak na Madurovu vladu da „obustavi svoju tiraniju".

Galerija

Bonus video: